Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl
sklep z nasionami marihuany
dutch-passion.com babciaganja.pl thc-thc.com

Pieczenie- pytaniam


Recommended Posts

Witam. W ciągu najbliższych dni mam zamiar zrobić masełko z topów a następnie ciastka. Dowiedziałem się że masło po zrobieniu musi przestygnąć zanim się go użyje. Musi ono być po prostu chłodniejsze, lecz dalej w częściowo płynnej formie czy musi poleżeć w lodówce aby stało się bardziej jednolite? I jakie błędy nowicjusza są najczęściej popełniane?

Link to comment
Share on other sites

Każde masło musi leżakować ok 6-24 godzin po gotowaniu.

W tym czasie zetnie się(stężeje)

Przekłada się je do szczelnego pojemnika(ja docelowo używam pojemnika w którym przetrzymuje masło) i schładza w lodówce, oczywiście można przyspieszyć ten proces, ale tak jest najlepiej.

Masło gotowe do użycia.

 

Błędy nowicjuszy?

Trzeba uważać gdy masło nie jest sklarowane na spalenie masła naturalnego, najczęściej masło przypala się i nie ma zdrowych właściwości.

Każde masło które się spali, ma gorzki posmak oraz jest ciężkie dla żołądka. A faza z masła krócej trzyma.

 

Najlepsze jest masło sklarowane własnoręcznie tutaj przepis na Bio masło ghee ale to z świeżych roślin wygląda ono tak gallery_27223_375_7493.jpg

z suszu masło najprościej robi się wedle tego przepisu 

Masło Konopne - Cannabis Butter - Najszybsze i najprostsze masełko z grama

 

gallery_27223_375_1495199.jpg

 

Ja piję bardzo często czekoladę konopną przepis tutaj Gorąca Czekolada Konopna

 

Na gorącej czekoladzie sprawdzam moc masła

 

gallery_27223_385_170786.jpg

 

Pycha są też zupy, sosy konopne

med_gallery_27223_385_236342.jpgmed_gallery_27223_385_87654.jpg

 

 

:)

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Musi też chyba stężeć by woda oddzieliła się od tłuszczu.

 

Tylko w przypadku masła konopnego z świeżej rośliny.

 

Masło te przygotowuje się bowiem w ten sposób w celu usunięcia jak największej ilości chlorofilu z rośliny.

Taki proces krok po kroku można zauważyć w innych moich masłach.

 

 

Masła konopne galeria

 

Z topów

med_gallery_27223_421_135572.jpg

med_gallery_27223_375_499457.jpg

 

z Suszu

 

med_gallery_27223_375_141245.jpg

 

 

Masło z suszu(liści/topów) jest już pozbawione chlorofilu przez naturalne suszenie , nie wymaga ono dodatkowego wygotowywania(chyba że w celach smakowych). Masło wtedy jest delikatniejsze.

 

:indiana:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Masło podczas gotowania czuć, i także czas gotowania to ok 1 1/2 godz.

Najlepiej włączyć okap(filtry nowe i węglowe) i wyciągać zapach.

 

Najlepiej przechowywać w pojemniku próżniowym lub weku.

Sklarowane można przetrzymywać ponad rok ale w chłodnych warunkach najlepiej w zamrażalce.

:indiana:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ambasadorka jesteś cudowna, dzięki za wszystkie onformacje, ale w poprzednim pytaniu chodziło mi głównie o to czy już po zrobieniu, kiedy ma leżakować w lodówce mocno je czuć (czy będzie mi czuć całą lodówkę). I Czy po zrobieniu można wlać np. do słoiczka (zamierzam je wykorzystać na 2 dzień, najszybciej jak można) i odstawić do spiżarki? Jest tam chłodno, a jeśli nie ma różnicy między tym a lodówką to będzie to dla mnie lepsze miejsce :) Przepraszam że tak dociekam, lecz chcę wiedziećjak najwięcej, być jak najlepiej doinformowany :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Gotowe masło nie wydziela zapachu, także tylko przy gotowaniu jest zapach.

Przechowaj w pojemniku z wieczkiem lub słoju.

W spiżarni również to dogodne miejsce, masło powinno stać w miejscu 0-8* i będzie dobre.

Można zrobić masło dziś, odstawić na noc a na drugi dzień upiec ciastka.

 

zapraszam do artykułów związanych z jedzeniem

 

 
 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+