paprykarz Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Witam wszystkichwymiary boxa: 40x40x100cmbox: szafa z płytą kartonową od tyłuoświetlenie: HPS 150W z odbłyśnikiem, brak szyby pod lampą chłodzenie: 2x wiatraczki komputerowe, większy (10x10) zasilany 9v , mniejszy (5x5) zasilany 4.5vnasiona: 3x AK47 AutoCzyli sprawa ma się tak. Dwa dni temu wsadziłem dwa nasionka do donic (ostatnie jeszcze nie wykiełkowało) włączyłem lampę, wiatraczki i zostawiłem. Dzisiaj dopiero mogłem sprawdzić co i jak... temperatura w boxie wynosiła około 45 stopni ! udało mi się zbić temp. (lepszym zasilaniem przy wiatrakach i rozłożeniem mokrych ścierek) teraz mam 35 stopni ale to wciąż za dużo... Czy roślinki może nie wyjść z ziemi przez dwa dni tego upału ? :/ Jak jeszcze mogę zbić temperaturę ? Pzdr ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Yoda Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 wysoka temperatura dla nasion do kiełkowania jest raczej dobra, ale jak już się pokarzą to maks 30. Zrób wylot u góry szafki i wlot 2x wiekszy u dołu. Temperatura i bedzie wysoka wiec pomyśl o wentylatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 a jak z wilgotnością przy takich temperaturach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paprykarz Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 za parę dni powinienem mieć higrometr, także dopiero wtedy będę wiedział. na razie rozłożyłem mokre ścierki, tak trochę na "czuja". a co myślicie o szybie pod lampą ? zmniejszy to temperaturę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Yoda Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Wilgotność pewnie bardzo niska przy takiej temperaturze. Kup sobie jeszcze nawilżacz powietrza a stacje pogodowe masz w leroy Merlin po 40zł. Szyba nic ci nie da chyba że kupisz coś takiego: http://www.growshopjamaica.pl/product/odblysnik-cool-tube-fi-125mm-dl-20-30cm/?id=73 lub http://www.growshopjamaica.pl/product/odblysnik-wentylowany-daystar-95-odblysku-31-8x57-2xh18-7cm-fi-150mm/?id=2024 Na takiej zasadzie to działa, gorące powietrze ma być wyciągane na zewnątrz sama szyba nic nie daje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paprykarz Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 rozumiem. jutro powinienem zakupić wszystko. jak będzie cenił się dobry nawilżacz ? szczerze mówiąc chciałbym już na tą resztę wydać jak najmniej... cool tuba nie wchodzi w grę, ale dzięki ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Zbyt słaba wentylacja, tani kanałowy wentylator: WENT. KANAŁOWY ADVANCED-STAR ECO-DUCT FI 100MM 150M3/H 15W Jeżeli nasion nie wysuszyłeś to powinno być spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paprykarz Posted March 31, 2015 Author Share Posted March 31, 2015 Zbyt słaba wentylacja, tani kanałowy wentylator: WENT. KANAŁOWY ADVANCED-STAR ECO-DUCT FI 100MM 150M3/H 15W Jeżeli nasion nie wysuszyłeś to powinno być spoko. będę musiał jakiś lepszy kupić, to jest pewne. jeżeli chodzi o glebę to była na prawdę ciepła, lecz w miarę wilgotna. myślisz że mogło się coś stać ? jeszcze pytanie początkującego ogrodnika. przy pierwszym podlewaniu kiełka w glebie należy "przelać donice" czy podlać tylko miejsce w którym jest nasionko ? pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 ciepło i wilgotno - idealne warunki przy pierwszym podlewaniu kiełka w glebie należy "przelać donice" czy podlać tylko miejsce w którym jest nasionko ? Jeżeli gleba dobra i nie wysuszona to wystarczy trochę w miejsce gdzie nasionko. Poza tym lepiej kiełkować w krążkach "jiffy", kosztują grosze a dużo ułatwiają. Poczytaj o kiełkowaniu, wszystko jest na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.