Siemasz👊 oczywiście w pewnym sensie masz rację i nie ma co dyskutować tyle tylko że muszę przyznać besti że źle mu to nie idzie na tych żarówkach i jak na taką konstrukcję 😉🖕💪
Same żarówki led, aby tylko podnieść ilość lumenów mija się z celem, potrzebne jest pełne spectrum, zarowki led mają znikoma ilość umol/J, to samo tyczy się PPFD. Żeby nie było, oczywiście na żarówkach da się coś wyhodować, ale będą to luźne, małe, miękkie topki. Trzeba zainwestować raz a konkretnie w sprzęt, a szybko się zwróci. Żarówki led nie dadzą wam penetracji liści, więc popcorn doprowadzi was do szaleństwa.
No ładnie 💪 powiem ci że jak leciałem na tripart to też zwiększałem dawki i ec dochodziło do 2,3 ale tak jak mówisz trzeba obserwować rośliny bo nie wszystkie to przepalą.
Update: dzień 71 ( 36 / 35 )
Rośliny dobę po podlaniu dużo większą dawką bazy niż zaleca producent. Standardowe zasolenie pożywki wynosi około 1920 𝜇S ( 1,9 EC ). Wczoraj podbiłem do 2180 𝜇S ( 2,1 EC ) dość solidną dawką Terra Bloom. Normalnie na tym etapie odmierzam 22,5 ml na 4,5 l wody. Wczoraj wlałem 28 ml. No i wygląda na to, że roślinom się to spodobało. Kwiaty zauważalnie spuchły przez jedną noc. Na liściach nie widać żadnych znaczących śladów popaleń aczkolwiek gdzieniegdzie na ich końcówkach pojawiły tip burny o wielkości około 0,5mm. Ale nie powiększa się to, więc nic groźnego się nie dzieje. Będę obserwować. Warunki stałe. Temp. 27-28 st. Rh 45%. Lampa 260W.
Recommended Posts