erys Posted February 15, 2014 Share Posted February 15, 2014 Witam wszystkich forumowiczów, Mam do was niemałe pytanie. Otóż moja mama jest chora od około 4 lat na Parkinsona. Leki które przyjmuje powodują różnorakie skutki uboczne, więc chcielibyśmy spróbować stosować medyczną marihuanę lub leki o nią oparte. Jak wiadomo obie te rzeczy są jak na złość w Polsce nielegalne (co uważam za jedną wielką pomyłkę) więc by kupić te rzeczy musielibyśmy pojechać do kraju gdzie są one legalne, a tak się składa że w Czechach są one legalne i jest to kraj dość bliski. Moglibyśmy sami zrobić hodowlę indoor ale nie mamy do tego zbytnio warunków (dom jednorodzinny, ale w zabudowie szeregowej i do tego niedaleko centrum więc indoor i outdoor odpada...). Do tego okoliczne lasy nie są jakoś bardzo wielkie więc dzika hodowla również odpada... I dlatego chcielibysmy pojechać do jakiegoś neurologa w Czechach (najlepiej tak do 100km od przekroczenia granicy, choć w ostateczności jest możliwość dojazdu do Pragi i okolic) by dostać receptę na jakieś lekarstwo oparte na CBD/THC lub medyczną maryśkę. Czy któryś z forumowiczów mógłby polecić jakiegoś neurologa w Czechach ? Najlepiej też by było gdyby było to miasto gdzie i ja mógłbym się zaopatrzyć w dobrej jakości staffik (niekoniecznie medyczny) ;D Pozdrawiam Was i czekam na odpowiedzi Eryk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbi Posted February 16, 2014 Share Posted February 16, 2014 Witaj niestety w temacie Czech nic Ci nie pomogę, ale jest w Polsce możliwość dostania recepty i zakupienia leku na bazie konopii "Sativex". Nie wiem tylko jakie sa warunki żeby taką receptę otrzymać, na internetach jest info że mogą ją dostać osoby chore na stwardnienie rozsiane u których inne leki nie działają bądź sa zbyt szkodliwe dla organizmu.Poczytaj o tym leku, wydrukuj materiały i udaj sie do lekarza z Mamą. Jeżeli będą przesłanki do zastosowania takiego leku to każdy lekarz w Polsce może wypisać na niego receptę. A z zakupem tez nie powinno byc problemów bo może nie każda apteka me ten lek, ale po kilka w każdym województwie zapewne ma go na stanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbi Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 Najbezpieczniej byłoby gdybyś wystartował z indoor'em u siebie w domu. Co z tego że jest to centrum miasta, jeżeli masz w domu pokój do którego nikt niepowołany nie wejdzie to box który by tam stał jest niewykrywalny Wtedy wiesz co palisz( Ty i Mama) no i odpada ryzyko wpadki na granicy, a i koszta będę mniejsze. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie, zastanów się co Ci sprawi mniej kłopotów Jeżeli nie masz odpowiedniej wiedzy na temat growingu to jest na forum program mecenat w którym możesz uzyskać pomoc, tym bardziej że materiał ma służyć jako lek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 Witam Pomóc mamie może przede wszystkim olej konopny, inhalacja vaporizerem i jedzenie konopi - są to metody medyczne leczenia się konopiami (sama z takich korzystam regularnie). W Czechach wbrew pozorom bardzo ciężko dostać medyczna MJ w aptekach (bardzo często w radiu podśmiewają się z aptek które nie maja "jointów" ). Wielokrotnie słysząc iż ludzie mogą korzystać z leku ale zwyczajnie nie chcą. Nikt do uprawy Was namawiać nie będzie ale warto się zastanowić co jest ważniejsze życie - czy obawa przed prawem. Ja wybieram życie. Zdrowia i spokoju dla Mamy - jest to bardzo ciężki okres dla Niej i Was bliskich. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
erys Posted February 17, 2014 Author Share Posted February 17, 2014 Vaporizera nie posiadam (aby bongo i taką lufkę metalową z sitkiem), ale mam plany kupna czegoś w stylu G-Pen'a od Snoop Dogg'a (taki waporyzer w stylu e-papierosa). Co do prawa - jesteśmy świadomi konsekwencji ewentualnej wpadki na granicy ale to już mamy "obcykane" - chcemy wjechać jednym przejściem a wyjechać drugim - ryzyko wpadki spada do minimum... Co do aptek to nie ma dla nas problemu ewentualnie odwiedzić kilka miast w poszukiwaniu zielonego złota ;D A co do jedzenia to też jest taka opcja, tyle że wpierw trzeba mieć parę gramów żeby cokolwiek sensownego zrobić (albo makumba albo masło choć to drugie ma generalnie dłuższą ważność i lepiej wchłania kannabinol). W olej też chcielibyśmy wejść ale żeby zrobić 60ml oleju potrzeba ok.500g suszu - musielibyśmy mieć niemałą hodowlę by tyle mieć suszu ;D Mam oczywiście na myśli olej nie z pestek konopii tylko z kwiatów... A co do hodowli to wpierw wolimy sprawdzić gotowy susz/lekarstwa a potem wejść we własną hodowlę, bo jednak nie są małe koszty - growbox z wentylatorami, lampą, filtrem z aktywnym węglem itp to są niemałe koszty bo coś około 1000zł a do tego dochodzą koszty nasion... Aha - i dziękuję za słowa wsparcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
erys Posted February 19, 2014 Author Share Posted February 19, 2014 To mnie zdziwiłeś tym linkiem do waporyzera - sądziłem że składniki w MJ dzielą się tylko na THC, CBD i CBC, a tu się okazuje że jest multum substancji ;D Sprawdziłem ceny takich porządnych waporyzerów - od 1000zł w górę... No cóż, widzę że by przyjmować jak najzdrowiej i najlepiej MJ to trzeba wydać niemało kasy A wracając do tematu Czech - nikt z forumowiczów nie zna żadnego dobrego neurologa na terenie Czech ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbi Posted February 19, 2014 Share Posted February 19, 2014 A wracając do tematu Czech - nikt z forumowiczów nie zna żadnego dobrego neurologa na terenie Czech ? Jeżeli nie znajdziesz tutaj nikogo takiego, to wejdź na jakieś forum medyczne. Bądź na jakieś czeskie forum Jak rozpoczniecie leczenie to daj znać o efektach. Życzę zdrowia Mamie i powiedzenia w walce ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.