Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano (edytowane)
:elo:
Będzie to mój drugi GL, tym razem wybrałem pełnosezonówkę 1x roślinka na całego boxa.

Nasiona: 1x BubbleGummer
Oświetlenie: CFL 125W / HPS 400
Fotoperiod: (Parę dni 20/4) 18/6 Weg 12/12 Flo
Box: 40x40x140 Plagron / 100x100x200 DiamondBox 
Podłoże: Ziemia Uniwersalna - perlit
Donice: 12L
Nawozy: Terra Vega, Terra Flores 
Wentylacja: Filtr węglowy CAN LITE 150-165m3/h - wentylator EURO 1 kanałowy 100 m3h Wiatrak mieszający 
Trening: Topping / LST

Wczoraj roślinka wylądowała w doniczce powinna się pokazać na dniach  
large.2019-02-17-818.jpg.653f728d007decc83246be99035c9b23.jpg
Edytowane przez Creso
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dzik napisał:

podpisałeś już filtr pod wentylator?  ciągnie dobrze?

Tak filtr podłączony chodzi bardzo dobrze, tylko kanalak co jakiś czas głośno chodzi ale to nic :) 

włączyłem też wiatrak mieszający skierowałem go na lampę, nagrzewała się i temperatura osiągała 31 stopni 

Opublikowano
44 minuty temu, alinamax napisał:

Po co Ci teraz ten filtr ? Wywal go i wstaw dopiero jak coś będzie czuć ! Od razu temperatura Ci spadnie  

Sprawdzałem czy wszystko jest ok. tak to mam tylko kanalak podłączony bez filtra 

Chodzi mi o to że lampa się szybko nagrzewa i zbijam temp. wiatrakiem

Opublikowano

@Creso w takich małych boksach  cfl  nie powinno się tak mocno grzać  ja mam boxa 50x50 hps 150w  i mam temperaturę 32-33 na flo i nie mogę jej zbić   Jedyne wyjście mocniejszy wentylator wyciągający np. Z większa mocą i do tego regulator obrotów :)  Lub hps i CT 30/40 i ustawiona pod katem :)  

Opublikowano

ok rozumiem testy najważniejsze

dużą masz tą temperaturę, cfl nie nagrzewa się tak jak hps, jak masz skierowany wiatrak na lampę to super - też tak robiłam, ewidentnie kanał nie wyrabia

proponuję większy kanał minimum 150m3/h, tym bardziej jak temperatura na zewnątrz się podniesie to nie ogarniesz temperatury w boxie 

otwórz ten wlot pasywny po lewej stronie ! zrywaj całą zaślepkę - daj jej świeżego powietrza  

Opublikowano

Ja mam cały czas wtlaczajacy włączony bo wlot pasywny i wyciąg nie dawały rady wyciąg tak zasysał namiot planuje dołożyć drugi wyłączający w drugim miejscu i wyciąg może jakaś regulację dorobię żeby dało się tym sterowac

Opublikowano

@Triskele, @maurycy w akcie desperacji przy dużych temperaturach też montowałam dodatkowy wentylator wtłaczający, a temperatury na zewnątrz panowały na poziomie 33C

Niestety wiąże się to z podwójnym generowaniem hałasu, pytanie kto gdzie co trzyma i mu to przeszkadza jak u kolegi @Creso 

U mnie kanał też zasysa trochę namiot nawet przy otwartym okienku pasywnym, ale to oznacza, że ma dobrą wydajność