homaer Opublikowano 20 Maja 2015 Opublikowano 20 Maja 2015 Witam wszystkich. Mam dwa automaty green-o-matic. Ziemia canna pro. box 50x50x100, światło cfl 125w, 2x led 10w Odżywianie canna terra vega / flora Roślinki mają około 41 dni. Dolne Liście zaczynają blaknąć, nastęnie, żółknieć, brązowieć na brzegach i schnąć. Problem jest z liściami i dotyczy jak na razie dolnych liści, ale górne tez zaczynają blaknąć. To są moje pierwsze roślinki. Czy ktoś przechodził coś podobnego, lub ma jakiś pomysł, o w ogóle się z roślinkami dzieje?
homaer Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Opublikowano 21 Maja 2015 Dzięki za zainteresowanie. Oto zdjęcia moich dwóch panienek:
Dzik Opublikowano 24 Maja 2015 Opublikowano 24 Maja 2015 ph za niske i głodują bo nie mogą pobrać przede wszystkim PK dolomit, ph+, zastanowić się nad zwiększeniem dawki PK 150% może brak potasu (K) spowodowany pozornym niedoborem, przy ograniczonym pobieraniu (przy wysokim wapniu, fosforze i azocie)
homaer Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Opublikowano 24 Maja 2015 Sprawdziłem ph innym testerem. Oba pokazują prawie 7. Możesz mieć rację z głodowaniem. Naczytałem się, że częstym błędem jest przelewanie, więc podlewałem rośliny raz na 5 dni 1/2 litra na roślinę. Nawet po nalaniu kilkudziesięciu mililitrów woda wyciekała dołem, więc lałem cierpliwie i zlewałem wodę ze spodków. Więc, to może być niedobór wody i związków? Bo ja, tak szczerze, to myślałem, że to jakaś pleśń, lub grzyb, nie chciałem niczego sugerować.
PanikaGoryla Opublikowano 28 Maja 2015 Opublikowano 28 Maja 2015 zadna plesn chlopie czy na nowych lisciach tez sie tak dzieje? Stosuj sie do porad Dzik'a wie co mówi.
homaer Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Opublikowano 29 Maja 2015 Dzięki za zainteresowanie tematem. Bałem się o pleśń i grzyby, bo mieszkam w UK, a tutaj z racji wilgotnego klimatu zarodniki tego świństwa są wszędzie. Żółknięcie zaczyna się od największych liści na dole. Omija małe listki i listki przytopowe (które zawsze były i są intensywnie ciemno-zielone) i zaczynały żółknąć następne duże liście. Dzik miał rację. PH nie miałem niskiego, ale roślinki przesuszyłem. Dolałem wody z canna flora prawie 150% dawki, podlałem solidnie i po dwóch dniach obciąłem żółte liście. Po 4 dniach od tego podlewania podlałem nawozem ok 120% dawki. Na dzisiaj, wszystko jest w porządku. Co prawda duże liście trochę żółną, ale minimalnie i w minimalnym tempie. Może dlatego, że to automat i za niecałe 3 tygodnie żniwa?
Recommended Posts