Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

HPS 150W | Blackberry, Jack Herrer

Recommended Posts

Opublikowano

WITAM WSZYSTKICH NA SWOIM GROWLOGU

Dane uprawy:

Rozmiar boksa: 45x50x120 cm.
Nasiona: 1x Blackberry FEM, 1x Jack Herrer FEM
Lampa: HPS 150W OSRAM NAV-T 4Y z odbłyśnikiem metalowym oraz szybą grubości 0,8 cm.
Wykorzystany materiał odbijający: folia mylarowa.
Doniczki: 2x12l podziurawione sowicie.
Ziemia: Canna Terra Professional 25l.
Wentylacja: 4 komputerowe wiatraczki - 2 zewnętrzne (wdmuchujący na dole i wydmuchujący u góry) i 2 wewnętrzne (z regulacją wysokości skierowane na szczyty roślin). Obie pary wiatraczków posiadają regulacje obrotów na zasilaczu.
Nawozy: na fazę wegetatywną Biohumus Extra, na kwitnienie Planton-K, na sam koniec Ripen.
Woda: Zwykła kranówka porządnie wygotowana i odstawiona na kilka dni.

Warunki w boksie:

Temperatura: 26-28 C przy lampie zawieszonej 20-25 cm od szczytów.
Wilgotność powietrza: 35% (40% przy wykorzystaniu napełnionego zbiornika z wodą z zanurzoną do środka szmatą kuchenną).

AKTUALNA SYTUACJA:

2 dzień od wyjścia szczytów z ziemi, sadzonki są w małych doniczkach torfowych zakopanych do ziemi w dużych doniczkach (po to żeby korzenie rozeszły się najpierw gęsto na boki a nie szły w dół) no i wilgotność powietrza jest niezbyt zadowalająca - nie mam pomysłu w jaki sposób by można ją jakoś znacząco zwiększyć? Może ktoś ma? Druga sprawa to lampa - aktualnie używam starej żarówki, która przeszła już z 3 uprawy (świeciła cały rok) i jej moc jest silnie wątpliwa. Zakupiłem zawczasu nową żarówkę OSRAM NAV-T SUPER 4Y i działała niestety do dnia rozpoczęcia uprawy kiedy z niewyjaśnionych przyczyn nie wystartowała - teraz czekam na rozpatrzenie reklamacji a do tego czasu planuję trzymać rośliny na fotoperiodzie 24/0 żeby je dobrze doświetlić - co o tym myślicie? Po trzecie chciałbym się zorientować może ktoś wie czy Biohumus, który stoi już w warunkach pokojowych około rok czasu będzie jeszcze zdatny do stosowania?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH I ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA I OCENIANIA MOJEJ UPRAWY

P.S. Dla wszystkich tych zawiedzionych tym, że poprzedniego grow loga porzuciłem i nie dałem zdjęć z finału uprawy chcę się usprawiedliwić tym, że chociaż plon z tych AK47 był duży to ich moc pozostawała wiele do życzenia - ciężko było się tym upalić a w dodatku skończyłem uprawę dzień przed wylotem do Anglii w celach zarobkowych i nie miałem czasu sfinalizować grow loga. Tak więc jeszcze raz sorry.

Opublikowano

mniej więcej 3/4 dzień od wyjścia roślinek z ziemi:

Jakoś strasznie się wyciągają mimo, że trzymam lampę 15-20 cm nad szczytami - czego to może być wina? Słabej żarówki?

I jak tak mówiliście, że lipne nawozy to prócz biohumusa na wega, który ma stosunek NPK (7:3:3) mam jeszcze nawóz uniwersalny firmy Compo (sztuczny) na którym jest napisane "uniwersalny roztwór nawozowy NPK 7-5-6 z dodatkiem mikroskładników pokarmowych dla lepszej ochrony przed chorobami". Co o nim myślicie - będzie lepszy?

EDIT: W tygodniu będzie cieńsza szyba i pod koniec tygodnia liczę na nową żarówkę z reklamacji :zjarany:

Opublikowano

8 dzień od wyjścia roślinek z ziemi

Sytuacja wygląda tak, że wydaje mi się że jakoś JH wolno rośnie... wprawdzie wrzuciłem go do ziemi z mniejszym kiełkiem i wyszedł z niej dzień później ale jednak różnica jest znaczna. Pomyślałem, że może roślinki dostawały za dużo wody w pierwszych dniach (lałem im centymetr/półtora na dnie szklanki raz dziennie) i dlatego wczoraj nie podlałem wcale i przez noc blackberry fest podrosła natomiast herrer jakoś nie bardzo... dlatego planuję dziś też nie podlać o ile liście jakoś nie będą się skarżyć - prawidłowo?

P.S. Jak widać na ostatnim zdjęciu - zakupiłem nową cieńszą szybę (0,5 cm) i zamontowałem ją bliżej żarówki w szynach zrobionych z odbłyśnika lampy dzięki czemu mogę niżej trzymać lampę no i odbłyśnik ma lepszy kształt (bo tam kolega kilka postów wyżej mnie opieprzył za niego )

P.S. 2. Nowa żarówka z reklamacji wciąż jeszcze nie przyszła.

Pozdrawiam

Opublikowano

10(Jack Herrer)/11(Blueberry) dzień od wyjścia roślinek z ziemi :zmiazdzony::

Z lewej blacky a z prawej jacek:

24dprmq.jpg

2psp2kw.jpg

P.S. W boksie zamontowałem nowoczesny system nawadniania oparty na szmatach z pociętymi końcówkami zanurzonych do wody. Położyłem jeszcze od wewnętrznej strony odbłyśnika lampy folie mylarową i wydaje się być dużo więcej światła na roślinkach Pzdr

Opublikowano

wrzucam fotki: 17 (Jack Herrer)/18 (Blackberry) dzień uprawy.

/admin - linki do zdjęć wygasły/

Powiedzcie mi jak zrobić LST na takich niskich i rozkrzaczonych roślinach...

Opublikowano

Potrenowałem trochę chociaż herrer miał na tyle mało rozkrzaczone szczyty, że nie szło ponaciągać ich w przeciwną co główny szczyt. Ale dałem teraz lampę na ponad 25 cm więc myślę że szczyty się ładnie wyklarują :zmiazdzony:

A jeśli chodzi o kolor liści to chyba tylko przez flesza w aparacie bo normalnie pod żadnym kątem i światłem nie ma żółtego odcienia.

Mam natomiast pytanie dotyczące stosowania nawozu. Czy zacząć go podawać w 3 tygodniu wega Waszym zdaniem czy jakoś inaczej i użyć Biohumusa Extra który ma stosunek NPK (7-3-3) czy drugi który mam - uniwersalny firmy Compo (sztuczny) na którym jest napisane "uniwersalny roztwór nawozowy NPK 7-5-6 z dodatkiem mikroskładników pokarmowych dla lepszej ochrony przed chorobami". Co o tym myślicie? Pzdr

Opublikowano

wrzucam fotki: 21 (Jack Herrer)/22 (Blackberry) dzień uprawy.

Trening świetnie zadziałał na Blackberry natomiast Jacek jakoś na razie wolno się krzaczy i jest trochę opóźniony w stosunku do swojej siostry.... Zamierzam je teraz trochę przesuszyć i jak pokażą że chcą pić leje po 2l na łeb z pierwszą dawką Biohumusa. Zobaczycie następne zdjęcia to padniecie:P

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wrzucam fotki: 37 (Jack Herrer)/38 (Blackberry) dzień uprawy.
9 dzień kwitnienia...

Rośliny były ostatnio podlane sztucznym nawozem na wega 7:5:5 a wcześniej raz biohumusem. Jutro wyjeżdżam na tydzień i je zostawiam więc myślę czy dać jakiś nawóz trzeci raz z rzędu czy przepłukać - JAK MYŚLICIE? Dodam, że włoski żadne się jeszcze nie pokazały... Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wrzucam fotki: 45 dzień uprawy.
17 dzień kwitnienia...

Dzisiaj wróciłem na miejsce uprawy po ponad tygodniu i powiem, że sytuacje zastałem chujową :blink: Nie podlewane krzaczki u dołu zaczęły usychać, topy się już przewracały - strasznie to wyglądało. Poza tym tak mocno urosły i się wyciągnęły, że się tego nie spodziewałem, niektóre szczyty dotykały już szyby, która była i tak maksymalnie podniesiona. Zaaplikowałem roślinkom po 3 l wody na łeb z normalną dawką samego nawozu na kwitnienie (z wegiem koniec) oraz przeorganizowałem boksa podwyższając lampę do samej góry szafy :joint: Popatrzcie jak to wygląda i poradźcie mi co robić. Czy w tej fazie mam coś naginać czy jak? Krzaki są strasznie wyciągnięte.

jeszcze widok z boksa:

Pozdrawiam

Opublikowano

Zamieszczam zdjęcia po tym pinchingu... jak dla mnie to strasznie lipnie to wygląda ale w sumie sam jestem sobie winny że się tak powyciągały... mogło być o wiele więcej szczytów ile tego zerwałem dzisiaj to masakra ^_^ Piszcie co myślicie...

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+