Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Panowie przymierzam się do zrobienia boxa (małego, jakies 50/50/120 lub nawet mniejszego byle by zmieściły się dwa krzaczki)  i wacham się z doborem oświetlenia...

HPS odpada w 100% bo bym nie wyrobił z temperaturą przy takim boxie,

Dużo bardziej opłaci Ci się HPS, możesz go kupić w wentylowanym odbłyśniku typu Cool Tube, wtedy jak założysz wentylacje do boxa na bank powinieneń mieć dobrą temperaturę :) Jak dobrze się rozejrzysz po aukcjach to takie HPS'y można dostać tanio, albo używki np. z giełdy forumowej :)

• Replies 263
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Opublikowano

Siemka! Mam growboxa o wymiarach 2,4 x 2,4 o wysokosci 1,2m. Do tego farelka o mocy 2000w z termostatem, 2 wiatraki w dachu jeden wciaga drugi wyciaga powietrze + jeszcze jeden na scianie przy samej podlodze rowniez wciagajacy. Box wykonany z plyt osb. Chce hodowac tam automaty 3x skunk 1x ak47 i 1x critical. Wszystkie pestki feminizowane. Nie wiem jakie oswietlenie wybrac bo posiadam biale lrf x2 125w + odblysniki i wszytko co potrzebne do odpalenia lamp. czy nada sie to na flo? Na weg zalatwie cieple hps 2x 150w.

Opublikowano

Rtęciówki się nie nadaja, i nie wiem po co ci one, jak masz x2 HPS 150w, na których przejedziesz całe grow. 1 taki hps wystarczy max na powierzchnie 60x60, więc jak masz 2 takie, to możesz ewentualnie zrobić boxa 120x60.

Opublikowano

Weź od razu wystartuj z tymi HPSami stykną ci bo masz niski box albo wymień je na jeden np 400watowy. Ciepła barwa światła jest na flo. :) Ale na nich możesz śmiało przejechać cały grow bo weg to i tak tylko pierwsze 14-30 dni.

Opublikowano

Panowie przymierzam się do zrobienia boxa (małego, jakies 50/50/120 lub nawet mniejszego byle by zmieściły się dwa krzaczki)  i wacham się z doborem oświetlenia...

HPS odpada w 100% bo bym nie wyrobił z temperaturą przy takim boxie, więc zostaje cfl lub ledy, co do cfla wybó jest prosty i tani ale, że bardziej zależy mi na dobrym oświetleniu niż jego cenie to chciałbym was spytać o panel led Plantphotonics LED Panel 23W/32W   na pewnej stronie pisze, że jest to odpowiednik 150 hps'a ale ile w tym prawdy? Kosztuje jakies 400/500zł zależy gdzie patrzeć i szkoda by było wywalić tyle kasy jak lepiej bym wyszedł na enrgooszczędnej żarówce...  Co o tym sądzicie

Hps 150w przy boxie 60x60x140 i nawilżaniu nie sprawia żadnych problemów z temperaturą, średnia temperatura w boxie to ~25 stopni. Jeśli chcesz zrobić boxa w.w to myślę że hps 100w nie będzie problemem, i nic ci się nie ugotuje. 

Siemka! Mam growboxa o wymiarach 2,4 x 2,4 o wysokosci 1,2m. Do tego farelka o mocy 2000w z termostatem, 2 wiatraki w dachu jeden wciaga drugi wyciaga powietrze + jeszcze jeden na scianie przy samej podlodze rowniez wciagajacy. Box wykonany z plyt osb. Chce hodowac tam automaty 3x skunk 1x ak47 i 1x critical. Wszystkie pestki feminizowane. Nie wiem jakie oswietlenie wybrac bo posiadam biale lrf x2 125w + odblysniki i wszytko co potrzebne do odpalenia lamp. czy nada sie to na flo? Na weg zalatwie cieple hps 2x 150w.

Odradzam farelke, daje skoncentrowane gorące powietrze i roślinki mogą się pochorować (a automaty nie wybaczają błędów), nawet jeśli strumień powietrza jest skierowany w ścianę, to się od niej odbija. Sam przez to przechodziłem, a mam sezonówki i jedna właśnie do siebie dochodzi  po farelce (farelka była 500w). Lepszym rozwiązaniem jest sterownik rt2+kabel grzewczy, który daje rozproszone ciepłe powietrze.

Opublikowano

Ok. To zamieniam te zarowki na hps 400w, ktorego wieszam w boxie 2,4x2,4x1,2 + do tego kabel grzewczy. Tylko pytanie ile tego kabla? I czy wystarczą te 2 wiatraki w dachu jeden wciaga drugi wyciaga powietrze + jeszcze jeden na scianie przy samej podlodze rowniez wciagajacy?

Opublikowano

Ciężko mi powiedzieć ile kabla, mi do boxa 60x60x140 starczył kabel 8,5M 100w. Oblicz powierzchnię mojego i wylicz na swój box. Co do lampy, to box ma 2,4x2,4 i na środku będzie wisiała lampa 400w, która przy niskim boxie pod sobą zrobi piekiełko, a po bokach należycie nie doświetli? Ja bym zawiesił dwie lampy, ale niech wypowiedza się bardziej doświadczone osoby :-)

Opublikowano

Witam. chciałbym posadzic moja pierwsza rosline, bedzie to auto amnesia haze. 50x40x130 czy to wystarczajace wymiary? jaka lampe uzyc? wentylacja? jaki system oswietlenia, 18/6?

