Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

Witam, to moja pierwsza uprawa - z góry dziękuję za wyrozumiałość i dobre rady ? 

Nasiona:    AK472 Auto Femi (Akseeds)    +    Dance World Femi ( Royal Queen Seeds)
Oświetlenie: 1x HPS 250 W ( Philips Master son-t apia plus xtra )
Box: 80 x 80 x 160
Podłoże: Canna Terra + włókno kokosowe + perlit + styropian
Donice: 2 x 11 l
Nawozy: Hesi ( TNT Complex, Bloom Complex, Phosphorus Plus, BOOST )
Wentylacja: wlot euro 1 (100m3/h), wylot euro 2 (150m3/h), mieszający (zdjęcia), cooltube       +     ewentualnie pasywny wlot w namiocie
Dodatkowe info:  filtr węglowy Can Lite 150m3 + czekam na paczkę z nawilżaczem

Pestki wrzucone do wody, potem na waciki. Dance World wystrzelił szybko i rósł (kiełek) równomiernie, Ak472 - trochę mu to zajeło - w wodzie bardzo powoli, spędził w kieliszku kilka dni, ale kiedy kiełek się pokazał i wyłożyłem go na wacikach to w jeden dzień wyrósł tak jak DW przez kilka dni.
Teraz Obydwie siedzą w donicach docelowych.
Póki co zarówno przy kiełkowaniu jak i pierwszym podlaniu użyłem zwykłej wody z Biedronki z baniaka 5l.

Temperatura i wilgotność: mam dwa termo-higrometry  -  jeden elektroniczny drugi analogowy (najtańszy) i obydwa wskazują inne wartości, a żadnemu z nich nie wierzę...
Owinąłem obydwa mokrą szmatą + "przetestowałem" je w łazience (gorąca kąpiel w wannie- pełno pary skraplającej się na ścianach, lustrze itd). Analogowy wilgotność pokazał 80%, elektroniczny 60-parę.
W tej chwili pokazują mi wilgotnosć: 40-60% analogowy, 30-40 pare elektroniczny.
We wskazania temeratury też za bardzo nie wierzę - wczoraj na zewnątrz temeratura 10 stopni w pokoju odkręcony grzejnik, jak coś majstrowałem przy namiocie to byłem cały mokry a one 20 stopni analogowy i 18 elektroniczny.
Muszę się zaopatrzyć w coś mądrzejszego. Coś polecicie? Nawilżacz teoretycznie ma  wbudowane - zobaczymy.

I to chyba tyle z moich dotychczasowych działań.

Chciałbym zapytać o:
1. Jak często podlewać na tym etapie? Bo podlałem ziemie przed posadzeniem, tak żeby byla wilgotna - posadziłem kiełka i podlałem go wodą. Ale praktycznie kilka godzin i ziemia jest bardziej sucha niż wilgotna (namiot póki co stoi otwarty)
2. Kiedy zacząć nawożenie?
3. Rozumiem, że lampę załączać jak tylko roślinka się wybije z ziemi?

IMG_6631.JPG

IMG_6630.JPG

IMG_6608.JPG

Opublikowano (edytowane)

1. ja na poczatku podlewam 100 ml wody na 3 dni

2. jak ziemie masz z nawozami to nawozy dopiero jak zacznie kwitnac czyli automat gdzies 25-30 dzien zycia, a feminizowana jak przelaczysz na fotoperiod 12/12 wtedy zacznie kwitnac po paru dniach

3. to ktos inny podpowie ja swiece od poczatku i wychodza z ziemi tego samego dnia co wlozylem

teraz moje rady wody raczej nie kupuj bo tam czesto nie ma jakis mikroelementow i potem sa jakies dziwne niedobory, lepiej nalac kranowki do 5 litrowego baniaka i odczekac 24-48 godzin az chlor wywietrzeje

co do wilgotnosci to sie nie wkrecaj za bardzo rosliny na wegu przy zamknietym namiocie same sie pocą i zobaczysz skroplona wode na scianach namiotu, a to dobrze bo na wegu ma byc wilgotno, temperatura 20-30 stopni jest dobrze dla roslin ponizej 16 troche slabo rosna

co do wody to dbaj zeby byla w temperaturze takiej jak rosliny mniej wiecej bo moga dostac szoku

pozdro chyba wszystko ok nappisalem

edit: co do podlewania jak juz beda troche wieksze to sprawdzasz ciezar donicy jak ma sucho wtedy podlewasz i sprawdzasz ciezar i tak do konca zabawy, ciezar wyznacznikiem kiedy poodlac

edit2: jak masz mocna lampe to ja troche podnies bo przypalisz malenstwa lepiej zeby sie troche wyciagnely niz, zeby sie zjaraly

Edytowane przez rooky
Opublikowano

Widzę że termo-higrometr masz taki jak ja(ten żółty czy tam pomarańczowy) jakoś bardzo nie zauważyłem żeby bardzo glupial a swoje przeszedł w trudnych warunkach co do twoich pytań podlewamy gdy sucho naradzie niewielkie ilości co drugi trzeci dzień mniej więcej @rooky ci dobrze napisał z ważeniem doniczki nawożenie prawdopodobnie dopiero przy kwitnieniu bo w ziemi powinno być na tyle składników żeby na Wega starczyło co do lampy to już może chodzić trzymaj ja w odległości mniej więcej 30cm od roślin żeby się nie przypaliły temperaturę mierz między lampa a roślina wtedy będziesz wiedział czy podnieść czy opuścić.

A teraz moje pytania masz dwie rośliny jedna auto druga sezonowa? Jak masz zamiar je prowadzić?(auto swiecisz 18/6 przez całe życie a sezonowe musisz skrócić naświetlanie żeby zaczęła kwitnąć) jak chcesz rozwiązać takie zagadnienie? Czy sezonowa będzie wegowac aż automat wyjdzie z boxa? Jakiś trening?

Opublikowano

@rooky @maurycy dzięki za rady. 

Z tym ważeniem doniczki to wiem, bardziej chodziło mi o podlewanie teraz, kiedy to są drobne kiełki, bo domyślam się że nie zalewać całych donic wodą - tak jak napisaliście, a ilość 100 ml różnicy w wadze nie zrobi.

Zastosuje się do waszych porad w takim razie i odpalam lampe, zamykam namiot i co 2-3 dni będę lał. 

@maurycy Co do naświetlania- czytałem o 12-1 i chciałem polecieć tą metodą. Z tego co czytałem (a przynajmniej tak zapamiętałem), ktoś pisał że automaty też dają radę w tej opcji. 

Ale szczerze mówiąc, teraz z nadzieją, że nie spieprzyłem na starcie i uda się jakoś wybrnąć - dopasowuje to co wyczytałem/pamietam do zagadki która postawiłeś, bo nie było to przemyślane zagranie tylko jechanie na ślepo i faktycznie trzeba było dać albo dwa automaty albo dwa sezony :/

Da radę poprowadzić obydwie na 12-1? Czy jedyna opcja jest tak jak napisałeś- sezonowa na wegu aż automat nie wyjdzie?

Opublikowano

@iii jeśli automat mniej więcej dochodzi do 90dni(załóżmy bo i szybciej) to sezonowa w tym czasie zajmie bardzo dużo miejsca w boxie ja wegowalem swoje koło 40dni i na flo teraz lampę mam prawie przy suficie (box 180wysoki) także masz nad czym myśleć z fartem

Opublikowano (edytowane)

zrobisz tak, ze automat puscisz wolno czyli bez treningow, a sezonowke bedziesz walil topingi i kladl na boki dwie lodygi ktore sie zrobia po pierwszym topingu do tego lamania i tak dalej sprawdz fotorelacje misia on tam cuda robi z krzakami, 50 dniowy weg na sezonowce takiej polozonej na boki nie rozwali boxa i wtedy przelaczysz na 12/12 automat sobie powinien dac rade juz bedzie 25 dni na flo i do tego nauczysz sie treningow na przyszlosc dasz rade

edit: sry bo teraz przeczytalem o tym 12/1 nie mam tutaj doswiadczenia ale kombinuj 

Edytowane przez rooky
Opublikowano (edytowane)

Stan po tygodniu wygląda następująco:

Temperatura:  w dzień ok 28-30 stopni , noc jakieś 16-20 (tutaj bardziej z pamięci - chyba muszę zacząć zapisywać).

Wilgotność: Nawilżacz z higrostatem ustawiony na 80% (w praktyce zależnie od miernika wilgotność różna...)

Na AK472 końcówki liści wyraźnie jaśniejsze + "ząbki" podwinięte do góry. Wyczytałem że może być to kwestia PH wody. PH zmniejszyłem do ok 6,0 (kranówa) i ciut lepiej po (jedno podlanie z takim PH póki co - podlewam co 2-3 dni).

DW kolor żywy, intensywny, AK bardziej wyblakła, ale przyrost większy niż DW.

IMG_6746.jpg

IMG_6745.jpg

Edytowane przez iii
Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+