Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

W sumie możliwe że jest kurz bo to nie stoi w domu. Idę sprawdzę i przetrę ;)
@edit 
Faktycznie coś tam troszkę było :P a po podniesieniu lampy w końcu liście z najwyższego poziomu się otworzyły ;)

Opublikowano

Dzień 11
Dziś napotkałem mały problem mianowicie pojawiły się małe przebarwienia, plamki na liściach których jeszcze wczoraj nie było

IMG 0507

IMG 0506

IMG 0505

Co to może być? Jak temu zaradzić? I jak to naprawić? :)
Podlałem dzisiaj wodą odstaną 24 około 400ml

Opublikowano

Przyczyny:

• brak optymalnej temperatury podłoża (temperatura poniżej 14°C, powyżej 25°C)
  • nadmierne, wyższe od optymalnego stężenie składników w podłożu (często spowodowane przesuszeniem podłoża)
  • EC powyżej 8 mS podłoża mineralnego
  • nadmierne nawilgocenie podłoża (warunki beztlenowe)

Zapobieganie:

• utrzymanie optymalnej wilgotności podłoża
  • przy tzw. uduszenie korzeni, spowodowanym utrzymującą się nadmierną wilgotnością wskazane jest obniżenie wilgotności poprzez podlewanie roślin większymi dawkami ale rzadziej
  • zapewnienie optymalnego dotlenienie systemu korzeniowego
  • prawidłowe odżywianie roślin, a w szczególności wapniem, fosforem i żelazem
  • pobudzenie korzeni rozsady do intensywnego wzrostu celu prawidłowego rozbudowania poprzez stosowanie biostymulatorów wzrostu (np. podlewanie 0,4-0,6 % roztworem Bio-algeenu S-90, 0,05% Polyverum)
  • Upvote 1
Opublikowano

Wydaję mi się jednak że to ta wilgotność bo spadła wtedy do 20-30%
W tej niby szklarni ma coś koło 50% i chyba wygląda już lepiej

IMG 0513

@edit
Po położeniu "higrometru" pionowo jest nawet coś koło 60% zobaczy się jutro czy będzie lepiej z tymi plamkami jak nie to posprawdzam to co mi @Dzik mówisz :) 

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+