Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Im głębiej nasionko zakopiemy w ziemi tym dłużej będzie z niej wychodziło. Nie wpłynie to zbytnio na sam czas kiełkowania. Optymalna głębokość na jaką należy zakopać nasiono w ziemi to 0,5cm.

• Thanks 1
Gość masakrator
Opublikowano

Uwazam ze 0,5 mm to stanowczo za plytko na sadzenie , lepiej glebiej i ubic ziemie ,  jak chcemy aby skorupka nasionka sama zeszla .

Gość masakrator
Opublikowano

Co znaczy nasionko jest do dupy ? I co to za naturalna selekcja ,co ona niby selekcjonuje ?

Jesli nasiona sa kielkowane bezposrednio w ziemi to skorupka schodzi ,jesli kielki sa sadzone i zakopane plytko wychodzi czesto ze skorupa ponad ziemie .

Opublikowano

Tzn. genetyka.Sorry powinienem sprecyzować , chodzi rzecz jasna o rośline która w tym sionku jest :) mój błąd ;)

Co selekcjonuje ? Stary to nie ja wymyśliłem.To jest odwieczne prawo natury.Słaby organizm mający problemy od początku , wcześniej czy później zdechnie-w tym przypadku jeżeli sionko jest ujowe to niedość , że ze skorupką sobie nie poradzi to może mieć problem z puszczeniem kiełka.Nie jest to zasadą ,ale u mnie się sprawdza od zawsze.Nigdy nie pomagałem nasionku zdjąc skorupki , jeśli roślina sobie już z tym nie radziła tzn. była do dupy.

A selekcja oddziela słabsze od mocnych.Dobre geny sionka i nie ma problemów a jeśli sionko jest kulawe do od początku będzie źle.Od kiełka zaczynając.

Gość masakrator
Opublikowano

To tak jak by powiedziec ze dziecko po cesarskim cieciu jest gorsze od dziecka naturalnie urodzonego :D

Chodzi o to ze jak sadzisz kielki plytko to latwiej roslinie wypchac cale nasonko z ziemia do gory niz wrosnac w ziemie .

Masz swoje zdanie i szanuje to .

Jesli uwazasz ze nasionko ktore wyjdzie ze skorupka ponad ziemie jest genatycznie gorsze od tego co samo ja zrzucilo to sie mylisz .

Opublikowano

Nie rozumiemy się cały czas.Nie chodzi mi o to.

Uwazam ze 0,5 mm to stanowczo za plytko na sadzenie , lepiej glebiej i ubic ziemie ,  jak chcemy aby skorupka nasionka sama zeszla .

Napisałeś , że 0,5 cm to za płytko i lepiej ubić ziemie bo inaczej skorupka nie zejdzie.Ja nigdy ziemi nie ubijam , wsadzam na ok.0,5 cm i roślina wyłaniając się z ziemi zrzuca skorupę,a jeżeli nie od razu to po kilku godzinach.

A naturalną selekcję prównywać do porodu naturalnego czy cesarki ? Można , tyle że to nie ma sensu.Bo sorry poród kobiety a kiełkowanie nasionka jest troche innym procesem.No chyba , że rozmnażamy się przez pączkowanie ;)

Gość masakrator
Opublikowano

Jakie masz doswiadczenie w sadzeniu nasion  i kielkowaniu ?  ,wysadziles kiedys wiecej niz kilkanascie  szt ? Czesto wysadzalem na rozne testy nawet po pol tysiaca szt na raz i od wielu lat wysadzam testowo setki nasion kazdej odmiany .

Mam ci jakos to udowodnic ?

Opublikowano

:Facepalm: Widze , że siła argumentu zaczyna schodzić na argument siły. Nie mam czasu bawić się w Holmes'a.

To jest moja opinia wzięta z mojego doświadczenia.Na tym polega demokracja.Nikt nikogo na siłe przekonywać nie musi to nie Korea Płn.

Jakie mam doświadczenie ? Dla mnie wystarczy :) Cieszę się bardzo , że naraz sadziłeś pół tysiąca szt., tylko jak to się ma do mojego zdania ? hm.......I nic nie musisz nikomu udowadniać a napewno nie mnie.Ja ci tylko mówie/piszę jak ja robię a ty mi na siłę wciskasz swoje......Od tego jest forum , żeby dzielić się opiniami.

Gość masakrator
Opublikowano

Nie prawda , napisalem chyba jasno - Uwazam ze 5 milimetrow to za plytko - i jak to ma sie do wciskania komus swojego .

Napisalem tez ze masz swoje zdanie i szanuje to . Pokaz gdzie ci cos wciskam ?

Pytam jasno jakie masz doswiadczenie w sadzeniu nasion , ile ich wysadziles , jakie ,jaka metoda , bo to jest wazne , jak nie bardzo wazne .

A ma sie to tak ze ktos kto wysadza testowo od wielu lat nasiona w duzych ilosciach ma doswiadczenie a osoba co wysadza kilka szt moze miec tylko szczesce .

A slowem udowodnic chodzilo mi ze wysadze 200 szt tej samej odmiany i 100 posadze na 5 milimetrow a 100 np na 1 cm , robiles taki test ? jestes ciekawy jak wyjdzie?

Edit : W Korea Płn. moga  chociaz legalnie jarac trawke bo jest zalegalizowana i wszedzie rosnie.