Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano (edytowane)

Ja zamawiałem u chińczyka. Pojedyncze podzespoły. Montaż nie jest skomplikowany. "Z minusa do plusa, i od nowa". Ja użyłem zwykłych 1no wattowych diod.

To tego co Ci link dałem masz gotowca. Podłączasz tylko wtyczkę a moc będzie podobna. Chociaż w sumie nie wiem jak to się sprawdzi w PoBoxie. W swoim mam COB 50Watt, ale zamontowany na radiatorze od procesora i dodatkowo chłodzony wentylatorem od tego procesora. 

Edytowane przez Nowy84
Opublikowano

Wolałbym jednak zostać przy tych żarówkach co mam. Jedynie zmienię ich pozycje na poziomo jutro i zobaczymy jak to wyjdzie. Ogólnie widziałem ludzi którzy mieli takie żarówki lub mocniejsze i dawali radę. A temperatura to może kwestia czasu i trochę przerobienia :)

Opublikowano

U mnie na początku było 33st. Mała rosła bez większych problemów. Nie wywijaly się liście nawet. Dodatkowo miałem niska wilgotność, nawet bardzo. 

Opublikowano (edytowane)

Box po przerobieniu wygląda tak ;) Teraz jest te parę cm miejsca w wysokości. Niech ktoś tylko potwierdzi czy już by takie coś było ok. Temperatura maksymalna to 28 st. Więc myślę, że teraz będzie dobrze. Teraz z dnia na dzień jest chłodniej to temperatura będzie się zmniejszać. :)

DSC_0863.JPG

Edytowane przez Lukasiek
dodanie zdjęcia
Opublikowano

Temperatura pod żarówkami może być problemem. Rośliny będą mogły sie zbliżyć tak do 10 cm od żarówek, czyli ile cm będziesz miał na rośliny. 

Licz doniczka 10cm?? 

Moim zdaniem możesz mieć troche więcej jak 10 cm na uprawe, o to mi chodzi 

Opublikowano (edytowane)

Doniczka tak około 10 cm. Ale widziałem u innych ludzi że właśnie w takich samych warunkach robili więc niewiem czy to będzie aż taki problem. Dużo ludzi robi w PC Box, a właśnie widziałem również na takich samych żarówkach. Na samej górze są zamontowane wyciągające wiatraczki ( 2x 92 mm na środku i po prawej 2x 80 mm ) to może nie będzie aż tak dużej temperatury na górze. A też na internecie czytałem że te żarówki nie szkodzą na roślinkę nawet jak będą blisko niej.

Edit :
Dobra. Na moją własną odpowiedzialność rozpoczynam uprawę. Jutro tylko zrobię boxa by ogarnąć te kable itd. Nasionko dziś poszło do wody ;) W razie czego jak coś będzie nie tak, to myślę, że mnie poinformujecie i będziemy wtedy myśleć jakby to wszystko usprawnić. Jak to mówią: "Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana" :)

DSC_0865.JPG

Edytowane przez Lukasiek
Opublikowano
10 minut temu, Dzik napisał:

@Pasjonista widzi że 5cm nad żarówkami się marnuje ? i ma rację bo każdy cm jest wazny

u mnie prawie się stykało z cfl i bylo ok. z tym że to przysloni światło dla części rośliny

Czyli spróbować żarówki dać jak najwyżej się da ? I do tego jakiś odbłyśnik na górze? Lepiej po prostu na górę nakleić coś co odbija światło czy lepszy patent to będzie puszka ?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Judaista napisał:

Pod jaki zasilacz masz podłączone te wiatraczki? Może daje za słaby prąd i nie kręcą się na 100% mocy.

Z tym na pewno jest ok, bo mam policzone ampery, by to rozłożyć na 2 zasilacze.

Z temperaturą już sobie samemu poradzę, bo wiem chyba co było wcześniej problemem. 
Chciałbym tylko się od was dowiedzieć jak zrobić z tymi żarówkami. Dać je na maxa w górę tyle co dam radę ? I do tego jakiś odbłyśnik np. z puszki tak ? 

Edytowane przez Lukasiek
Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+