joka.menas Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Z tego co pamietam to sa... przedziorki? Nie jestem pewien. 20!? Z takimi pieknymi krzakami!? Jalicze na jakies 50! No chyba ze te poki tylko na zdj wygladaja na takie duze, ja dlatego staram sie dawac zawsze zdj z zapalniczka dla pokazania skali.
TrippyHD Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 7 godzin temu, joka.menas napisał: Z tego co pamietam to sa... przedziorki? Nie jestem pewien. 20!? Z takimi pieknymi krzakami!? Jalicze na jakies 50! No chyba ze te poki tylko na zdj wygladaja na takie duze, ja dlatego staram sie dawac zawsze zdj z zapalniczka dla pokazania skali. Hmm. Tak czytałem na temat popularnego robactwa i stwierdziłem, że nic nie pasuje do tych brzdąców. Jeden gatunek którego już nazwy zapomniałem pasuje ale ponoć wystarczy zbić wilgotność i tyle. A akurat w podstawce było trochę wody gdzie w pozostałej części boxa jest zaledwie 30-40% wilgotności.
SmakMaroca999 Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 9 godzin temu, joka.menas napisał: Z tego co pamietam to sa... przedziorki? Nie jestem pewien. 20!? Z takimi pieknymi krzakami!? Jalicze na jakies 50! No chyba ze te poki tylko na zdj wygladaja na takie duze, ja dlatego staram sie dawac zawsze zdj z zapalniczka dla pokazania skali. żadne przędziorki tylko skoczogonki to są. Panie roślina głodna a że to ścierwo się zalęgło to wina przelewania rośliny. Podlewa się dopiero jak wyschnie jak to sprawdzić? bardzo prosto donica z plantem w rękę po podlaniu i po jak presycha znowu ,lekka to podlewam - ciężka to jeszcze się wstrzymuję.Teraz musisz wytrzymać z tymi robalami do końca bo juz za póżno na chemię.I zacznij ja dobrze dokarmiać to i wynik będzie lepszy.Roślina jeszcze cały czas buduje kwiat nie widać by zaczynała koniec więc pały będą tęgie ale musisz zapewnić jej dobre papu.
Macky Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 1 godzinę temu, SmakMaroca999 napisał: żadne przędziorki tylko skoczogonki to są. dokładnie, ziemię na biotabsach można do 5 razy użyć, Ty zanim ją użyjesz najlepiej ją przesuszyć aby robaczki zdechły. Puki nie ma ich całej kolonii to spoko, żywią się starymi korzeniami i humusem/nawozami. Ale gdy jest ich za dużo to zaczynają podjadać świeże korzenie a to już zacznie się problem. Liści które są kompletnie suche to można zdjąć.
TrippyHD Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) @SmakMaroca999 karmie ją Biotabsem PK 5-8-2. @Vito myślicie, że jak podsusze ją lekko to umrą te skur****e ? edit. Ktoś proponował mi wywar z papierosów. Czy to dobre rozwiązanie? Czy samo podsuszenie wystarczy? Edytowane 27 Listopada 2017 przez TrippyHD
joka.menas Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 Jednym ze sposobow jest "...Doniczkę z rośliną należy zanurzyć na kilka godzin w wodzie tak, by cala bryła korzeniowa była pod wodą. Po tym czasie woda „wypchnie” szkodniki z gleby na powierzchnię. Wodę należy usunąć w taki sposób (np. odlać), aby skoczogonki nie pozostały na wierzchniej warstwie gleby...."
TrippyHD Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 1 godzinę temu, joka.menas napisał: Jednym ze sposobow jest "...Doniczkę z rośliną należy zanurzyć na kilka godzin w wodzie tak, by cala bryła korzeniowa była pod wodą. Po tym czasie woda „wypchnie” szkodniki z gleby na powierzchnię. Wodę należy usunąć w taki sposób (np. odlać), aby skoczogonki nie pozostały na wierzchniej warstwie gleby...." Hmm. Dzięki za pomysł. Wydaje mi się dosyć męczący dla rośliny. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie i czy w ogóle będzie potrzeba usuwania tych drani z donicy. Dzisiaj zajrzałem na tackę która znowu była morka ale już ich nie widziałem. Ani jednego. Nie wiem czy się schowały, czy wszystkie zabiłem za jednym zamachem. BTW. @joka.menas trzymaj fote. Zapalniczki nie miałem, ale pendrive też wiadomo jakich rozmiarów jest Co sądzisz ?
Hektor Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 piekne knoty mamy nadzieje ze i u nas tak to sie odbywac bedzie! heja i do przodu!
joka.menas Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 No to przy skali moje zdanie sie troche zmienia ok 35-45 powinienes miec. No kurde mega mi sie podoba ta Twoja Pani, mega!!
TrippyHD Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 17 minut temu, joka.menas napisał: No to przy skali moje zdanie sie troche zmienia ok 35-45 powinienes miec. No kurde mega mi sie podoba ta Twoja Pani, mega!! Dzięki za ciepłe słowa Zastanawiam się jak mógłbym nieco podnieść jej wilgotność w bezpieczny sposób. Wróciłem do domu, okna miałem pootwierane cały dzień żeby się wietrzyło, kaloryfery wyłączone żeby wilgotność pomieszczenia podnieść a tu lipa. Patrzę na stację meteorologiczną a tam 25 % wilgotności. Nie za dużo, co ?
Recommended Posts