Nowy84 Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) @Dobry Człowiek, nawozy które mam regulują trochę pH. Przygotuje jutro mieszankę i zobaczę jaki będzie efekt. @Vito, pomogłeś mi sporo podczas konstrukcji boxa, nie ukrywam, że liczę na dalszą pomoc. @Rysiu chcę sprawdzić jak mi pójdzie z jednym krzakiem. Jak dadzą radę lampy. Jak ja sam dam sobie radę. Edytowane 27 Lipca 2018 przez Nowy84
Dobry Człowiek Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 9 minut temu, Nowy84 napisał: nawozy które mam regulują trochę pH. Przygotuje jutro mieszankę i zobaczę jaki będzie efekt. One nie regulują tylko mają stabilizatory PH jak zrobisz papu to poprawny odczyt masz następnego dnia i nie licz ze nawozy zbiją ci ph z 8 do 6 to nie realne możesz lać początkowo takim PH ale w dalszym praniu gleba zmieni z neutralnego na zasadę a co za tym idzie dalsze problemy Wytrącenie wapnia żelaza itd i przyswajalności miedzi cynku fosforanów i boru
Nowy84 Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) 41 minut temu, Dobry Człowiek napisał: One nie regulują tylko mają stabilizatory PH Według instrukcji TNT Complex, Blüth Complex i Phosphor Plus ma odczyn lekko kwaśny. Więc lekko zbijac musi. Mam Hesi do uprawy w ziemi. Może ten do Kokosa jest neutralny. Hesi do Hydro na pewno nie wpływa na pH. Edit. Jednak Hydro też lekko kwaśny. Edit 2. pH Down zamówiony. Nie ma co dążyć tematu. Edytowane 27 Lipca 2018 przez Nowy84
Dobry Człowiek Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 No musisz sprawdzić ile zbije i daj cynka
Rother Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 Doniczka zbyt mała, jeśli faktycznie chcesz tam dać jednego planta.
Dobry Człowiek Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 7 minut temu, Rother napisał: Doniczka zbyt mała, jeśli faktycznie chcesz tam dać jednego planta. Co racja to racja lepiej niski pojemnik a dopasowany do podstawy boxa ale to znów może mu boxa rozsadzić wtedy trening siatka i by poszło
Rother Opublikowano 28 Lipca 2018 Opublikowano 28 Lipca 2018 @Dobry Człowiek Tak, czy inaczej będzie musiał trenować. No właśnie nie wiem, czy nie lepsza byłaby kwadratowa, wchodzi więcej ziemi zawsze, ale mogłaby zaburzyć obieg powietrza bardziej niż owalna. @Nowy84 Większa to musi być na bank, u mnie było ok 42cm od podłogi do lamp a doniczki dałem 16-18cm. Przy bardziej hardkorowym treningu, albo siatce dałoby radę wcisnąć pewnie większe. Musisz się pogodzić z opieką nad małym drzewkiem bonzai, żeby zmaksymalizować plon. Tutaj podgląd (zdj z netu): niewielkie rośliny ale mają na wysokość prawie tyle ziemi ile zajmuje sam plant.
Nowy84 Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Przyczepiliscie się tej doniczki jak żyd kamienicy w Stolicy. Kupiłem dziś pojemnik 22litry i obciąłem na 11litrów. Jest niski ale "rozłożysty". Jutro jeszcze wszystko pomierze na spokojnie. Dam znać ile jest od dna do lampy. Najwyżej kupię drugi, a z tego zrobię podstawkę pod doniczke. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie zadowoli wszystkich. @Dobry Człowiek, o ScrOG trochę czytałem, ale nie wiem czy przy auto się dobrze sprawdzi. Edytowane 28 Lipca 2018 przez Nowy84
Nowy84 Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Opublikowano 29 Lipca 2018 Witam serdecznie w niedzielny poranek. Obiecałem zrobić pomiary, co też uczyniłem. Sprawa ma się następująco: Pomiędzy dnem Boxa a lampą jest 48cm. Nie mogę podnieść lampy już wyżej, więc nie ma duże pola do popisu. Wygrzebalem doniczki i inne cuda i mam co następuje: 1. Znienawidzony przez wszystkich 3litrowy pojemnik - 12cm wysoki, średnica 20,5 cm 2. Pojemnik, a właściwie połówa pojemnika o wymiarach 29x34x12h co daje około 11l 3. Doniczka #1 ~7l o wymiarach 18x18x26h z podstawką 4. Doniczka #2 ~11l o wymiarach 24x24x22h z podstawką. Coś z powyższych się nada? Czy jest sens montować ScrOG? Jeśli tak, to na jakiej wysokości (o ile dobierzemy "naczynie"). Wracając do GL: Minęły dwa dni od umieszczenia pestki w substracie. Nie wyszła jeszcze z ziemi i trochę mnie to niepokoi. Kiedy powinienem zacząć rwać włosy z głowy?
Recommended Posts