nimotop Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Witam. W ciągu najbliższych dni mam zamiar zrobić masełko z topów a następnie ciastka. Dowiedziałem się że masło po zrobieniu musi przestygnąć zanim się go użyje. Musi ono być po prostu chłodniejsze, lecz dalej w częściowo płynnej formie czy musi poleżeć w lodówce aby stało się bardziej jednolite? I jakie błędy nowicjusza są najczęściej popełniane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Każde masło musi leżakować ok 6-24 godzin po gotowaniu. W tym czasie zetnie się(stężeje) Przekłada się je do szczelnego pojemnika(ja docelowo używam pojemnika w którym przetrzymuje masło) i schładza w lodówce, oczywiście można przyspieszyć ten proces, ale tak jest najlepiej. Masło gotowe do użycia. Błędy nowicjuszy? Trzeba uważać gdy masło nie jest sklarowane na spalenie masła naturalnego, najczęściej masło przypala się i nie ma zdrowych właściwości. Każde masło które się spali, ma gorzki posmak oraz jest ciężkie dla żołądka. A faza z masła krócej trzyma. Najlepsze jest masło sklarowane własnoręcznie tutaj przepis na Bio masło ghee ale to z świeżych roślin wygląda ono tak z suszu masło najprościej robi się wedle tego przepisu Masło Konopne - Cannabis Butter - Najszybsze i najprostsze masełko z grama Ja piję bardzo często czekoladę konopną przepis tutaj Gorąca Czekolada Konopna Na gorącej czekoladzie sprawdzam moc masła Pycha są też zupy, sosy konopne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uczmuczuczbar Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Musi też chyba stężeć by woda oddzieliła się od tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Musi też chyba stężeć by woda oddzieliła się od tłuszczu. Tylko w przypadku masła konopnego z świeżej rośliny. Masło te przygotowuje się bowiem w ten sposób w celu usunięcia jak największej ilości chlorofilu z rośliny. Taki proces krok po kroku można zauważyć w innych moich masłach. Masła konopne galeria Z topów z Suszu Masło z suszu(liści/topów) jest już pozbawione chlorofilu przez naturalne suszenie , nie wymaga ono dodatkowego wygotowywania(chyba że w celach smakowych). Masło wtedy jest delikatniejsze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimotop Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 A jak bardzo czuć już wykonane masło? Mieszkam z współlokatorem i nie chcę żeby wiedział że je mam, nie wiem czy mam je chować w niewiadomo ilu pudełkach, owijać foliami itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Masło podczas gotowania czuć, i także czas gotowania to ok 1 1/2 godz. Najlepiej włączyć okap(filtry nowe i węglowe) i wyciągać zapach. Najlepiej przechowywać w pojemniku próżniowym lub weku. Sklarowane można przetrzymywać ponad rok ale w chłodnych warunkach najlepiej w zamrażalce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimotop Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 Ambasadorka jesteś cudowna, dzięki za wszystkie onformacje, ale w poprzednim pytaniu chodziło mi głównie o to czy już po zrobieniu, kiedy ma leżakować w lodówce mocno je czuć (czy będzie mi czuć całą lodówkę). I Czy po zrobieniu można wlać np. do słoiczka (zamierzam je wykorzystać na 2 dzień, najszybciej jak można) i odstawić do spiżarki? Jest tam chłodno, a jeśli nie ma różnicy między tym a lodówką to będzie to dla mnie lepsze miejsce Przepraszam że tak dociekam, lecz chcę wiedziećjak najwięcej, być jak najlepiej doinformowany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Gotowe masło nie wydziela zapachu, także tylko przy gotowaniu jest zapach. Przechowaj w pojemniku z wieczkiem lub słoju. W spiżarni również to dogodne miejsce, masło powinno stać w miejscu 0-8* i będzie dobre. Można zrobić masło dziś, odstawić na noc a na drugi dzień upiec ciastka. zapraszam do artykułów związanych z jedzeniem Produkt Konopny - Procesy obróbki cieplnej i inne ciekawostki z Konopnej Kuchni Jedzenie Konopi - czyli przyjemna Faza jedzenia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nimotop Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 Ambasadorka po prostu cie kocham Dzięki wielkie za te informacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Miło, podziel się doświadczeniem/wrażeniami po ciastkach W celu sprawdzenia mocy warto spróbować gorącą czekoladę miłego gotowania i tripowania 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts