MatełkoHaszomir Posted January 31 Share Posted January 31 (edited) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Box 25×25 cm był phytolite dual ale uszkodzilem i przeszedłem na dwie żarówki Led Philips po 1500 lm barwa 2700k. Temp 25 stopni wilgotność od 50 do 70 %. Czas oświetlenia 18/6. Przy poprzedniej uprawie jak mialem phytolite rośliny rosły jak trzeba i pięknie kwitły. Teraz mam problem bo tydzien temu zauważyłem że liście są oklapnięte i miejscami tracą zieleń. Zdjęcia z 26 stycznia i filmik z dziś. Przy poprzedniej uprawie ta sama ziemia i woda. Czy te oświetlenie spowodowało tę chorobę? Czy gdzieś indziej popelnilem błąd? Co robić? Raczej nie przelewam roślin i poprzednio ta sama woda gleba a ładnie rosły tylko lampę zmieniłem tydzień temu i chyba od tego ten problem. Proszę o pomoc koledzy. Spokoju, udanych plonów! Pozdrawiam 20220201_000244.mp4 Edited January 31 by MatełkoHaszomir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sweter Posted February 1 Share Posted February 1 (edited) a tego filmu to z klatkę więcej wstaw.chyba że jak to leciało po jednej nutce... Edited February 1 by Sweter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wloczykij Posted February 1 Share Posted February 1 Głodne są, co to za ziemia, i lałeś już jakieś nawozy?.ew. bloknięte 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatełkoHaszomir Posted February 1 Author Share Posted February 1 4 godziny temu, Wloczykij napisał: Głodne są, co to za ziemia, i lałeś już jakieś nawozy?.ew. bloknięte Wrzuciłem worek ale raczej to było coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Poprzednio elegancko na tej samej ziemi rosły a teraz lipa. I widzę, że z dnia na dzień marnieja i są zablokowane że wzrostem. Nien wiem czy to wina lampy. Szukam nowej świetlówki dla nich. Proszę o wskazówki jak tym roślinom pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wloczykij Posted February 1 Share Posted February 1 Nie wina lampy. "Raczej coś takiego" to wiele nie mówi :) Najlepszy byłby jakiś light mix, albo ziemia uniwersalna wymieszana czymś, kokosem albo perlitem. Z mojego punktu widzenia nie sadziłbym w takim gównie, w sensie samej ziemi, tylko dodał czegoś żeby była bardziej lekka, a jak już sytuacja jest taka, dodałbym nawozów, a jak się pogorszy dalej, to znaczy że blok i flush porządny, potem nawozy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatełkoHaszomir Posted February 1 Author Share Posted February 1 28 minut temu, Wloczykij napisał: Nie wina lampy. "Raczej coś takiego" to wiele nie mówi 🙂 Najlepszy byłby jakiś light mix, albo ziemia uniwersalna wymieszana czymś, kokosem albo perlitem. Z mojego punktu widzenia nie sadziłbym w takim gównie, w sensie samej ziemi, tylko dodał czegoś żeby była bardziej lekka, a jak już sytuacja jest taka, dodałbym nawozów, a jak się pogorszy dalej, to znaczy że blok i flush porządny, potem nawozy. Dzięki wielkie za odpowiedź i wskazówki. Tak to jest napewno ta ziemia ze zdjęcia. Co to jest blok? Jakie nawozy zastosować? Mam taki nawóz jak na zdjęciu ale to pewnie lipa. Może na ten stan roślin wpłynęły błędy w oświetlania gdyż tym razem nie stosowalem włącznika czasu. Czasami zdazyla się obsuwa 2 h w wylaczeniu lampy , raz świeciło cala dobę innym razem mialem 12 h przerwy bez światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wloczykij Posted February 1 Share Posted February 1 To nie ma związku ze światłem. Za duże zasolenie, i roślina przestaje pobierać nawozy z ziemi. Ten się nada puki co, podlej nim porządnie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatełkoHaszomir Posted February 6 Author Share Posted February 6 Zobacz jak poszły po tym nawozie. 🙂 W niespełna tydzień zostały naprawione. Dzięki Wloczykij! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wloczykij Posted February 7 Share Posted February 7 Polecam się na przyszłość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts