Gość Kosaa Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 idealnie dobra robota teraz tylko wypatruj grzybki hehe ale pamietaj nie miej tego w zaciemnieniu tylko tak zebys widział te ciacha, jak je widzisz to znaczy ze swiatla jest ok np w kącie pokoju bo na bezpośrednim słońcu wszystko by się popsuło Nie wiem właśnie jak z wachlowaniem jak masz otworki do wymiany gazowej, jak sie nazbiera za duzo co2 to grzyby przestają rosnąć są same aborty niestety... Wiec jak nie bedzie wyrabiac to 2 razy dziennie wietrzyc Masz zamiar wietrzyc czy zostawic zamkniete szczelnie jak jest i wypatrywac grzybków ? Cytuj
ThistleG Opublikowano 14 Września 2012 Autor Opublikowano 14 Września 2012 Wietrzyć będę rano i wieczorem wiec starczy raczej, tymbardziej ze maja otworki. Wszystko stoi sobie w kącie, w pokoju wiec nie dostaje ani za dużo ani za mało światła. Powinno być ok myślę. Już niedługo skolonizuja kolejne 2 wiec będzie ciekawiej Cytuj
ThistleG Opublikowano 17 Września 2012 Autor Opublikowano 17 Września 2012 Pokazaly sie pierwsze grzybki, co prawda jest ich tylko 5 i to na 2 ciastkach ale mam nadzieje ze to normalne i bedzie ich wiecej ;] Cytuj
ThistleG Opublikowano 19 Września 2012 Autor Opublikowano 19 Września 2012 Malu update. Pojawilo sie kilka nowych grzybkow, w jednym z miejsc rosnie ich ok 8. Jutro kolejne ciacho idzie do wody a potem do prowizorycznego terrarium bo w tym nie ma miejsca. Cytuj
Gość Kosaa Opublikowano 19 Września 2012 Opublikowano 19 Września 2012 Śliczne są, za 5-6 dni będą gotowe do suszenia Zadbaj żeby CO2 duzo sie nie uzbierało na dnie bo zahamuje wzrost grzybków i bedzie lipa ładnie lecisz ładnie hehe Cytuj
ThistleG Opublikowano 21 Września 2012 Autor Opublikowano 21 Września 2012 Macham im 3 razy na dzien wiec co2 maja regularnie wyciagane, w razie co maja otworki przy samym dole. Kiedy powinienem zrywac je ? czytalem ze odrazu jak peknie blonka, a za ile to bedzie ? Mozecie powiedziec ze zdjec i doswiadczenia ? Cytuj
Gość Kosaa Opublikowano 22 Września 2012 Opublikowano 22 Września 2012 Te podrośnięte grzybki na 2giej fotce, pęknie im błonka za 1-2 dni, to jest etap jak grzyby rosną w oczach Jak chcesz zrywać i od razu tripować, to urywaj grzybki jak pęknie zasnówka ja tak robię, wczesniej czekałem az grzyb sie rozwinie do jak najwiekszych rozmiarów ale to jest marnacja wilgoci w substracie wiec polecam osobiscie odrywac grzybki jak peknie zasnówka. Druga sprawa, jak chcemy robić odciski, to spokojnie czekamy aż będzie czarny wysyp... wtedy robimy odcisk I Tobie polecam zrobić odciski z tego golden teacherka, żebyś miał swoje odciski i mógł rozpocząć nową uprawę kiedy tylko będziesz miał ochotę. Powodzenia! przyjemnego tripowania hehe Cytuj
ThistleG Opublikowano 22 Września 2012 Autor Opublikowano 22 Września 2012 Witam Pekaja zasnowki ;] Mam jeszcze w sumie 5ml zarodnikow plus odcisk B+ z FSRE i 4 ciacha ktore kolonizuja wiec jeszcze zdaze sciagnac odcisk. Zostawilem jednego grzybka z przeznaczeniem na odcisk. Reszte tuz przed peknieciem blonki zebralem i wyszlo 33.5g mokrego wiec powinno po wysuszeniu zostac okolo 3g suchego wiec na pierwszy raz az nadto bo planowalem 2.5g sprobowac. Kapelusz lezy sobie juz pod szklanka i sypie zarodnikami, jutro sprawdze i zapakuje odcisk ;] Mam pytanie o rzuty. Jesli zebralem wszystkie grzyby z tego ciastka i na ta chwile jest 'gole'. Czy to oznacza ze rzut sie skonczyl i trzeba namaczac czy czekac teraz az sie pojawia znow kolejne ? Cytuj
ThistleG Opublikowano 28 Września 2012 Autor Opublikowano 28 Września 2012 WitamNowe owocniki nie chca sie pojawiac.W miedzyczasie obydwa ciastka po tych rzutach zamoczylem w wodzie na 24h w lodowce i ponownie wstawilem do terrarium i nic juz od chyba 4-5 dni.Jedno ciastko w miedzy czasie skolonizowalo to tez wrzucilem do prowizorycznego terrarium z blaszanej tacy wypelnionej perlitem i przykrytej plastikowa przezroczysta miska.Temp okolo 20-22 stopni bo sie zimniej zrobilo ostatnio, wilgotnosc 91% wachlowane 3x dziennie i nicPomozcie bo juz nie wiem co sie dzieje Cytuj
Gość Kosaa Opublikowano 28 Września 2012 Opublikowano 28 Września 2012 Jak skończy się wysyp owocników, wkładasz ciacho do pojemnika z wodą i do lodówki na <24h, po tym czasie do terrarium i czekasz 1-2 tygodnie aż pokaża się nowe Cierpliwości ! powaga Cytuj
Recommended Posts