Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Pieczenie- pytaniam


Recommended Posts

Opublikowano

Witam. W ciągu najbliższych dni mam zamiar zrobić masełko z topów a następnie ciastka. Dowiedziałem się że masło po zrobieniu musi przestygnąć zanim się go użyje. Musi ono być po prostu chłodniejsze, lecz dalej w częściowo płynnej formie czy musi poleżeć w lodówce aby stało się bardziej jednolite? I jakie błędy nowicjusza są najczęściej popełniane?

Opublikowano

Każde masło musi leżakować ok 6-24 godzin po gotowaniu.

W tym czasie zetnie się(stężeje)

Przekłada się je do szczelnego pojemnika(ja docelowo używam pojemnika w którym przetrzymuje masło) i schładza w lodówce, oczywiście można przyspieszyć ten proces, ale tak jest najlepiej.

Masło gotowe do użycia.

 

Błędy nowicjuszy?

Trzeba uważać gdy masło nie jest sklarowane na spalenie masła naturalnego, najczęściej masło przypala się i nie ma zdrowych właściwości.

Każde masło które się spali, ma gorzki posmak oraz jest ciężkie dla żołądka. A faza z masła krócej trzyma.

 

Najlepsze jest masło sklarowane własnoręcznie tutaj przepis na Bio masło ghee ale to z świeżych roślin wygląda ono tak gallery_27223_375_7493.jpg

z suszu masło najprościej robi się wedle tego przepisu 

Masło Konopne - Cannabis Butter - Najszybsze i najprostsze masełko z grama

 

gallery_27223_375_1495199.jpg

 

Ja piję bardzo często czekoladę konopną przepis tutaj Gorąca Czekolada Konopna

 

Na gorącej czekoladzie sprawdzam moc masła

 

gallery_27223_385_170786.jpg

 

Pycha są też zupy, sosy konopne

med_gallery_27223_385_236342.jpgmed_gallery_27223_385_87654.jpg

 

 

:)

 

 

  • Upvote 1
Opublikowano

 

 

Musi też chyba stężeć by woda oddzieliła się od tłuszczu.

 

Tylko w przypadku masła konopnego z świeżej rośliny.

 

Masło te przygotowuje się bowiem w ten sposób w celu usunięcia jak największej ilości chlorofilu z rośliny.

Taki proces krok po kroku można zauważyć w innych moich masłach.

 

 

Masła konopne galeria

 

Z topów

med_gallery_27223_421_135572.jpg

med_gallery_27223_375_499457.jpg

 

z Suszu

 

med_gallery_27223_375_141245.jpg

 

 

Masło z suszu(liści/topów) jest już pozbawione chlorofilu przez naturalne suszenie , nie wymaga ono dodatkowego wygotowywania(chyba że w celach smakowych). Masło wtedy jest delikatniejsze.

 

:indiana:

  • Upvote 1
Opublikowano

A jak bardzo czuć już wykonane masło? Mieszkam z współlokatorem i nie chcę żeby wiedział że je mam, nie wiem czy mam je chować w niewiadomo ilu pudełkach, owijać foliami itp. 

Opublikowano

Masło podczas gotowania czuć, i także czas gotowania to ok 1 1/2 godz.

Najlepiej włączyć okap(filtry nowe i węglowe) i wyciągać zapach.

 

Najlepiej przechowywać w pojemniku próżniowym lub weku.

Sklarowane można przetrzymywać ponad rok ale w chłodnych warunkach najlepiej w zamrażalce.

:indiana:

  • Upvote 1
Opublikowano

Ambasadorka jesteś cudowna, dzięki za wszystkie onformacje, ale w poprzednim pytaniu chodziło mi głównie o to czy już po zrobieniu, kiedy ma leżakować w lodówce mocno je czuć (czy będzie mi czuć całą lodówkę). I Czy po zrobieniu można wlać np. do słoiczka (zamierzam je wykorzystać na 2 dzień, najszybciej jak można) i odstawić do spiżarki? Jest tam chłodno, a jeśli nie ma różnicy między tym a lodówką to będzie to dla mnie lepsze miejsce :) Przepraszam że tak dociekam, lecz chcę wiedziećjak najwięcej, być jak najlepiej doinformowany :laugh:

Opublikowano

Gotowe masło nie wydziela zapachu, także tylko przy gotowaniu jest zapach.

Przechowaj w pojemniku z wieczkiem lub słoju.

W spiżarni również to dogodne miejsce, masło powinno stać w miejscu 0-8* i będzie dobre.

Można zrobić masło dziś, odstawić na noc a na drugi dzień upiec ciastka.

 

zapraszam do artykułów związanych z jedzeniem

 

 
 

 

 

  • Upvote 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+