yo'man Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Opublikowano 26 Lipca 2016 od dwoch dni leje jej 1ml/L ca/mg i mozolnie sie zbiera, ile to moze potrwac ? Moze jutro zwiekszyc dawke? czy lepiej trzymac sie wg producenta ??
Miś Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Producent podaje 2ml/L. Masz ten CalMag od AN?
Rower85 Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Godzinę temu, yo'man napisał: od dwoch dni leje jej 1ml/L ca/mg i mozolnie sie zbiera, ile to moze potrwac ? Moze jutro zwiekszyc dawke? czy lepiej trzymac sie wg producenta ?? Nie ogarniasz podstaw. Pisalem wczesniej o podlewaniu raz a dobrze i czekac az przeschnie ( lekka doniczka) i od nowa to samo. Znam te nawozy masz kwasior i raz zwykle podlanie 1,5l wody z dolomitem nie wystarczy. Jak zdecydujesz sie przelewac to szykuj minimum 10l odstanej wodyna krzaka. Kup mierniki bedziesz wiedzial wszystko
yo'man Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Opublikowano 26 Lipca 2016 leje tej chorej wode ze sklepu 6,4 ale mowisz ze za duzo leje ? One pija naprawde sporo i na dole mam mieszajacy na podstawy + fakt ze airpoty szybciej odparowuja mysle ze pol litra na dobe to nie jest jakies szalenstwo Jak ostatnim razem mniej im lalem to wystapily wlasnie te deficyty u jednej, moze zbieg okolicznosci nie wiem.. Jest jeszcze taki fakt ze od wyjscia byla jakas walnieta wiec moze to dlatego
yo'man Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Opublikowano 26 Lipca 2016 W dniu 26.07.2016 o 19:43, Miś napisał(a): Producent podaje 2ml/L. Masz ten CalMag od AN? mam takie cos: Plant magic PLUS Magne Cal
Rower85 Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Trudno przelac rosliny w dobrej glebie w dodatku w air pot,nie boj sie i podlej grubo ze 2 litry na krzak z dolomitem jednorazowo poczekaj az wyschnie i 1,3-1,5 litra na raz wystarczy,czekaz az wyschnie i znowu 1,3l-1,5 kumasz? tak sie podlewa POMYSL prosze na jak duzej powierzchni w glebie rozchodzi sie twoje pol litra?Ja to widze w przekroju ze to mala plama.Pozywka ma byc wszedzie zeby korzenie rozrosly sie na maxa i czerpaly ze wszystkiego nie z 0,5 litra codziennie, zageszczasz im w tym samym miejscu! Do podniesienia ph i zwiekszeniu bufora w glebie uzywalem zawsze dolomit teraz garden lime bo tu ni ma dolomitu , Miernik! 1
yo'man Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Opublikowano 26 Lipca 2016 12 godzin temu, Rower85 napisał: Trudno przelac rosliny w dobrej glebie w dodatku w air pot,nie boj sie i podlej grubo ze 2 litry na krzak z dolomitem jednorazowo poczekaj az wyschnie i 1,3-1,5 litra na raz wystarczy,czekaz az wyschnie i znowu 1,3l-1,5 kumasz? tak sie podlewa POMYSL prosze na jak duzej powierzchni w glebie rozchodzi sie twoje pol litra?Ja to widze w przekroju ze to mala plama.Pozywka ma byc wszedzie zeby korzenie rozrosly sie na maxa i czerpaly ze wszystkiego nie z 0,5 litra codziennie, zageszczasz im w tym samym miejscu! Do podniesienia ph i zwiekszeniu bufora w glebie uzywalem zawsze dolomit teraz garden lime bo tu ni ma dolomitu , Miernik! Tam jest jakies +/- 10-11 litrow ziemi na donicy. Czyli sugerujesz zeby ostro zalewac i czekac do lekkich donic ? Czyli co niby, teraz poczekac az wypija do suchego i po 2 litry na airpota ? Tu gdzie mieszkam tez nie ma dolomitu dlatego ten CaMg mam.
MrSmokeWeed Opublikowano 27 Lipca 2016 Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Joł Men ! Tak jak Ci ziomki piszą nie podlewa się codzennie po trochu, ponieważ korzenie robią się leniwe i nie szukają wody po całym medium ja moje planty podlewam co kilka dni i wraz z ich wzrostem zwiększałem dawkę wody największe teraz dostają po 1,5L co kilka dni ( gdy trzeba ) , ostatnio zauważyłem że korzenie wylażą dołem i żeby też im dostarczyć papu pierwszy razy moje panie zostały delikatnie przelane ok 4L , 4 dni temu dziś sprawdzałem donice i są ciężkie więc podlewać nie ma sensu. Natomiast planty mniejsze podlane po 1L miały suchutko i dziś zostały podlane po 1,5L. Lepiej trochę przesyczyć i zmusić korzeń do szukania wody niż przelewając go zamulać. Też mam 11L zawszę sprawdzam ciężar + wbijam palec w ziemię są lekkie i mają sucho ? czas na papu. Dla porównania możesz sobie skołować medium z samą ziemią i będziesz widział różnicę, po jakimś czasie takie tamaty się wyczuwa. Pozdro Edytowane 27 Lipca 2016 przez MrSmokeWeed 1
yo'man Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Opublikowano 27 Lipca 2016 Dzieki dzieki, zastosuje powyzsze uwagi, ma to sens w sumie co piszecie Dzis jeszcze troche wazyly wiec dostaly po litrze i poczekam az to wszystko zeżrą. Potem po 1.0-1.2 L i zobaczymy jak to beda spijać.
Rower85 Opublikowano 27 Lipca 2016 Opublikowano 27 Lipca 2016 ALLELUJA! Nawrocony Dolomit w holandi czy w angli znalesc trudno ale garden lime jest wszedzie i robi ta sama robote
Recommended Posts