Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Uprawa outdoor na balkonie | Kilka podstawowych pytań

Recommended Posts

Opublikowano

Witam,

Wracam na forum po wielu latach - dawniej miałem kilka growlogów indoor i społeczność tego forum była mi bardzo pomocna dzięki czemu zebrałem o indoorze dużo wiedzy i dzięki Wam praktycznie każda uprawa była udana. Teraz palę tylko sporadycznie, rekreacyjnie i generalnie nie mam czasu na poświęcanie uprawie tyle czasu co kiedyś dlatego chcę zrobić jednego, niskiego, fajnego automata na balkonie i mam w związku z tym parę pytań. Nie mam chęci i czasu jak kiedyś przekopywać różne tematy dlatego postaram się zadać jasno sprecyzowane pytania i bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedzi od doświadczonych growerów. Więc tak:

1. Czy odmiana Royal creamatic auto się nada? Jeśli nie za bardzo to co byście polecali - zależy mi na niskim rozmiarze, auto-femi i słabym zapachu oraz nie ukrywam, żeby miała silne geny i dobrze rosła nawet jak czasem będzie gorsza pogoda. Pamiętam, że byłem dobry w treningu lst więc zamiast jednego grubego szczytu może być to odmiana dobra do treningu.
2. Jaką gotową ziemię kupić? Canna Terra Professional z tego co czytałem jest tylko na indoor - to co na outdoor?
3. Czy 25L doniczka i ziemia starczy?
4. Jaki nawóz na wega i jaki na kwitnienie (czy w ogóle nie dawać nawozu na weg skoro automaty bardzo szybko zaczynają kwitnąć a wezmę dobrą ziemię)?
5. Mam balkon 5metrów kwadratowych ze strony wschodniej - jest zabudowany po bokach i z góry więc nikt mi nie zagląda, wiatr nie wieje, od rana do praktycznie 15:00 jest na nim dużo słońca - czy doniczka może stać ciągle na balkonie nawet w nocy?
6. Co z zapachem - na górze nie mam sąsiadów, po prawej mam swoje 3 pokoje ale po lewej z 7 metrów dalej są okna sąsiada no i na dole balkon sąsiada - czy taka pojedyncza roślina będzie pachnieć tak, że oni to wyczują? Dodam, że od 4 lat paliłem regularnie bongosy na balkonie i nikt nie miał problemów ale nie chciałbym męczyć sąsiedztwa mocną wonią...

7. Czy kiełkuję tak samo jak przy indorze na talerzyku i potem od razu ładuję do ziemii, na parapet i jak trochę podrośnie to na balkon? Nie zamierzam inwestować w lampy...

Będę wdzięczny za odpowiedź na te pytania. Zdaję sobie sprawę, że pewnie znalazłbym odpowiedzi przekopując to forum ale wiecie jak jest - czas dzisiaj cenniejszy niż złoto.

Pozdrawiam Was wszystkich !

Opublikowano (edytowane)

1 - nie wiem jak Royal Creamatic Auto z RQS bo nie mialem, ale mialem Amnesia Haze Auto z RQS i mozna uprawiac bez filtra bo zapach jest tak niski, wiec esli ktos szuka slabo pachnacej (albo wcale) odmiany to kazdemu ja polece

2 - a co za roznica indoor czy otudoor, to kwestia posiadanego siana, kto komu zabroni canne na outdoor sypac a potem przyjsc jesienia i zobaczyc tylko lodygi bo ktos reszte zajebal - najwyzej pare stowek w kieszeni mniej bo kupiona byla droga ziemia hehehehe ale kto bogatemu zabroni, ja uzywam plagrona i polecam

3 - na automata na luziku

4 - cos se znajdziesz w growshopie albo jak liczysz sie z kasa to w ogrodniczym u pani kasi, niemal na kazdym ci rosnie, a ile ludzi tyle opini o nawozach

5 - jesli temperatura nie spada nisko to co za problem, rozumiem ze nie mieszkasz w polsce skoro teraz zaczynasz uprawe na powietrzu? mialem o to na wstepie zapytac ale zapomnialem

6 - jesli wezmiesz to co pisalem w 1 punkcie to problem zapachu nie istnieje

7 - odpowiem krotko zebys nie tracil juz wiecej swojego cennego, niczym zloto w czasach kryzysu, czasu: tak

Edytowane przez Minimaxi
Opublikowano

Minimaxi dzięki za odpowiedzi - czas przeczytać i napisać odpowiedź to ja mam;) - nie mam przekopywać się przez forum bo w każdym temacie np. dotyczącym ziemi czy nawozów jest setki różnych informacji i podzielonych zdań. A ja nie robię jakiejś komercyjnej uprawy czy nawet nastawionej na duży zbiór tylko bardziej taką wiesz żeby sobie schować do lodówki i mieć na różne okazje.

1. Wezmę tą co mówisz w takim razie.
2. Gdzieś wyczytałem pobieżnie, że canna terra się nie nadaje na out i bardziej myślałem, ze to chodzi o jakiś skład, podatność na warunki atmosferyczne na dworze, pleśń itp. Tak jak mówiłem ja daję na out ale w doniczce u siebie to nikt mi nie rąbnie;) Plagrona teraz widzę w sklepach popularna to też wezmę.
4. Może ktoś coś poleci? - hajs nie gra roli ale no nie jest to profesjonalna uprawa więc jak wydam stówkę na nasiono, ziemie, doniczke i co tam jeszcze to nie chcę wydać setek złotych na nawozy. Wiem, że biohumus na wega zawsze mi się sprawdzał ale może jest coś budżetowego co pomoże w lepszym kwitnieniu a jest naturalne? Sztucznych nie chcę. Wiem, że w sklepach jest pełno takich specyfików ale zależy mi na opiniach kogoś kto używał a nie reklamy z etykietki.

5. Jak to ująć - nie w Polsce ale na naszej wysokości geograficznej 😉 Obserwuję z roku na rok jakieś przesunięcie klimatu (globalne ocieplenie?) i często jeszcze w listopadzie mam u siebie ciepło.

Pozdrawiam

Opublikowano

A jeszcze takie pytanie co do tej pojemności doniczki - chciałem brać 25 litrów ale biorę nie dość, że automata to jeszcze niskiego i piszą ludzie, że 7 litrów albo 5 się daje. To te 25 nie będzie za dużo? Jaka wielość optymalna? 15 litrów?

Opublikowano

Jak sadziłem automaty rok temu to wystarczył biohumus na wega i florovit na flo i było elegancko. Teraz mam to samo na pełnosezonówki tez to nie wiem jak się spisze, ale na na automata bez problemu wystarczy, nawet ziemi nie miałem za dobrej.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+