lgorek Opublikowano 14 Października 2009 Opublikowano 14 Października 2009 kupilem okolo 1000 diod bo wychodzilo taniej i kosztowalo mnie to okolo 850 zl, narazie testuje i robie roznego rodzaju boxy i panele, np dodaje diody do swietlowki lub same diody zobaczymy co z tego wyjdzie. Natomiast co do swiatla niebieskiego mozna zastosowac bo roslina rowniez pobiera je jednak gdy rozmawialem z profesorem od fiziologi roslin powiedzial mi ze rosliny sa bardziej wrazliwe na swiatlo niebieskie niz czerwone. Chodzi o to ze jezeli bedzie nadmiar swiatla to bedzie to wplywac negatywnie na wzrost w przypadku swiatla czerwonego sa one bardziej tolerancyjne.
Pentax Opublikowano 14 Października 2009 Opublikowano 14 Października 2009 kupilem okolo 1000 diod bo wychodzilo taniej i kosztowalo mnie to okolo 850 zl, narazie testuje i robie roznego rodzaju boxy i panele, np dodaje diody do swietlowki lub same diody zobaczymy co z tego wyjdzie.Natomiast co do swiatla niebieskiego mozna zastosowac bo roslina rowniez pobiera je jednak gdy rozmawialem z profesorem od fiziologi roslin powiedzial mi ze rosliny sa bardziej wrazliwe na swiatlo niebieskie niz czerwone. Chodzi o to ze jezeli bedzie nadmiar swiatla to bedzie to wplywac negatywnie na wzrost w przypadku swiatla czerwonego sa one bardziej tolerancyjne. Hmmm...Czyli wynika z tego że można zastosować tylko czerwone diody. A jak by tak zrobić panel 50 Ledek w panelu samego czerwonego światła ? Bo jak mówisz niebieskie w nadmiarze szkodzi a czerwony już mniej. Dobrze myślę ? Bo może te czerwony światło dla rośliny jest takie jak z świetlówki bądz HPS'a ?
Gość kainnn Opublikowano 14 Października 2009 Opublikowano 14 Października 2009 Igorek powiedz mi czemu dyfuzyjne się nadają jeśli są barwy bialej a kolor ktory widzimy zawdzieczaja tylko kolorowej oprawce ?
lgorek Opublikowano 14 Października 2009 Opublikowano 14 Października 2009 Igorek powiedz mi czemu dyfuzyjne się nadają jeśli są barwy bialej a kolor ktory widzimy zawdzieczaja tylko kolorowej oprawce ? kainn ale rosliny tez go tak rozpoznaja, dyfuzyjne sa malo efektywne. Hmmm...Czyli wynika z tego że można zastosować tylko czerwone diody. A jak by tak zrobić panel 50 Ledek w panelu samego czerwonego światła ? Bo jak mówisz niebieskie w nadmiarze szkodzi a czerwony już mniej. Dobrze myślę ? Bo może te czerwony światło dla rośliny jest takie jak z świetlówki bądz HPS'a ? Pentax mozesz zastosowac tylko czerwone ale jak czytales wczesniej rosliny wtedy sie wyciagaja i maja dluzsze miedzywiezla, swiatlo niebieska pozwala skarlic delikatnie rosline aby byla bardziej zwarta. Mozesz zastosowac stosunek 1:3 czyli jedna dioda niebieska na 3 czerwone
Pentax Opublikowano 14 Października 2009 Opublikowano 14 Października 2009 Dobrze myślę ? Bo może te czerwony światło dla rośliny jest takie jak z świetlówki bądz HPS'a ? Pentax mozesz zastosowac tylko czerwone ale jak czytales wczesniej rosliny wtedy sie wyciagaja i maja dluzsze miedzywiezla, swiatlo niebieska pozwala skarlic delikatnie rosline aby byla bardziej zwarta. Mozesz zastosowac stosunek 1:3 czyli jedna dioda niebieska na 3 czerwone Czaje już. A jak sądzisz 10 niebieskich i 30 czerwonych bedzie ok ?
BobBlunt Opublikowano 16 Października 2009 Opublikowano 16 Października 2009 Witam, sporo przeczytałem na tym forum o systemie LED. Zastanawia mnie dlaczego roślinki po zastosowaniu diod maja mniejsze plony od tych roślinek przy których zastosowany został HPS? Czy jeżeli kiedy zastosujemy LEd'y i pobudzimy roślinkę do wzrostu i kiedy będzie miała odpowiednie wymiary przestawić oświetlenie na HPS czy to raczej nie ma sensu??
lgorek Opublikowano 16 Października 2009 Opublikowano 16 Października 2009 HPS ma bardzo wydajne swiatlo, a ledy narazie raczkuja ale juz pomalu daja o sobie znac. Mozna je zastosowac tam gdzie trudno jest uzyc HPS lub zobaczyc jak bedzie na ledach
k-pako Opublikowano 18 Października 2009 Opublikowano 18 Października 2009 Witam po dłuższej przerwie,Pozwólcie że wrzucę swoje 3 grosze.Jako iż jakiś roczek temu miałem nadmiar ledów postanowiłem zrobić dwuczęściowy panel LED. Na całość poszło 560 ledów w stostunku 1:3 (niebieski do czerwony)Panel taki jest o tyle dobry iż ograniczając prąd diody o 2-5mA można zbić ładnie temperaturę w boxie wydłużając żywotność diody dwukrotnie a sam panel nie przekracza 20 paru stopi.Zastosowanie -> bezprzypałowy cichy box (1 went wdmuchujacy wystarczy, wydech pasywny)W najbliższym czasie, jak skończe nowe boxiwo rusza kolejna LED uprawa (tym razem udokumentowana).
BobBlunt Opublikowano 19 Października 2009 Opublikowano 19 Października 2009 K i jak ci idzie na tych LED'ach, daje to jakiś efekt? jak rośnie krzak? jak plony?
Mirashpl Opublikowano 27 Października 2009 Opublikowano 27 Października 2009 Witam nie bylo mnie bardzo dugo hehe ale prosze o to koncowy rezultat... I takie pytanko czy gotowe sa do scinania..?? hehe czy jeszcze poczekac pare dni...I czy to prawda ze jezlei sie obednie same topy to po jakims czasie wyrosna nowe gdzies tak czytalem i nawet znajomy ogrodnik powiedzial ze mozliwe ze tak moze byc ale nie wiem...jak i osotanie pytanie czy zostwic ja na 3 dni noce na koniec przed scieciem?? bo tez czytalem na nirvana shop ze tak jest najlepiej bo wtedy idzie moc...Pozdrawiam i prosze oceniac... co sadzicie o takiej uprawie i prosze policzyc soebie ile czasu minelo od 1 posta gdzie mialy misiac chyba tak pisalem czy 2 tyg tam pisze i bedziecie wiedziec ile potrzeba czasu na taki system:)
Recommended Posts