ususzony Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Witam, kupiłem nowy zasilacz i zero pomysłów jak go podłączyć pod lampe. Podam zdjęcie nowego i starego podlączonego zasilacza, proszę pomocy
blvck Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 L i N do kontaktu. L = faza (brązowy lub czarny kabelek). N = zero (niebieski kabel). 3 i 4 zacisk do lampy. Nie wiem czy żarówka sodowa ma polaryzację, ale dla pewności podłącz tak jak jest na schemacie czyli: 3 zacisk od lewej to minus (-) gwint żarówki 4 zacisk od lewej to plus (+) podstawa żarówki Musisz sprawdzić w oprawce do żarówki jak to jest i odpowiednio połączyć. Pozdrawiam
ususzony Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Patrząc na stary zasilacz pierwszy kabel od lewej jest od kontaktu (brąz,żółty,nieb)drugi od oprawy niebieski i brązowy. Gdzie są gniazda 3 i 4? Wcześniej kupiłem cały zestaw żeby uniknąć takich problemów
blvck Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Na pierwszym zdjęciu: skrzynka po lewej to balast, skrzynka po prawej to zapłonnik i kondensator. W tej skrzynce po prawej są 4 zaciski. Od lewej 1szy (faza) i 2gi (zero). 3ci (minus do żarówki tz. oprawki czyli gwintowana część żarówki) i 4ty (plus do żarówki tz. oprawki czyli trzonek żarówki, podstawa). Jaśniej nie umiem Jak masz 3cią żyłę z kabla do kontaktu (zielono-żółta) to podpinasz ją do obłyśnika, albo do metalowej podstawki tego balastu i łączysz dodatkowo do odbłyśnika. Musisz mieć działąjący bolec w gniazdku, aby to spełniało swoje zadanie.
ususzony Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Wszystko już rozumiem, zaraz podłączam. Nie ma to jak łopatologiczne wyjaśnienie Jeszcze takie pytanie jak podłącze plus i minus odwrotnie to coś by się stało? Elektryk ze mnie świetny prąd palcami sprawdzam
blvck Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Z tego co wyczytałem przed chwilą to żarówka HPS ma polaryzację, także tak, ważne jest podłączenie odpowiednio plus i minus. Musisz się przyjrzeć oprawce i określić gdzie podłączyć kabelki. Lepiej nie dotykaj palcami bo w obwodzie za kondensatorem jest napięcie 4kV - nie radzę Jak podłączysz kabelki to nie włączaj od razy do prądu tylko zrób dobre zdjęcie całości i zobaczymy
ususzony Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Za późno z tymi ostrzeżeniami Zabunkrowałem się za szafą, ciach do gniazdka i tu jeb - ale po oczach, wszystko gra, dziękuję za pomoc. uziemienie podłączę sobie później do czegoś. Do 600w zasilacza można podpiąć w razie czego lampę 400 albo 250?
blvck Opublikowano 2 Listopada 2014 Opublikowano 2 Listopada 2014 Fajnie że działa Nie można takich żarówek podłączyć!
Gość Opublikowano 3 Listopada 2014 Opublikowano 3 Listopada 2014 Siema Mam pytanie. Taki panel: /admin - link wygasł/ to do jakiego boxa styknie? Zależy jakie diody osadzę w panelu? Jak to liczyć ?
Macky Opublikowano 3 Listopada 2014 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zależy ile diód użyjesz, niestety na budowie paneli się nie znam... Na forum znajdziesz sporo tematów jak budować panel.
Recommended Posts