Pasjonista Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Opublikowano 4 Maja 2018 @Kampan , a czym regulujesz ph wody ? Ja to przy twoim zestawie to bym np. wlał do wiaderka 5 litrow wody , odczekał 24 h , wlał Ph- , ustawił porządane Ph , zapamiętał ile tego Ph - użyłem i już zawsze powtarzał tą czynność bez mierzenia ph.
kampan Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 16 minut temu, Pasjonista napisał: @Kampan , a czym regulujesz ph wody ? Ja to przy twoim zestawie to bym np. wlał do wiaderka 5 litrow wody , odczekał 24 h , wlał Ph- , ustawił porządane Ph , zapamiętał ile tego Ph - użyłem i już zawsze powtarzał tą czynność bez mierzenia ph. Mam PH- od Gold Label. Wodę w kranie mam ok 7.5-8. 1ml na 10L wody i wychodzi mniej wiecej 6.0 za kazdym razem. Nie podwyższam sodą jak za dużo wleję , tylko dolewam świeżej. Zaznaczam ze wode w kranie traktuje sie tu jak ta z butelki. Mozna codzienne sprawdzać twardość na stronie miasta.
Pasjonista Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Opublikowano 4 Maja 2018 @kampan Czyli jak bys zmierzyl Ec wody to by miala przy tej jakosci 0.3 jak nic. 4 godziny temu, Dzik napisał: @mariola nie poleca się tak robić amatorom. Tutaj @Pasjonista dyktuje warunki i widać wie czego chce :-) @Pasjonista jak dla mnie brak drenażu minimum -5% plonu przy zbiorach. Nawet przy twoich umiejętnościach. Przyducha dla korzeni. Im głębiej tym gorzej. One lubią tlen. Dlaczego więc robisz tak a nie inaczej? Co do masła to świetna sprawa. Też muszę iść tą drogą. @Dzik podlewam w wtedy , gdy jest juz wspomniana wczesniej "sucha tafla gleby " jak na zdjeciu nizej ( medium odchodzi suche samo od krawedzi pojemnika i na moje oko to robi sie cos na styl root pouchow, ze boki oddychaja) . Do tego pojemniki maja 18 cm wysokosci i jak na moje oko przy takim patencie korzenie cos tam tlenu zalapuja, no i to ze sa tez pojemniki przezroczyste (tylko zasloniete workami na smieci) zawsze mam wglad do korzeni.
kampan Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 Teraz prosto z kranu. Do jutra jakby odstala , to bym wogole nie musial PH regulowac bo by spadlo do ok 6.2. EC 0.222
mariola Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 18 godzin temu, Ambasadorka napisał: nie jadłaś masła z kilkunastu odmian tylko dla poważnych graczy Uporczywie bede trzymac sie zdania, ze najlepsze maslo ze 100 odmian, nie jest w stanie przyblizyc haju po aya
Pasjonista Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 @Kampan czyli duzo sie z tym Ec twojej wody nie pomylilem, a jak zostawisz do jutra to nie powinno sie Ph podnieść. ???? Mowisz , że u Ciebie by spadło z 6.7 do 6.2 ?? U mnie sie Ph na drugi dzień podnosi.
kampan Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 6 godzin temu, Pasjonista napisał: @Kampan czyli duzo sie z tym Ec twojej wody nie pomylilem, a jak zostawisz do jutra to nie powinno sie Ph podnieść. ???? Mowisz , że u Ciebie by spadło z 6.7 do 6.2 ?? U mnie sie Ph na drugi dzień podnosi. Z tego co pamietam z poczatku pierwszej uprawy to spadalo. Zrobie dzisiaj test dla pewnosci. Wczoraj napelnilem wiadro do blumatow prosto z kranu ze 25L , od razu dodalem Ph- i bylo na 6.2. Dzis jest na 6.3
Dzik Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 U mnie ph też się z czasem winduje. @Pasjonista w moich donicach też to tak pracuje - te szczeliny przy ściankach. Niemniej jednak uspokoiłeś mnie że ogarniasz temat. Wygląda na to że z ziemi jesteś zadowolony. Chłonność perfekt? :-) Przy takim masełku bez dobrego set & settings nawet bym nie podchodził
Pasjonista Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 @Kampan ogólnie to ja bym tak chciał by po dwóch dniach Ph z 7.5 spadło na 6.2 wtedy nie kupował bym tej chemi Ph-. Chociaż teraz nie potrzebuje ? @Dzik Ziemia Gold Label drugi rok u mnie i miałem lighta, mixa i Custom mixa z bat guano .Powiem ci ,że mocno nawożony mix słabe klony wyprowadza na prostą a i siewki nie jara w porównaniu do innych mixów. No i chłonność perfect . Mix można podlewać bez run off , tylko enzymki zapodajesz i to wszystko. Masło będzie także stosowane przy np. grypach i innych dolegliwościach, kiedy to człowiek poprostu chciałby zasnąć i obudzić sie zdrowy. Dzieki za wpisy Panowie !!!
Pasjonista Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) @Kampan dzięki za objaśnienia , już zdecydowałem tak jak @Dzik uważa ,że te blumaty jak najbardziej powinny pasować do mojego zestawu . Ja mam ziemie light wymieszaną z nawozem organicznym , który ma starczyć na cała uprawe ,tzn . będę podlewał samą wodą bez regulacji PH, pojemik ma 13 litrow bez drenażu. Blumaty będą mi same podlewać , jedynie co to ja musze wlewac wode do konewki 10 litrowej (raz na tydzień) .Zobaczymy czy korzenie dadza rade bez drenażu ,ale warto spróbować. Super jutro podpinam 3 pojedyncze blumaty tylko każdy z osobnym wężykiem, zanurzonym w konewce wody. Jeszcze raz dzięki za rady i opisowe wyjaśnienie tematu. Edytowane 8 Maja 2018 przez Pasjonista
Recommended Posts