lolo Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Instrukcja montażu żarówek energooszczędnych z odbłyśnikiem 1. Kupiłem trzonki do żarówek gniazdo E27 4szt x 2,50zł z kabla do prądu wyciąłem 8 odcinków - takich ok 10-15cm, wedle uznania. 2. Kupiłem blachę do ciast matową, 5,20zł 3. Wyciąłem a raczej wybiłem młotkiem i przecinakiem w niej 4 dziury na oprawki zarówek. powsadzałem gniazda i owinąłem taśmą izolacyjną, żeby usztywnić. bo trzonki same w sobie są już zaizolowane. 4. Zrobiłem uchwyty na spodzie blachy, w sumie można ten punkt ominąć. ale ja chciałem je mieć 5. Połączyłem kable w kostkę i owinąłem taśmą izolacyjną. na prośbę lola dorzucam schemat podłączenia kabli, sory za prowizorkę, oczywiście 2 sposoby, szeregowo lub równolegle, u mnie wygląda to tak: potrzebujemy kostki (można tez kable poskręcać ze sobą, ale tak wygodniej), śrubokręta i kawałek kabla, z jednej strony kostki wtykamy kable od wtyczki a z drugiej kable od oprawek. Ważne tu jest tylko to, żeby każdy z kabli od oprawki wsadzić w inny otwór w kostce, są dwa - tak jak na zdjęciach. KOSZTORYS: - 4 oprawki = 10zł - blacha = 5,20zł - 4 żarówki OSRAM 24W, które maja podobno dawać tyle co zwykła 120W, kupiłem hurtem po 13zł razem = 52zł - taśma izolacyjna, rurki termokurczliwe (albo cyna i lutownica), kable uchwyty, 2m łańcucha, para śrubki pierdółki, w 10zł się zamknie, (każdy ma coś z tego w domu). wykonanie jakieś 3godz. Daje to całkiem fajny efekt. To chyba niezły zamiennik w porównaniu do HPS-św.(cena/jakość). Może komuś się przyda, pzdr. aczkolwiek, dobry temat brkowało na forum takiego projektu uważam że można podkleić bo ludzie często o to pytają pozdrówka to chyba niezły zamiennik w porownaniu do HPS-ow.(cena/jakość). tu się nie zgodzę a czemu ?? zerknij na mój podpis Cytuj
toon Opublikowano 27 Marca 2008 Opublikowano 27 Marca 2008 a można by jeszcze prościej, tak dla zupełnych laików jak ja? no więc tak, mam taki zestaw:-wtyczka z uziemieniem-kabel (w środku jest zolty brązowy i niebieski)-mostek (poczwórny)-4 oprawki E27moje pytanie brzmi: jak to połączyć ? czy kolory kabli mają jakieś znaczenie typu jeden z nich to uziemienie, drugi to + a trzeci - ?przyznam ze nigdy nie bawiłem się w elektryka i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, tym bardziej że z moich oprawek nie wystają kabelki tak jak na tych zdjeciach i nie wiem który do której elektrody podłączyć, co zrobić z uziemieniem itp. Cytuj
mv81 Opublikowano 27 Marca 2008 Opublikowano 27 Marca 2008 najlepiej żebyś zaopatrzył się w kabel dwużyłowy jeśli już nie możesz chociaż wątpię to zapewne od uziemienia będzie żółty przewód wtedy tylko zmostkuj go z kostką ? i już reszta kabli nie ma znaczenia bo przecież mamy prąd zmienny czyli fazy zmieniają sie na okrągło. Cytuj
0keciak Opublikowano 22 Maja 2008 Opublikowano 22 Maja 2008 ok, to ja mam pytanie. Tamta kostka co jest owinieta tasma rozumiem, ze ma 10 wejsc tak? po 2 na kazda zarowke plus 2 co ida do wtyczki do kontaktu, zgadza sie? Drugie pytanie: czy to sa zwykle zarowki energooszczedne, takie zwykle ze sklepu energy saving? I na koniec jakies przykladowe maksymalne rozmiary boxa w jakim by to zdalo egzamin, oczywiscie nie bedzie wielki, tak na 1 lub 2(?) LR-y. A, i czy mozna by caly cykl rosniecia zrobic na takiej brytwance. Wiem, ze nie bylo by to extra ale czy mozna by tak. Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdro Cytuj
ehyx Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 takie pytanko ile ten zestaw daje lumenów (chyba o to chodzi) Cytuj
MistaGrinch Opublikowano 31 Maja 2009 Opublikowano 31 Maja 2009 Big up. Świetlówka kompaktowa 24W E27 marki GOVENAMoc: 24W = 120WGwint: E27Długość: 129 mmSzerokość: 61 mmBarwa światła: 2700KStrumień świetlny: 1600 LmŻywotność: 12 000 godz.Wysoka efektywność: 66,5 Lm/Wsource: allegro Więc 1600 lm x4 = 6400 lmmam boxa o pow. 0.3m wiec te 4 żąrówki raczej nie wystarcza. Co myślicie o metalohalogenie w takiej oprawie? 150w daje 12k lumenów więc mi odpowiednio Cytuj
Gość marco86 Opublikowano 31 Maja 2009 Opublikowano 31 Maja 2009 a łatwiej dostepne np osram 24W=1500lm polluxy 24W 1450lm mam boxa o pow. 0.3m wiec te 4 żąrówki raczej nie wystarcza. Co myślicie o metalohalogenie w takiej oprawie? 150w daje 12k lumenów więc mi odpowiednio jak to "takiej oprawie" przeciez to jedna zarówka i to chyba E40 ze specjalistycznym układem zasilajacym (inny niz hps o ile pamietam) wiec co ma jedno z drugim?? Cytuj
MistaGrinch Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Chodzi mi o odbłyśnik. MH z odbłyśnikiem, znam sie troche na elektryce i kumpel fachowiec wiec raczej damy rade. Bo te 6 żarówek w tym ukłądzie co jest wyżej to da mi za mało światłą a na hpsa niemam hajsu Cytuj
Gość marco86 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 no ale MH sa chyba drozsze od hps i nie za bardzo na flo.... Tyle wiem z forum nie stosowalem Cytuj
MistaGrinch Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Cholera, chyba źle zrobiłem ze kupiłem 13 żarówek energooszczędnych po 1100 lm każda plus 13 oprawek po 6 zł sztuka wiec razem około 210 zł ( potrzeba mi 15000 lumenów) w dodatku niemam odbłyśnika i myśle z czego go zrobić :? eh, mogłem kupic na allegro za 140 zł gotowy secik 150w hps, ale tak to jest jak sie spalonym robi zakupy Cytuj
Recommended Posts