Opublikowano

Witam. chciałbym posadzic moja pierwsza rosline, bedzie to auto amnesia haze. 50x40x130 czy to wystarczajace wymiary? jaka lampe uzyc? wentylacja? jaki system oswietlenia, 18/6?

Wymiary boxa ok, lampa hps 100w, wentylacja to 2x wiatrak komputerowy 12cm, weg 18/6, flo 12/12. Nie bierz auto, tylko sezonową odmianę :-)
Gość
This topic is now closed to further replies.

• Wpisy na blogu

• Nowe tematy

• Nowe posty

• Jak już bierzesz lampę MarsHydro, to polecam też wywiew z filtrem mars hydro. Aktualnie na marshydro.eu masz promkę na wentylacje, tylko nie rób tego błędu co ja i weź większy, ciszej pracuje i jest bardziej wydajny.  Masz tam na stronie wersję 2025 do której musisz dokupić czujnik wraz z usb donglem smart (add-on pack) - tani jest. Ale nawet ten mały daje rade bez problemu na małych powierzchniach. Na mojej fotorelacji masz jak to wygląda podglad, masz odrazu czujniki nawilżenia powietrza i temperatury, i możesz ustawić że Ci utrzymuje idealne warunki. Nie wspominałeś chyba o nawilżaczu powietrza, a to jeden z ważniejszych elementów jak dla mnie.  Co poniektóre smart lampy marshydro mają włącznik czasowy konfigurowalny przez appke, ale brałbym taki, który łączy się z appką mars pro, a nie mars hydro (czyli weź ten co łączy przez dongla usb "Mars Hydro iConnect Smart Controller") - podobno lepiej działa. Pozdro
    • Albo wziąlbym mniejszy namiot, albo lampę 150W. Raczej na pierwszy raz wybrałbym ziemię. Jakiegos light mixa.  Flory nawozów nie używałem. Może biotabs bylby dobrym wyborem. Wrzucasz tabletki do ziemi i o nic się nie martwisz. A nasiono jakie tam chcesz.  
    • Zainteresowałem się tematem posiadania growboxa, od kiedy zauważyłem swój pierwszy filmik na youtubie. Najbardziej zainspirowały mnie zdjęcia domowych roślinek przez kompletnych początkujących na np. reddicie. "Moja pierwsza próba, jak wyszło?" To, co widywałem na ulicach było w porównaniu jak kłaki kota. Głównie czytałem stronki jak grower.ch, growweedeasy.com oraz wiele różnych kanałów z ameryki na youtubie, wszystko po angielsku. Mam wiele wątpliwości co do sposobu rośnięcia, doboru nasion, podłoża, filtrów,  i wszystkiego innego co nowicjusza by interesowało. Po moich ~3 łącznie godzinach "researchu" powstała mi lista zakupów, którą zrobiłem dla możliwości jakbym kiedykolwiek się zdecydował na założenie namiotu. Na myśli miałem zasadzenie jednego nasionka, nie automata, w sposób "naukowy" regulowania ph, dawkowanie nawozów, monitorowaniu stanu rośliny, trenowaniu, przycinaniu. Wszystko to aż dotarłbym do ładnego zdrowego krzaka, z przeciętnym gabarytem zbioru. W moich poszukiwaniach internetowych wynalazłem sobie podłożę 50-70% włókna kokosowego i 30-50% perlitu. Wspominam o tym, ponieważ każdy poradnik najbardziej zachęca do używania zwykłej ziemi naturalnej. Przejdźmy więc do głownego celu tego postu. Namiot 60x60x180 Lampa mars hydro ts600, 100W led O wyborze nawozu zadecydowało to, że większość amerykańskich poradników poleca Flora Trio tri part set, oraz znalazłem bardzo fajną tabelkę do dawkowania ich akurat to podłoża, które sobie wybrałem, mogę załączyć zdjęcie, jeżeli kogoś będzie to interesowało. Regulator ph: Zestaw 2 butelek od Biobizz, ph+ i ph- Wentylator kanałowy: VEVOR 21W, wpadł mi on w oko, ponieważ posiada kontroler prędkości, czujnik wilgotności oraz temperatury. O filtr kompletnie nie jestem pewny, lecz wybrałem 125mm croco black 160-240 m3/s Donica to 20L materiałowa, dla oddychania rośliny Podłoże to co wspomniane, czyli 50-70% włókna kokosowego i 30-50% perlitu. Pomijam wszystkie rzeczy typu wyłącznik czasowy, miernik ph, termometr elektryczny, wentylatorek itp. Co do wyboru nasion, to kompletnie się w tym nie orientuje, więc jeżeli czas nadejdzie to mam nadzieje, że forum da mi kilka sugestii. Serdecznie dziękuje za czytanie i niecierpliwie oczekuję usłyszeć wasze opinie!
    • Nie sądzę żeby mogła temperatura dojść do 40. Zobaczymy 😅  To takie miejsce, że z temperaturą może wilgotność wzrastać i boję się o pleśń. Nie do końca jestem zwolennikiem dużej wilgotności.  Nie mogę od razu pikować do dużych doniczek tych 4 co mają zostać w szafie bo nie będę miał miejsca na resztę 😞 Na spota jeszcze za wcześnie je dawać. Muszę do pojemników po śmietanie 😐 Wychodzi na to, że się trochę pospieszyłem 🙄    
  • Gallery Statistics

• Images
      64,2 tys.
    • Comments
      1,3 tys.
    • Albums
      1,9 tys.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+