Gucio Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Opublikowano 8 Marca 2019 przelal tylko zeby dolem troche do pomiaru wylecialo czy tak konkretnie? miernik zamowiony, dojdzie jutro w ciagu dnia.
Esned Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Przelej najpierw do wycieku by zmierzyć pH jak dobre to po co przelewać ? jak dobre wtedy odpowiednia dawkę nawozów by bardziej nie głodnialy ? 1
Triskele Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 Znalazłam artykuł na ten temat, może się przyda. Jest dokładnie opisane co robić w razie przenawożenia albo złego ph wody. /admin - link wygasł/ 1
Gucio Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 Bardzo dobrze opisane co robic, krok po kroku, kazdy poczatkujacy niech sobie doda do ulubionych :D
Gucio Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 uja sobie pomierze, bo urzadzenie przyszlo bez srodka do kalibracji...musze poczekac teraz do poniedzialku...
lolaszek Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 9 godzin temu, Gucio napisał: uja sobie pomierze, bo urzadzenie przyszlo bez srodka do kalibracji...musze poczekac teraz do poniedzialku... sprawdz czy jest skalibrowany poprzez zanurzenie w cieczach o znanych ph - coca cola etc.
Gucio Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 @lolaszek zrobilem jak napisales, urzadzenie bylo zkalibrowane, w ogole to wyglada jak by bylo uzywane, dlatego tez skontaktowalem sprzedawce i okazal sie bardzo pomocny, napisal, ze w poniedzialek wysle nowe urzadzenie i jeszcze zwroci mi 1/4 ceny a ten uzywany moge zatrzymac takze wyszedl z tego dla mnie zajebisty deal :D do rzeczy, przelalem kazda panne z osobna woda o poprawnym ph i tak sie prezentuja wyniki: Purple Queen, czyli ta najbardziej blada dostala litr z ph 6.10-6.15 (robilem 2 pomiary) i dolem wylaciala woda o ph 5.80-5.82 Berry Haze rowniez litr wody o ph 6.34-6.37 i dolem wylaciala woda o ph 5.75-5.76 Wnioski - nie bede robil flusha, bo przy tak minimalnym zlym ph za duzo stres dla roslin. Wtorek-sroda prawdopodbnie nastepne podladnie i teraz pytanie: czy lac juz z nawozami, czy narazie sama woda zeby korzenie dostaly poprawne ph i nawozy, ktore za pewne siedza w ziemi zaczely byc przyswajane? Dorzucam kilka fotek z dzisiaj @Triskele dzieki za lekture, teraz brak czasu, ale moze dzis jeszcze poczytam :) 1
lolaszek Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, Gucio napisał: @lolaszek zrobilem jak napisales, urzadzenie bylo zkalibrowane, w ogole to wyglada jak by bylo uzywane, dlatego tez skontaktowalem sprzedawce i okazal sie bardzo pomocny, napisal, ze w poniedzialek wysle nowe urzadzenie i jeszcze zwroci mi 1/4 ceny a ten uzywany moge zatrzymac takze wyszedl z tego dla mnie zajebisty deal ? do rzeczy, przelalem kazda panne z osobna woda o poprawnym ph i tak sie prezentuja wyniki: Purple Queen, czyli ta najbardziej blada dostala litr z ph 6.10-6.15 (robilem 2 pomiary) i dolem wylaciala woda o ph 5.80-5.82 Berry Haze rowniez litr wody o ph 6.34-6.37 i dolem wylaciala woda o ph 5.75-5.76 Wnioski - nie bede robil flusha, bo przy tak minimalnym zlym ph za duzo stres dla roslin. Wtorek-sroda prawdopodbnie nastepne podladnie i teraz pytanie: czy lac juz z nawozami, czy narazie sama woda zeby korzenie dostaly poprawne ph i nawozy, ktore za pewne siedza w ziemi zaczely byc przyswajane? Dorzucam kilka fotek z dzisiaj @Triskele dzieki za lekture, teraz brak czasu, ale moze dzis jeszcze poczytam ? Obstawiam ze w glebie moglo byc ok 5.5-5.2 , takie ph jeszcze by przeszlo na wegu ale tu definitywnie przyblokowalo pobieranie pewnych pierewiastkiow. Edytowane 10 Marca 2019 przez lolaszek
Gucio Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 to narazie sama woda o poprawnym ph?
Recommended Posts