Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

Coś w ten deseń właśnie jest u mnie - kilka cm pod powierzchnią można wyczuć jeszcze wilgotną glebę, ale generalnie jest sucho. Wieczorem podlewanie, jutro większy update. 

Opublikowano

Yo. Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, dzisiaj wielki update z pola walki. Na pierwszy ogień idzie panienka, panienka dla której został założony ten temat. Przez te kilka dni (a dokładnie 3 doby) zaliczyła konkretny progres. Wygląda to wszystko zdrowo, nie przejawia żadnych niepokojących zachowań. Jeżeli miałbym na coś narzekać, to byłyby to warunki w boxie - a konkretnie wilgotność. Rzadko kiedy przebija 40%, temperatura oscyluje w granicach....; konkretne info z dzisiaj:

Temperatura: 27-28C - upały
Wilgotność: 34-40%

Miałem w boxie wrzucony pojemnik z wodą, ale nie widziałem żadnej różnicy. Jest wrzucona wilgotna szmatka, ale nie wiem na ile poprawia warunki, bo wkładam i zamykam boxa. Jak mi czasowo pasuje to namaczam z 2 razy dziennie. To na razie tyle. FOTO!

7-ma doba:

1.JPG

1a.JPG

To jeszcze nie koniec...!

BONUS:

Jest to totalny eksperyment i tak do tego podchodzę. Żadnej spiny, będzie co będzie. Wszystkie rozwiązania wpompowane w ten pojemnik, są zlepkiem informacji, które przeczytałem i które moja wyobraźnia przełożyła na konkretne działania.  ;)

Ponieważ została ostatnia pestka, a pierwsza roślina padła..., postanowiłem, że nie będę czekał i czym prędzej drugiej dam towarzystwo w postaci trzeciej. Kilka dni temu wylądowała na wacikach, po dwóch dobach w plastikowym kubeczku. A potem, jak już pokazała głowę, poszła pod lampy. 

2.JPG

Dlaczego określam to mianem eksperymentu? Ano dlatego, że...

-Donica została zmodyfikowana, otwory na dole powiększone do średnicy 1cm, w pakiecie dostała dodatkowo dziewięć otworów na bokach donicy, również o średnicy 1cm - cel; dać więcej tlenu

-Zamiast keramzytu, na dno donicy - przed nasypaniem ziemi, poszła garść drobnych i tych trochę większych..., kamieni z ziemi. Ustawione w miarę tak, żeby nie zasłoniły dziur. 

-Został zmieniony mix gleby - tym razem obyło się bez gleby spod pokrzyw. Czyli mamy - kamienie na dnie, kompost cielęcy i uniwersalną glebę z PH na poziomie 6-6,5

Przesadzenie z kubka sprawiło trochę problemów, bo przez te kilka dni, puściła masakrycznie długie korzenie i konkretnie się już w tym kubku urządziła. Mam cichą nadzieję, że żadnego korzenia nie urwałem i nie uszkodziłem i czym prędzej pokaże swój potencjał w nowym środowisku. Przebywa w tych samych warunkach co "druga".

2a.JPG

post-43036-0-94078800-1438501539_thumb.j

post-43036-0-25029300-1438501599_thumb.j

post-43036-0-45815100-1438501604_thumb.j

post-43036-0-30628300-1438501612_thumb.j

Opublikowano

będzie elegancko,ale myślę ze za często wkładasz tam łapy,tak jak i ja :) 🙂 no i na zdjęciach wygląda jak by miała bagno, wydaje mi sie ze im więcej dziur tym lepiej. teraz zprezentowalem sobie taka doniczkę  doniczka airpot-20x29cm 6l  /admin - link do aukcji allegro wygasł/ i powiem ci ze jest zajebioza, niebawem dobieram 2 :), ja także amator, koledzy poradzą lepiej, pozdrawiam :)

Opublikowano

Temperatura bardo dobra, jak na upały, nawet bez nich nie byłaby taka zła. Z wilgotnością mogłoby lepiej być, ale strasznej tragedii nie ma. Najlepsze są nawilżacze ultradźwiękowe, zainwestuj, a zobaczysz różnicę :) , poza tym  :malina:

Opublikowano

Dzięki za feedback, Panowie. ;)

Co do "wkładania łap" to nie jest tak. ;) Rośliny mają mokrą glebę, bo: 

-"druga" została podlana wczoraj wieczorem, bo to był jej czas

-"trzecia" ma mokrą glebę, bo dzisiaj z rana była przesadzana, a gleba została zraszana wodą i ciut wody pod łodygę. 

Opublikowano

Widzę postępujący efekt zwijania liści w rulon - zwijają się od boków, do środka, w górę. Widać nawet na zdjęciach powyżej, że coś tam się zaczyna zwijać. Zastanawiam się czy to od braku wystarczającej ilości wilgotności powietrza - aktualnie 42% czy jest to może wynik braku jakiegoś pierwiastka? Do tej pory dostała 2x biohu-musa forte w ilości nawet mniejszej niż połowa zalecana przez producenta.

Opublikowano

Nie lej jeszcze żadnych nawozów, w ziemi jest ich wystarczająco dla tak małego planta. Od zbyt niskiej wilgotności liście się tak nie zwijają, ale od gorąca już tak. Jak z temperaturą, lampa nie jest za blisko?, może daj ją trochę dalej.

Opublikowano

Dlatego taka mała ilość, bo zależało mi na tym, żeby jej pomóc wrócić do sił po tej wegetacji w kubku. ;)

Temperatura dość wysoka, bo na samym dole boksa kręci się koło 28, więc pod lampami pewnie koło 30. Na wysokości szczytu rękę mogę swobodnie potrzymać przez minutę i nie parzy, ale może faktycznie jest tam dla niej już za ciepło. Podniosę trochę do góry.

Opublikowano

Winna takiego stanu rzeczy jest temperatura. Przy szczytach - 31,8, przy włączonych na maksa wentylatorach - paradoksalnie, dobija do 34,5C. Trochę kijowo, bo "trzeciej" też się dostaje, nie zaliczyła progresu, do tego zaczynają się zwijać liście. Box mały, lampy oddalone o ok. 30 cm. Zobaczymy...

Opublikowano

No więc dzisiaj jest ten dzień. Ten dzień, gdy otwierasz swojego boxa, a do Twoich nozdrzy wpływa subtelny, zdrowy zapach zieleni. I już wiesz, że z każdym kolejnym dniem będzie coraz bardziej intensywny i wiesz, że to już ten moment gdy trzeba skutecznie ten zapaszek stłamsić, pomimo przyjemnego dla nosa zapachu. Cóż....

Potrzebuje skutecznej i stosunkowo taniej solucji na neutralizację zapachu. Myślałem nad tym, żeby do boxa wsadzić jakiś dobry neutralizator zapachów - nie wiem jak to się spisuje przy zieleni, chłonie skutecznie jej zapach i na ile czasu (orientacyjnie) starczy? A drugi patent, to wstawienie uszczelki między drzwiczki, a wewnętrzną "ościeżnicę", którą sobie zafundowałem budując boxa - z takim dokładnie jej przeznaczeniem, oprócz tego kawałek maty węglowej - takiej do okapów, w takim układzie;

WENTYLATOR->kawałem maty->|(ściana boxa)->i tutaj ew. na zewnętrznej ścianie boxa również taki kawałek. Wentylator 120mm. Przebije się? O ile temperatura może wzrosnąć? 

Na wentylatorze wdmuchującym powietrze, nie potrzeba? 

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+