gwt Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 siemka, jaki jest okres kiełkowania nasion? Bo mam z f2seeds 10 ES, 6 wykiełkowało i czekam na reszte. Czy jeżeli do soboty nie wykiełkuje reszta(7dni) to mogę próbować robić precrushing. Temp. 35st. w kompie, ale często wietrzę więc nie jest źle:)
metalfan Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 Cześć!Potrzebuję pomocy, nie wiem co się dzieje z moim krzakiem (LR2), przez jakiś czas rósł na jednym spocie, nieco przypałowym, więc kiedy urósł nieco to przesadziłem go na spot w polach (ziemia dość sucha tam jest), dałem nie wiele ziemi uniwersalnej. Przez ok. 4-5 dni krzak trzymał się, podlewałem go co 2 dni wodą z nawozem, nic mu się nie działo, ostatnio ( w poniedziałek) była ulewa i od tego czasu liście zaczęły pomału opadać, a ja nie podlewałem go już. Dzisiaj po za liśćmi na szczycie to wszystkie są opadnięte. Dodam, że to samo zaczyna się robić z innym krzakiem który rośnie ok. 10 m obok. Proszę powiedzcie co się dzieje i co mam robić :cry:P.S: sprawdzałem jaka jest ziemia, ziemia jest średnio wilgotna, w sumie powiedziałbym, że w sam raz.P.S2: Zaraz po ulewie roślinki (na zdjęciu LR2 i jeszcze jeden krzak no name) trzymały się dobrze:P.S3: Jak to pisałem to coś mi się przypomniało, a mianowicie wczoraj był lekki przymrozek i dzisiaj też. Koło domu na innych kwiatkach nie wyrządził mi szkód, a na spocie położonych ok. 4 m wyżej jak widać chyba tak. Czy da się odratować jeszcze jakoś?
Dee-Jay Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 Co do nawozów, na weg - agrecol, biohumus, albo inny z przewagą azotu, na flo - florovit, planton k, albo inny z przewagą potasu i fosforu.A mógłbyś napisać jeszcze co ile to stosować i od kiedy zacząć to stosować?
mateozgr Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 myślę że zacznę lać nawóz jak roślinka będzie miała tak ze 3 tygodnie. czy to odpowiedni moment?? a no i jeszcze chciałbym się zapytać czy nawóz FLORVIT będzie odpowiedni??
mateozgr Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 nie rozumiem na "weg" "af" co to znaczy??
metalfan Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 mateozgr florovit zostaw na kwitnienie. A teraz jak roślina jest bardzo młoda to użyj biohomusu, naturalny i w 100% bezpieczny, nawet jak lejesz czysty (chociaż bardzo nie zalecane) to roślina nie padnie trupem tak jak po nawozie np. Planta (czy jakoś tak się zwie)- robiłem właśnie taki test ostatnio.
dziq07 Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 siemano. niedaleko mojego spota znalezlem taki o to stawiksłuży pewnie jako wodopoj dla zwierzaków. zreszta widac duzo ich sladow. czy woda z niego by sie nadawała do podlewania pomidorkow ? z gory dzieki za odpowiedzi
Jamaican Opublikowano 14 Maja 2009 Opublikowano 14 Maja 2009 Było już dużo razy. Ja bym podlewał, tylko lej czystą wodę, bez tych syfów z wierzchu W końcu ta woda pochodzi z ziemi i deszczu wiec czemu nie. Jak się obawiasz to możesz jeszcze sprawdzić jej ph
bmaq Opublikowano 15 Maja 2009 Opublikowano 15 Maja 2009 Problem jest taki, ze w kraju ocieplanym weglem ciezko o dobry deszcz A co do tego bajora, to bym sie bal. Woda tam stoi i jest cala zarosnieta. Czy nie dlatego wymienia sie wode w zbiorniku przy uprawach hydroponicznych?
Recommended Posts