Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Ostatnio zacząłem się rozglądać w mojej okolicy za dogodnym miejscem na spot na outdoor 2010. Znalazłem kilka miejsc w miarę odizolowanych od cywilizacji i dobrze nasłonecznionych. Problem jest w tym, że najlepsze z nich znajdują się na terenach torfowiska wysokiego. Wszyscy chyba wiemy, że podłoże na takim terenie jest mocno zakwaszone, często poniżej 4ph i nie nadaje się do uprawy konopi. Myślałem nad wykopaniu dołków które będą odizolowane od torfu jakimś materiałem, np. workiem na śmieci, ale na spodzie i tak będą potrzebne otwory do odprowadzania wody, więc i tak do końca nie będzie to odizolowane Pytanie: czy to ma sens i czy to dobry pomysł?

Opublikowano

Piszę z doświadczenia (choć wiem, że w niektórych miejscach piszą o torfir w superlatywach) - wszystko tylko nie torf, który zatrzymuje wilgoć i w moim przypadku doprowadził do zgnicia wykiełkowanych nasion (nawet nie wyszły na zewnątrz), także dobrze się zastanów...

Worek na śmieci nie jest najlepszym "naturalnym" materiałem jeśli jest foliowy, co nayżej worek parciany. Osobiście nie sadziłabym w torfie...

Opublikowano

Ja miałem w torfie i rosły zajebiscie, przekop tylko i wymieszaj ziemie z dolomitem bo torf ma kwasny odczyn, a i mozesz wymieszac torf z jakas inną glebą

Opublikowano

nika, nie mam zamiaru sadzić w samym torfie. To chyba oczywiste, że zrobię mieszankę.Kupię ziemi uniwersalnej, dolomitu na odkwaszenie, tak jak mówi PIOOO, coś na zwiększenie pojemności powietrznej np. perlit, keramzyt i wszystko wymieszam. Martwię się jedynie wodami gruntowymi, aby mi nie zakwasiły właśnie tej mieszanki i dlatego ten worek.

Opublikowano

Ja też mam super spota na torfowisku. Jakbym chciał na nim coś sadzić to raczej w donicach. Zbyt wilgotno tam jest i nie ryzykowałbym.

Opublikowano

Również jestem zadowolony z torfowiska. Żadnych worków, tylko zmieszana ziemia. Oczywiście wszystko między pokrzywami, które podobno są dobrym wskaźnikiem pH.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.Dzis rozglądałem się za spotami i znalazłem w miare dobre miejsce ale jest one na torfowisku.

+ i - tego spota:

+ : na całym terenie znajdują się trzciny i inne krzaczki.Rośnie też pare drzew.Nie było by problemu z zakamuflowaniem plantów.Dostęp do wody jest bo przez ten terteren idą małe rzeczki.Raczej nikt nie wchodzi w takie trzciny itp.

- : ziemia to torf,ziemia jest wilgotna.Planty musiał bym mieć wkopane w ziemie,w wiadrach 20 L w wiadrach ziemia kupna ph 5,5 - 6,5 + dolomit i troche styropianu.

Co myslicie o takim spocie ? planty dały by rade ? rosły bo normalnie ? Oczywiscie spot znajduję się na terenach Holandi.Pozdro dla wszystkich :konopia:

Opublikowano

Jak dasz ziemie ogrodniczą w doniczkach to nie powinno być problemu :peace: .

• 1 miesiąc temu...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+