hgL Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 bardzo fajny projekt growboxa, sam myślę nad złożeniem czegoś podobnego więc Twój temat na pewno mi pomoże Czekam na fotki z montażu. Z fartem
BadMotherFucker Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam, dzięki za liczne odpowiedzi i porady, doceniam to. Chciałem wyjaśnić kilka rzeczy oraz wprowadziłem kilka zmian w projekcie i chciałem się nimi z Wami podzielić Ogólna budowa i działanie boxa: Górna część z lampą jest szczelnie (zajebiście szczelnie ) oddzielona szybą od części boxa gdzie będą rośliny, więc nie muszę na tych wentylatorach zakładać filtra. Ponadto wentylatory te będą włączone tylko wtedy kiedy będzie włączona lampa lub 5 minut dłużej niż lampa (HPS 100W) i będą działać na wysokich obrotach aby dobrze chłodzić część nad szyba. Jeden z nich musi wpychać tam powietrze,a drugi będzie wyciągać ciepłe (musi tak być, ponieważ inaczej nie ma skąd tam się dostawać powietrze)!. Robię tak ponieważ boxa będę miał w pokoju, a nie chcę żeby w czasie zasypiania i w nocy mi szumiły wentylatory (bardziej mojej kochanej kobiecie ). Będzie to wyglądało tak, że przy 12/12 lampa i wentylatory górne włączą się powiedzmy o 08.00 i wyłączą o 20.00 (wentylatory 5 minut później, będą miały swój osobny programator czasowy). W ten sposób znacznie większa cisza w pokoju, a więc i komfort Wentylator pod szybą będzie działał 24 na dobę na niedużych obrotach, tak aby tylko wumyszał przepływ powietrza w boxie. Wewnątrz przed wentylatorem będzie założony własnoręcznie robiony filtr w kształcie tuby o ściankach z maty węglowej między którymi będzie cienka warstwa węgla aktywnego. Filtr ten będzie wystawał od ściany boxa na 8cm więc aż tak dużo miejsca nie tracę, a powierzchnia filtra myślę że będzie wystarczająco duża aby wentylator dał sobie radę Na dole 2 wloty pasywne. W środku jeszcze wentylator mieszający 80mm jeden lub dwa. Kratka (na niej będą stać doniczki, nie jest to siatka scrog!) z cienkiego drutu ok 5mm opiera się na wypustach zrobionych co 5 cm w celu regulacji odległości plantów od boxa. Zastosowałem kratkę, aby przepływ powietrza z dołu do góry był jak najlepszy, a ponadto w ten sposób mogę na dnie boxa postawić miskę z keramzytem i wodą i wilgoć będzie się fajnie unosiła w górę boxa Box wymalowany na biały mat, rośliny nieAF, trening jeszcze do ustalenia (zapewne LST i SCROG) Kolejne zdjęcia poglądowe boxa po zmianach: Tak będzie wyglądać box niejako z otwartymi drzwiami (na zdjęciu po prostu przezroczyste ): Wybaczcie dużą ilość tekstu ale chciałem wszystko jak najlepiej wyjaśnić i być może przy okazji komuś pomóc. Pozdrawiam i z fartem!!!
krisu1908 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Myślę że teraz jest Elegancko Ale Martwi mnie jednak sprawa z zaniską Temp . Skoro jest tyle wentylatorów itp .. Ale wiesz ja sie nie znam
uciulanygiecik Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 przemyslane, nie nasuwaja mi sie zastrzezenia, rysunki zajebiste pytanie tylko - czesc z lampa jakos otwierana osobno bedzie?
BadMotherFucker Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki Do części z lampą będzie dostęp przez otwór nad drzwiczkami po odkręceniu wkrętów i zdjęciu kawałka płyty W sumie będę tam zaglądał tylko w celu wytarcia szyby i w razie jakiejś awarii. @uciulanygiecik 500 post!
oshik Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Z nieba mi spadłeś z tym tematem robie niemal identycznego boxa. Narazie mam tylko podocinane płyty. Rysunki na pewno wiele mi pomogą, dzięki Tyle, że w cześci z lampą chce umieścić wentylatory na przeciwległych ścianach i dałbym jeszcze jakis wiatrak mięszający do środka. A reszta niemal identyczna. Szyba może być zwykła czy musi być jakaś specjalna?
BadMotherFucker Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Mam pytanie do bardziej doświadczonych zawodników, którzy mieli styczność z HPS 150W i wentylacją z wentylatorów komputerowych 120mm. Jak myślicie czy uda mi się schłodzić część z lampą wentylatorami komputerowymi AAB Cooling Super Silent Fan 12 120mm o przepływie powietrza 65m3/h na tyle, aby w części pod szybą nie musieć już chłodzić tylko zapewniać delikatną wymianę powietrza? Wiem, że ciężko na to pytanie odpowiedzieć, ale nie miałem jeszcze styczności z HPS 150W, a nie chcę zbudować wszystko na wymiar i zdziwić się jak będę miał za gorąco 5!
lgorek Opublikowano 3 Maja 2013 Opublikowano 3 Maja 2013 150W daje sporo ciepła, i wentylator 125 to minimum wg mnie 150 wentylacyjny lazienkowy to mimimum. 150W daje bardzo dobre rozmieszczenie swiatla w boxie 40x60 a nawet troszke szerszy. Dlatego naj lepiej wszystko przetestować. Kup zwykłą żarówkę wolframową 100W a jak sięuda to 150W i wsadz do boxa. I będziesz wiedział jaka będzie temperatura taka żarówka kosztuje grosze a wszystko będzie wiadomo. Bo wiem z doświadczenia że gorzej gdy mamy za ciepło niż za zimno.
Recommended Posts