Dobrze piszesz. Tak ale mając np PH 7.5 niektóre pierwiastki nie będą wchłaniane przez glebę. Więc widocznie twój program ejst dobrze zbalansowany. Ja korzystam z plagron i jak sprawdzam ph to wynosi 6.5 6.4 więc tego nie poprawiam. lecz pamiętam Biobizz musiałem poprawiać. PH wody i nawozu trzeba poprawiać gdy nie supplementuje się pełną dawką nawozu bądź korzysta się z małe rekomendowanych nawozów. Takie jest moje zdanie. oczywiście każdy robi jak uważa. Pozdrawiam 🙂 Szanuję każdą opinię 🙂
Ja wam powiem tak według mnie też nie ma sensu zbytnio zbijanie ph przy organice bo muszą to zrobić mikroorganizmy w glebie lecz gleba musi być też w nie bogata żeby to dobrze działało osobiście robię to dla świętego spokoju od następnej uprawy wbijam w to chuja skoro mi dobrze idą jak zbijam to ph to wolę już dokończyć tak jak robie i tyle
Mam dokładnie taką samą wodę 7,5ph tylko że to moja pierwsza uprawa i idzie wszystko zajebiście więc wolę już to ph regulować do samego końca na następną nie będę w ogóle redukował
+ jak one dostają większą dawkę nawozu to samo spada do 6,7 to wtedy nie reguluje
Wiem co to jest lst. mordo chcę ci jak najlepiej ale do nawożenia ProOrganic gleby zaleca się stosować wodę o pH w zakresie 5,5–6,2 dla optymalnego rozpuszczenia składników odżywczych w roztworze, co jest szczególnie ważne przy przygotowywaniu mieszanki. W przypadku upraw hydroponicznych, optymalne pH może się różnić, a wartość 5,2-6,0 jest zalecana, choć zależy od konkretnych potrzeb
na stronie hemp.pl W glebie, na ogół nie ma potrzeby śledzenia poziomu pH. Jeżeli jednak chcemy uzyskać idealne rozcieńczenie składników w roztworze, korzystne jest przed dodaniem odżywki utrzymywanie pH między 5,5 a 6,2.
W bioponice, pH może wzrosnąć do 7,5, co nie stanowi problemu. Po przekroczeniu 7,5 pH powinno zostać sprowadzone do 6,0, ale stopniowo przez 5 do 6 dni.
Stary, nie mieszaj ludziom w głowach. W organice pH się nie rusza, bo to zabija dokładnie to, na czym ten system działa – mikroorganizmy, grzyby, bakterie i całą biologię gleby.ProOrganic / Terra Aquatica to system typu „NO pH ADJUSTMENT” – tak pisze producent, nie ja.Regulowanie pH przy żywej glebie ma tyle sensu, co podlewanie lasu kwasem i dziwienie się, że grzybnia pada.To nie hydro, to nie mineralne. W organice pH buforują humusy, kompost, mikroby i mikoryza.Jeśli ktoś leje pH- do organiki, to tylko dlatego, że nie wie, jak ona działa. Ja nie będę zabijał sobie życia w glebie, żeby zadowolić czyjeś błędne teorie. A dlatego są posadzone z boku donicy bo przygotowuje je do LST i nie wiem stary gdzie ty mieszkasz ale to jest często stosowana technika😅
Recommended Posts