Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Box: 120x240

Nawozy: Hesi Starter Gleba

Oświetlenie: led 550W + hps 400/600W (veg/flo)

Wentyle: wlot + wylot po około 300m3h + dwa mieszające na klips

Gleba: Canna Profesional

Pestki: automaty-> 6x AK47, 6x White Russian, 6x Amnesia XXL

Witam wszystkich!

Po długim zastanowieniu postanowiłem wypróbować ledy COBa. Panel ma realne zużycie 550W i będzie chodził razem z hpsem 600W. Chcę naocznie porównać wydajność obu lamp i wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski. Czy to już jest ten czas, kiedy hpsy odchodzą bezpowrotnie do lamusa?! Czy może musimy jeszcze trochę poczekać na bardziej dopracowaną technologię ledów?! O tym przekonam się po uprawie.

Bywa u mnie problem z systematycznością jednak postaram się regularnie co jakiś czas wrzucić foteczkę. Tak więc lecimy :)

Woda:

large.1.JPG.5d6117cf24adb46cfe13327fa4f6b421.JPG

Wata (trochę się rozpędziły):

large.2.JPG.16075cb05a93edde59f45014f0d08234.JPG

Gleba i box - dziś mamy 01.09.2017, kobity poszły do szkoły ;)

large.3.JPG.796b37d86f845c7d8506e06173b29e24.JPG

large.4.JPG.3d932f1099fb51451a87a646e4953037.JPGlarge.5.JPG.633d448cbde9280146610fcffae79db1.JPG

Opublikowano

Może i wyjdzie, że ledy będą lepsze, ale trzeba by zestawić ceny sprzętu i ceny zużytego prądu, czyli obliczyć po jakim czasie ledy by się zwróciły..

Lekki OT do Mod: Jak wyszło ze sklepem tanie-sianie, współpracują z psiarnią? Był kiedyś taki temat i nie wiem jak się skończyło...?

Opublikowano

LED wydajniejszy niż HPS ? Wątpliwe :) Tym bardziej że HPS HPSowi nie równy, różnią się zasilaczami, żarówkami i odbłyśnikami, także biorąc prawdopodobnie najlepsze ledy trzeba by wziąć także jeden z najlepszych zestawów hps :) 

Ale test fajny i ciekawy :zmiazdzony:

Opublikowano

no wiadomo że hps będziesz musiał wypierdzielić po 2-3 grow, a na ledach cob od cree to masz żywotność 40-50 tysięcy godzin, a na cobach od citzena gdzieś czytałem że 150-200 tysięcy godzin, więc hps już powoli odchodzą do lamusa, ale jak nie masz kasy, chcesz walnąć kilka grow albo jednorazowy na rozruch to proste, bierz hps

Opublikowano

Rolf, z tego co zauważyłem, przeciętnie panel led, odpowiednik hpsa kosztuje około cztery razy więcej. Jeśli, więc ledy są wydajniejsze to koszt dość szybko się amortyzuje przy czym nie ma takiego problemu z temperaturą. Jeśli chodzi o tanie-sianie, to coś mi się kiedyś obiło o uszy, że był przypał z psiarskimi ale mam nadzieję, że wyciągnęli wnioski ze swojego zachowania i już nie robią takich złych rzeczy :wacko:

soulslide, no ja właśnie zainwestowałem w coby od citizena, V gen., więc jedne z najwydajniejszych obecnie na rynku ;)

Vito, balast i żarówki jak na poniższych zdjęciach. Odbłyśnik mam taki raczej zwykły, miałem kiedyś wingsa ze spreaderem i największą jego zaletą było całkiem dobre obniżenie temperatury (jak na hpsa) choć i tak cooltube na tym polu wygrywa, no i może ciut lepiej doświetlał krańce boxa. Pomyślę, może jeszcze raz się szarpnę na jakąś używkę wingsa ze spreaderem :rolleyes:

Żarówki:

large.IMG_6523.JPG.b859d882b4d2ac5e9e01452fadab6449.JPG

Balast:

large.IMG_6524.JPG.fc05090f4eaec22104696406d1cfdc3f.JPG

Opublikowano

Jak winga to białego ;) a o TS się publicznie nie wypowiadam, temat musiałem ukryć bo poskarżyli się że niszczymy im markę... Działanie na szkodę, black PR itd... Także proszę o nich więcej nie pisać :) 

Prawa nowego świata, dobre opinie są cacy a złe to już działanie na szkodę :blant4:

Opublikowano (edytowane)

ja zamawiałem od początku na ts i nigdy nie było najmniejszego problemu, przy większych ilościach można indywidualnie negocjować cene + zawsze dużo gratisów

co do spektrum chodzi mi o coby 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Vito, jak znajdę białego w dobrej cenie to wezmę, pod 600W i 4x4' large powinien dobrze się spisać :)

Soulslide, jeśli chodzi o spektrum hpsa to tutaj dużego rozstrzału nie ma - wszystkie sodówki są podobne. Natomiast ledy jak przeczytałeś wyżej to COBy citizena, spektrum o ile pamiętam mieści się od nieco ponad 400 do około 600 nm. Jednak jak wiesz, nawet ważniejsze od spektrum jest natężenie światła (i jego przyswajalność przez rośliny)- ledy mają to do siebie, że świecą szerszym spektrum niż hps ale z natężeniem już tak kolorowo nie jest. Wybrałem COBy, bo mają dużą wartość energetyczną światła białego (niebieskiego) przyswajalnego przez rośliny. Jak chcesz jakieś szczegółowe informacje to poczytaj o COB citizen 058, większość informacji jest po angielsku ale tak jak pisałem wcześniej, to jedne z najwydajniejszych ledów dostępnych na rynku :)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+