Bluregard Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Cannabear napisał: @Bluregard myślę że uprawa na organikach będzie bardziej przyjemna, tylko pilnuj PH i na pewno będzie bajka. Krążą mylne stwierdzenia że można lać dowolną wodę bez kontroli PH. Pozdro. Dobrze że mnie oświeciłeś,do tej pory lałem wodę w okolicy 6,3-6,4 i kolejne podlanie miałem robić kranówką,dziękuję😁 Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Bluregard
SweterSwet Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 2 godziny temu, Cannabear napisał: @Bluregard myślę że uprawa na organikach będzie bardziej przyjemna, tylko pilnuj PH i na pewno będzie bajka. Krążą mylne stwierdzenia że można lać dowolną wodę bez kontroli PH. Pozdro. Uważasz producent biotabs kłamie... -Mają tą zaletę, że nie trzeba sprawdzać PH wody przy podlewaniu, flora bakteryjna zawarta w nawozach i tabletkach sama je ustabilizuje w podłożu glebowym! 1
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Na pierwszą moją uprawę wybrałem organiki na wegu było wszystko ok na flo już się zablokowała i niestety jej nie odratowałem, lałem odstaną wodę z kranu, która jak później sprawdziłem miała PH 8. Od tego czasu podstawową świętą fundamentalną zasadą dla mnie jest odpowiednie PH. O ile na wegu roślina jest bardziej tolerancyjna trzymam ją na PH 5,5-7,0 to NA FLO MUSI BYĆ PH 6,0-6,5 (granicznie 5,8-6,8). Niezależnie jakie odżywki stosujesz roślina pobiera je w postaci mineralnej z tą różnicą że nawozy mineralne zazwyczaj sztuczne są już w postaci soli mineralnych, papu organiczne musi być strawione przez mikroflorę do postaci mineralnej i dopiero wchłonięte przez roślinę. Jak wiadomo poszczególne pierwiastki wchłaniają się przy odpowiednim PH. Przerobiłem wiele wód źródlanych ze sklepów w poszukiwaniu tej z odpowiednim PH, znalazłem i lałem bez mierzenia już później, przy jednym projekcie zaczęły coś marudzić sprawdzam wodę a tu PH 7 i wystarczyło żeby się już blokowały. Obecnie filtruje kranówkę i PH w kranie waha się dlatego często kontroluję. 50 minut temu, Sweter napisał: Uważasz producent biotabs kłamie... Nie mogę tego ocenić... ale szkoda by było zepsuć taki projekt ? Może ktoś kto używa BIOTABS się wypowie ? Poza tym PH podlewanej wody a PH gleby to dwie rzeczy, chodź buforowość gleby może się zmienić przez długotrwałe podlewanie wodą o zbyt niskim lub wysokim PH. Może tabsy utrzymują PH ? Później się leje płynne może one buforują PH ? Tego nie wiem wolę zawsze sprawdzić PH oczywiście po dodaniu supli. Amen.
Bluregard Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie kranówka po odstaniu ma ph7,01 wartość graniczna więc może spróbować bez regulacji pH? Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Bluregard
Ambasadorka Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Napewno jakość Cię zaskoczy jak oldshool weed z lat 90s 1
Bluregard Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2021 Leję kranówkę jak się,spier*Oli,następny raz będę,regulować.dzięki wszystkim za porady.
Bluregard Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Krzaki się palą. 2 dni po przesadzeniu. Jak?przecież to bio,a wyglądają jakby w Makdonaldzie żarły.🤔 Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Bluregard
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2021 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Raczej głodują, pryskałeś Boom Boom Spray ? Sadzonki. Spryskać sadzonki dwa dni po ich ukorzenieniu. Zmiana donic. Spryskać rośliny natychmiast po ich przeszczepianiu.
Bluregard Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2021 41 minut temu, Cannabear napisał: Raczej głodują, pryskałeś Boom Boom Spray ? Sadzonki. Spryskać sadzonki dwa dni po ich ukorzenieniu. Zmiana donic. Spryskać rośliny natychmiast po ich przeszczepianiu. Tak dzień po przesadzeniu,trysnołem booma.
Bluregard Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Daje im tydzień,jak się nie poprawi, na watę leci cindirella (BG) x Santa Maria f7 (NMS) moje kulki Kiełkują wzorowo,mamusia wielka jak pływaczka w NRD,tatuś raczej wątły. Damka Cindy,wielka. Tatuś Santa Maria,chudy i mały. Jak rodzina na wszasach w Jastarni. Tatusiem jeszcze zapyliłem jakąś damkę warra z outmix reg. W maju kilk sztuk wsadzę kielkiem do dołu na polu żeby misiu oczko nie uleciało. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Bluregard
Recommended Posts