Mr.Szatan Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Na starcie witam wszystkich którym mam nadzieję skradnę trochę czasu i doświadczenia. Jestem zielony w tym temacie i mam nadzieję, że Wy oraz ten grow ten stan wiedzy zmienią. Here we go! seedy: 10xSuperSkunk od holskun światło: 250w hps, z odbłyśnikiem 40x40x17 80% FP: 12/1 lub 18/6 tutaj jeszcze jestem niezdecydowany box: 90x90x170 w środku alu gleba: Plagron Light-mix nawozy: zestaw Biobizz Indoor Try-pack wentylacja: wysysacz fi125 kanałowy (castorama) + filtr węglowy, mieszający 15cm + nawilżacz powietrza +programator cyfrowy dodatkowe info: jak już pisałem 1wszy grow i masa błędów do popełnienia No to start! Seedy poszły "na kielicha" o godzinie 8. Zerkałem w nie i 6 utonęło 4 dalej dryfują. Poczekam do 19-20 obczaję czy doszło topielców. Później mykens z wacikami i czekam na sutki W międzyczasie - poradźcie proszę coś apropo tego FP. Zastanawiam się który zastosować. Problemem przy 12/1 może być to, że podczas prób klimatu w momencie kiedy lampa gaśnie i nie zmienie ustawienia nawilżacza to za kilka chwil będe miał 95% potu w boxie czego zdaje się nie chcemy (gdy lampa chodzi wtedy pot jest na poziomie 65-70%). Więc przy 12/1 będzie trzeba będzie ustawić murzyna który będzie kicał do boxa co zgaśnięcie/zapalenie lampy. Przy 18/6 murzyn będzie kursował 2 razy dziennie aczkolwiek kuszące są oszczędności przy systemie 12/1. Ot taka moja pierwsza rozterka. Dziękuje z góry za porady/krytykę itd. Peace! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 dlaczego nie podłczysz nawilżacza do timera równolegle z lampą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hi2per Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 dlaczego nie podłczysz nawilżacza do timera równolegle z lampą? wilgotnosc musisz utrzymywac jak i w dzien jak i w noc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Witaj Fotoperiod jedziesz 12/1 weg i 11/13 ze skracaniem na flo. Nawilżacz niech włącza się razem z lampą, w czasie nocy nie powinna wilgotność spaść poniżej 30% a po 5,5h nocy przez godzinę świecenia w nawilżacz znów podniesie. Jak będzie problem to będziemy myśleć dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 ok stestuje sprawę wg instrukcji Vito. dam znac o wynikach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 tak więc: po około 12h w kieliszku seedy powędrowały na waciki. 2waciki na dole 1 na gorze. postawione w ciemnym miejscu. z 10 nasion 9 utonęło 1 pływało. Przerzucając je na wacik zauważyłem że jedno już ładnie trzasnęło i widać białe w środku także chyba cacy. Teraz czekamy aż urosną suty co do klimatu - jestem w trakcie sprawdzania 12/1 z nawilżaczem podpiętym pod programator. Aktualnie po 2 godzinach (lampa i nawilżacz off) warunki jakie panują w boxie to 20.2 stopnia oraz 62% potu. Powoli szykuje kubki (takie jak na piwko plastiki) i pytanie czy przygotowywać jakoś szczególnie ziemie? Sterylizacja czy cos? Bo czytałem o tym gdzieś w poradniku aczkolwiek w logach raczej już o tym nie wspominaja. PEACE! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Masz dobrą glebę więc dajesz samą glebę i nie kombinuj. Kubki jak przezroczyste to owiń je czymś, światło nie może padać na korzeń. Temperatura trochę niska ale będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 dz za info z kubkiem bo już bym za****ł sprawe na starcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
upp Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 az tak bys nie zjebal , nie jedne mial w butelkACH 2-5L przezroczystych i jakosciezkich zmian nie mialy od tych zaslonietych ale lepiej dmuchac na zimno i zaslonic . Pozdroo ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrtomasz Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Lampa + nawilżacz podłączona do programatora. Natomiast wentylacja działa cały czas.. Wilgotność w boxie przy lampie to ok. 50-60 %.. w zależności od wilgotności powietrza na zewnątrz. W nocy, po 5,5h snu, wilgotność przy włączeniu lampy to ok. 40-45% ... W godzinę nawilżacz podnosi ją do wymaganej, a później wolno opada.. Jeśli nie masz higometru w nawilżaczu, to musisz ustawić na wyczucie nawilżacz.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts