Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Pierwszy growbox

Recommended Posts

Opublikowano

Zaczynam budowę swojego pierwszego growboxa jako świeżak. Mam kilka pytań. Planuje zbudować boxa o wymiarach 120x120x160 na 6 krzaczków - Northern Light Automatic 

Czy boxa mogę zbudować z desek zamiast płyty osb? Oczywiście całość będzie uszczelniona + koc ratunkowy lub mylar - co lepsze?

Chce dać HPS 400w dual czy flower? ma to jakieś znaczenie ? 

Wentylator 400m3 + filtr węglowy 

oczywiście zakupie programator, termo i hydrometr , czy ph metr potrzebne? + nawilżacz 

Na jakiej wysokości powiesić lampy? 

Ziemia zwykła czy jakaś lepsza np. biobizza ? jakie proporcje dać do mieszania z torfu?

Czy coś jeszcze potrzebuje? O czymś zapomniałem? Proszę o jakieś podpowiedzi oraz wskazówki. Pozdro!

Opublikowano

box 90-90-180 wystarczy na 6 krzaków i ten sprzet co kupiłbyś też , 400W hps ( najlepiej Mh na weg i hps bloom na flo), filtr 400 też by pasował ( do 1.2-1.2 za słaby może sie okazać) ziemia biobizz wystarczy, nie potrzebny torf. Może być box z desek ,i folia biało- czarna z growshopy da niższą temp. w boxie jak mylary itd .Reszte znajdzies, w zakończonych Growlogach.

Opublikowano

To jest dość skomplikowane pytanie. Sam bardo długo szukałem odpowiedzi i w sumie nie znalazłem. 

Kiedyś w opisie ScrOG, nawet na tym forum, wyczytałem informacje, ze 30x30cm na planta. Ktoś kiedyś powiedział,  że tyle, ile doniczek wejdzie. A ja osobiście uważam, że wszystko zależy od odmiany i tego co chcesz osiągnąć oraz jak, i czy w ogóle zamierzasz trenować rośliny. Czyli sam musisz do tego dojść. 

Opublikowano

ok odnośnie wymiarów i ilości już sam zadecyduje i będę próbować jak to wyjdzie - wybrałem 120x120 czy wysokość 1.6 będzie ok ?

warto wzorować się na tym filmiku? Proszę o porady odnośnie reszty pytań , - dzięki

Opublikowano (edytowane)

1. Za koc ratowniczy podziękuj. Sam miałem taki plan, ale na szczęście przekonali mnie do białej folii. Nie tworzą się "hotspot". Koc odbija i światło i ciepło. 

2. Filtry z maty do okapów... Cóż, ilekroć widziałem, że ktoś próbował z nich korzystać, szybko rezygnowal.

3. Filtracja na wiatrakach komputerowych w boxie 1x1m nie sprawdza się.

Do takich rozmiarów tylko dobry wentylator kanałowy z odpowiednio dobranym filtrem węglowm . 

Edit. Jak masz możliwość postaw wyższy. Jest dużo odmian, które rosną dość wysokie. A w razie czego, lampę zawsze można opuścić.

Na większość pytań odpowiedział Ci już @Pasjonista

Edytowane przez Nowy84