Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Ta po prawej wygląda super, ta po lewej chyba wciąż jest przyblokowana. Możliwe że to są braki magnezu. 

Czy dobrze rozumiem, masz pleśń na ziemi ?

Poczytaj:

/admin - link wygasł/

Tu masz napisane jak się pozbyć:

If you already have mold growing, take a spoon and scrape off all the mold, being careful to not let it touch any new parts of the soil if possible. Then lightly mist the whole area with a mixture of half vinegar and half water

• Like 1
Opublikowano

Widziałem, dziękuję Triskele ? 

Właśnie dzisiaj się zorientowałem, że poza pleśnią udało mi się wyhodować również glony... ? Za chwilę spryskam wszystko wodą utlenioną, wypieprzę tę wierzchnią warstwę ziemi, jeszcze raz spryskam, ew. też delikatnie środkiem akwarystycznym na glony (blokuje fotosyntezę) i podypię świeżą warstwę mieszanki z dużą domieszką perlitu.

Jest to niewątpliwie skutek utrzymującej się wilgoci w ziemi i dodatkowo oświetlania jej. Podobny problem występuje w uprawach hydroponicznych.

A przez moką (od tygodnia!) ziemię występują objawy niedoborów... bomba ? 

Opublikowano

Jak powiedziałem tak zrobiłem. Wierzchnia warstwa usunięta, zdezynfekowane, podsypane świeżą ziemią canna terra professional ze sporą domieszką perlitu.

Dzień 27, widać różniaste niedobory. Zaatakowały mnie znienacka, 2-3 dni temu było wszystko pięknie. Jutro prawdopodobnie przyjdzie pora karmienia.

large.d27(1).jpeg.574d77eb449cdf97f5159cfab603273b.jpeg

large.d27(2.1).jpeg.b61ec42dd2552798da08e14106e39284.jpeg

large.d27(2.2).jpeg.5e7f3a5e27897194088dc8dae0186090.jpeg

Opublikowano

Tylko uważaj z podlewaniem i nawożeniem. Niedobory możesz mieć z dwóch powodów, po pierwsze zżarły wszystko i po prostu są głodne, albo przelałeś i zbyt wysoka wilgotnością podłoża przyblokowales pobieranie nawozów.

Opublikowano

Tak jest ?  Teraz zastosuję Waszą taktykę – mniej, a ew. częściej.

Tak czy tak cieszę się z tych błędów, bo zmotywowało mnie to do zakupów i poprawy w kolejnym podejściu ?

Opublikowano

Niestety jak każde hobby wymaga inwestycji. Ale warto, pestki, prąd, Twój czas wszystko kosztuje a czasami kupienie phmetra czy innego gadżetu może uratować cały grow. 

Z doświadczenia teraz mogę powiedzieć, że za dużo wody bardziej szkodzi niż przesuszenie korzeni. 

Opublikowano (edytowane)
O 16.03.2019 o 20:01, Triskele napisał:

Niestety jak każde hobby wymaga inwestycji. Ale warto, pestki, prąd, Twój czas wszystko kosztuje a czasami kupienie phmetra czy innego gadżetu może uratować cały grow. 

Z doświadczenia teraz mogę powiedzieć, że za dużo wody bardziej szkodzi niż przesuszenie korzeni. 

A ja z doświadczenia mogę powiedzieć że przesuszenie szkodzi bardziej.  

Przytoczę przykład dwc

Korzenie praktycznie są w samej wodzie. 

Problem stanowi tlen.

Może nie problem a rozwiązanie. 

Rozwianiem uprawy w ziemi jest dobry skład 'drenaż tj. perlit włókno Kokosowe itp. Wszystko to co sprawi że ziemia nie będzie się zbijać jak glina. Będzie Pulchna i lekka. A zarazem dobrze trzymająca wodę. 

Doniczki materiałowe. Air poty.  Też są pomocne. 

Korzenie i życie które jest w ziemi potrzebuje tlenu i wody. 

Przesuszając ziemię zabijasz w niej życie. Bakterie grzyby i inne gady. 

Które karmią mj. 

A twoja roślinka ma ciut za zimno. 

Postaraj się podnieść temp do 28-25°c

Edytowane przez Krystek1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Update – dzień 30 i liczmy, że pierwszy flo (chyba widzę preflowery)

Podłoże przeschło i w niedzielę panienki zostały podlane tym razem umiarkowaną ilością wody. PPM papu było na poziomie ok. 1000, a pH ok. 6.5-6.5.

Proszę o pomoc (link do osobnego tematu: klik), ponieważ niedobory postępują, a wzrost roślinek przyhamował przez ostatnie 4-5 dni pomimo przełomu veg/flo. Poniżej stan bieżący.

large.d30(a1).jpeg.b9a6da9801a809d7c6b4a6d1af157506.jpeg

large.d30(a2).jpeg.b4f13f1987a9d27538a748b7d8b9d66b.jpeg

large.d30(a3).jpeg.77969b6ca8196b1335073dcd9520b89b.jpeg

large.d30(1).jpeg.d0e3071d496c8742fe8de659950cfaf7.jpeg

large.d30(2).jpeg.51dd885d828294c0df7821a0651359f1.jpeg

Sorry za jakość zdjęć, ale z rana mam parkinsona, a fotki były robione na szybko ? 

Edytowane przez kapek