Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

[BOX] Podlewanie - ile wody, jak często, bez nawozów?

Recommended Posts

Opublikowano

Witam. Czytałem poradnik Vito na temat jakości i parametrów wody, ale nie doszukałem się informacji na temat podlewania. Ile razy dziennie, o jakich porach dnia i jaką ilość wody należy stosować?

Chciałem się też dopytać, czego się spodziewać jeśli nie będę stosował nawozów? Mniejszy plon czy jakieś poważniejsze problemy? To będzie moja pierwsza roślina, w życiu nawet paprotki nie hodowałem więc mam małe pojęcie o podlewaniu i nawożeniu. Dlatego trochę się boję, aby nie zaszkodzić tymi nawozami i chciałem spróbować bez nich póki co. Mam jednak jedną próbkę nawozu, dostałem gratis, nazywa się "B'cuzz Blossom Builder Liquid" 50ml/71g.

Słoneczko w boxie mam nastawione na fotoperiod 18/6 (faza jasna 6:00 - 24:00, faza ciemna 00:00 - 06:00). Ktoś zdaje się pisał, że korzystnie dla korzeni jest podlewać tuż przed końcem fazy jasnej, ale akurat nie mam możliwości pojawiać się codziennie przy roślinie o północy. Najwygodniej dla mnie byłoby, gdybym podlewał codziennie po pracy ok. 18:00, ewentualnie mogę też rano przed pracą ok. 08:00. 

Jeśli chodzi o jakość wody, moja kranówka ma pH 7.5 - 8.0 (test kropelkowy zoolek, który używam do akwarium). To więcej niż zalecane 6.5, ale vito pisał o dużym marginesie w tej kwestii, czy może być taka, czy muszę obniżyć?

Pozdrawiam,

Alibaba

Opublikowano
Godzinę temu, alibaba8692 napisał:

Chciałem się też dopytać, czego się spodziewać jeśli nie będę stosował nawozów?

Tego samego co stało by się z tobą, gdybyś przestał jeść :)  Rośliny też potrzebują "jedzenia" :) Kupne ziemie już mają w sobie nawóz, w różnej ilości. Możesz kupić ziemię bogatą w nawóz, np. biobizz all mix, + plus ten nawóz który masz na flo, i jakoś w miarę powinno być :)  Jaką lampę masz w boxie? Obniżaj pH wody, może być ocet, albo kwasek cytrynowy.

Opublikowano

Lampa HPS 150W z żarówką Sunmaster DUAL (weg+flo)

Box 160x60x60 zamknięty z płyty OSB obity wewnątrz ekranem zagrzejnikowym.

U dołu boxa trzy otwory wentylacyjne 90mm (wlotowe, pasywne)

U góry boxa dwa wentylatory 120mm wyrzucające powietrze

Ziemia z Castoramy: Podłoże najwyższej jakości uniwersalne Compo Sana 10 l (zawiera perlit i agrosil)

Dodatkowo na wierzch ziemi Keramzyt ogrodniczy

Donica na start 1,5L potem przesadzam do 7,5L.

Pierwszym pacjentem będzie 1szt Super Lemon Haze Feminizowane od Green House Seeds. Właśnie nabiera wilgoci na wacikach.

A co do wody, to czy nie nada się woda mineralna niegazowana - taka najtańsza z marketu Kaufland/Tesco? Bańka takiej wody kosztuje poniżej 3,00zł. Może ona będzie mieć podstawowe minerały jak woda z kranu a nie będzie miała za wysokiego ph? Czy może jednak taka woda jest zbyt wyjałowiona z pierwiastków w porównaniu do wodociągowej?

Opublikowano (edytowane)

Na tej ziemi jest napisane, że posiada w sobie nawóz na pierwsze 6 tygodni życia rośliny. Czy to wystarczy na fazę wzrostu (4tyg) czy trzeba jeszcze jakiś dodatkowy?

A jak z podlewaniem? Raz dziennie kieliszek 100ml wody wystarczy, czy za dużo/za mało? Tak mniej więcej pytam bo wiadomo, że muszę obserwować jaka wilgotność gleby, ale chciałem wiedzieć ile to średnio wychodzi.

IMG_0566.jpeg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A polecisz jakieś dostępne po marketach? Czy jedyne słuszne jest w sklepach specjalistycznych (internet albo duże miasta)?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+