Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

CFL 95W | Speedy Gonzales

Recommended Posts

Cześć. To moja pierwsza uprawa w życiu, połknąłem trochę teorii i na niej się posiłkuje. Zdaje się również na doświadczenie bardziej doświadczonych i to na nim chcę bazować przez następne kilka tygodni. Chcę się uczyć od lepszych, żeby wkładanie mojej energii w zieleń, przełożyło się na namacalne efekty. Tyle tytułem wstępu, idziemy do konkretów. 

Nasiona: Speedy Gonzales Automat od Kannabia
Oświetlenie: CFL 4x ~1500 lumenów każda, barwa 2700k
Fotoperiod: 18/6, później pewnie 12/12
Box: 0.12m2
Podłoże: Mix - kompost cielęcy, ziemia wykopana spod pokrzyw i ziemia uniwersalna z PH na poziomie 6+
Nawozy: Biohumus forte + ew. inne (do uzgodnienia)
Wentylacja: Wentylatory komputerowe - 1x in i 1x out - na out większy
Dodatkowe info: Brak

Zdjęcia będą w późniejszym czasie. Roślina siedzi właściwie trzecią dobę pod lampami, wcześniej siedziała około dwóch tygodni bez większej ilości światła, przez co masakrycznie się wyciągnęła i ledwo wyszła z opresji - jej siostra..., padła, nie było dla niej szans. ;)

Dzisiaj ogarnąłem termo z higro i warunki w boxie są iście spartańskie. Wilgotność to tylko 35% - jak ją skutecznie podbić domowymi sposobami? Temperatura przy roślinie, stoi pod lampami - 30,1C. Tutaj podniosę lampy wyżej, sprawdzę jeszcze jaka panuje generalnie w boxie - jak będzie bliżej 30, rozkręcę na maxa wentylatory - powinno pomóc. 

Witaj,
przede wszystkim poczytaj trochę o uprawie jak również o odmianach auto. Bez podstaw wiedzy będzie cieżko i unikniesz większosci niepotrzebnych problemów. Wilgotność na weg to podstawa  :) Nawilżacz nawet mały by się zdał.
I przy auto nie zminiamy fp. Walimy 18/6 nontopper.

Powodzenia i Pozdrawiam

Możesz podać wymiary boxa? Nie spotkałem się z fp dla auto 18/6, a potem 12/12 :) .Mam nadzieje, że ci ten obornik tam nie śmierdzi :), i żadne robactwo się nie wprowadzi razem z tą ziemią spod pokrzyw. Biohumus organiczny, czy organiczno-mineralny?

35% wilgotności to nie taka tragedia, nie powinno być problemów. 30* to dość dużo, ale mogło być gorzej(u mnie jest 35*) Ale jak podniesiesz te lampy, i rozkręcisz wentyle to będzie git :)

Temperatura się ustabilizowała, pokazywała przed chwilą 27C - jest to elektroniczne, to może musi się skalibrować czy coś, bo nie czytałem jeszcze instrukcji. ;) Wilgotność bliżej 40 niż 30. Wentyle na razie zostawiłem na tych samych obrotach, sprawdzę za jakiś czas temp. i podejmę jednoznaczną decyzję. 

Faktycznie, nie ogarniam do końca, ale na auto będę trzymał te 18/6. Czyli z wilgotnością nic nie kombinować? Żadne szmatki, etc? Roślina rośnie.

Co do robali, pewnie coś się znajdzie, bo pełno dżdżownic wywaliłem przed wsadzeniem w doniczkę, ale na pewno nie wszystko udało mi się wywalić. W każdym razie roślina idzie do przodu, więc może jej nic nie zje. ;)

Ten biohomus co mam to się nada? Jest równie efektywny? Czym właściwie się różnią? Ekologią? Że na tamtym topy byłyby bardziej naturalne?

W dniu 29.07.2015 o 21:25, Miś napisał(a):

Jeśli bym miał taką wilgotność, to bym to olał, nie powinno być większych problemów z tego tytułu.

Poczytaj trochę: https://trawka.org/topic/32640-organiczne-czy-mineralne-jak-to-wlasciwie-jest/ :)

Przeczytam, ale zastanawiam się jaka stricte jest różnica między biohumusem forte, a tym co polecił Scorpe. Jak to się przekłada na plon(?), jakość? 

W dniu 29.07.2015 o 21:26, Plantator napisał(a):

Idealna wilgotność teraz na początku to 70-80% wiec lepiej nawilżacz?.

Ile to watów te cfl-ki mają?

Z fartem i w zdrowiu do mety☺.

Pozdro ?

W sumie tyle ile w tytule. Jedna 20W, reszta po 25W.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+