Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Trichoderma - Grzyby


Macky

Recommended Posts

Grzyby z rodzaju Trichoderma spp., są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami podnoszącymi wartość rolniczą podłoża. Preferują obecność wysokich ilości korzeni roślin, które łatwo skolonizować. Najbardziej skuteczne w zasiedlaniu ryzosfery szczepy mogą być dodawane do gleby, wymieszane z nasionami lub podanie do gleby poprzez podlewanie, oprysk lub linie kroplujące. Kiedy zarodniki wejdą w kontakt z korzeniami, kiełkują w grzybnię, a ta je bardzo szybko kolonizuje. Co ważne – nie stwierdzono jakiś szczególnych preferencji tych grzybów w stosunku do rodzaju rośliny, czy też właściwości podłoża – dzięki temu mogą być stosowane w wielu uprawach. Niestety nie wszystkie szczepy Trichoderma spp. mają takie same właściwości lub też są one na różnym poziomie efektywności, dlatego też tylko niektóre znalazły zastosowanie w praktyce.

Oprócz korzystnej dla roślin kolonizacji korzeni, Trichoderma spp. atakuje, pasożytuje i zdobywa pożywienie z innych grzybów. Ponieważ Trichodermaspp. może rosnąć i rozmnażać się najlepiej na zdrowych i dobrze rozbudowanych korzeniach, dlatego rozwinęła liczne mechanizmy zarówno atakowania grzybów jak i wzmocnienia wzrostu korzenia i rośliny. Skrócona lista tych mechanizmów to: mykopasożytnictwo, antybioza, konkurencja o substancje odżywcze i/lub o miejsce, zwiększenie tolerancji roślin na stres poprzez wspomaganie wzrostu korzeni i rozwoju roślin, rozpuszczanie nieorganicznych składników odżywczych, indukowanie odporności oraz unieszkodliwianie enzymów wytwarzanych przez patogeny.

Różne szczepy Trichoderma spp. są w stanie kontrolować wiele różnych patogenów grzybowych. Jednak niektóre są w stanie efektywniej kontrolować patogeny, a jednocześnie mogą być w dużej mierze nieskuteczne wobec niektórych grzybów. Niektóre szczepy mogą u roślin "włączyć" ich naturalne mechanizmy obronne, co pozwala przypuszczać, że te szczepy również kontrolują inne patogeny, nie tylko grzyby.

Trichoderma spp. posiadają wrodzoną odporność na większość związków chemicznych stosowanych w rolnictwie, w tym na środki grzybobójcze, choć ich odporność różni się w poszczególnych szczepach. Niektóre linie Trichoderma spp. są odporne na poszczególne pestycydy. Modyfikacje te występowały naturalnie i nie są to organizmy zaliczane do GMO.

Te wszechstronne grzyby są wykorzystywane komercyjnie na różne sposoby, w tym w przemyśle paszowym (celulazy i hemicelulazy produkowane przez te grzyby dodane do pasz z jęczmienia podnoszą przyswajalność dla drobiu polisacharydów). Jej enzymy są używane w procesie uszlachetniania jeansu.

Na bazie jej zarodników produkowane są biopreparaty używane do zabezpieczania roślin przed zasiedleniem ich przez patogeny.

Grzyby te wykazują właściwości wspomagające wzrost roślin - zwiększają tempo wzrostu i rozwoju roślin, a co szczególne,  mają zdolność do indukowania odporności roślin na patogeny. Ta właściwość została poznana dopiero niedawno.

Dla przykładu jeden ze szczepów zwiększa liczbę, a nawet głębokość korzenienia się roślin, co  zwiększa ich tolerancję na suszę. Stwierdzono to po wprowadzeniu Trichoderma spp. W uprawach kukurydzy i traw ozdobnych.

Wg badań kukurydza, której korzenie są skolonizowane przez Trichoderma harzianum szczep T-22 wymaga około 40% mniej nawozów azotowych, niż kukurydza, której korzenie były bez tego grzyba. Jest to tylko przykład, ale można domniemywać podobnego działania u innych roślin i to nie tylko w odniesieniu do azotu. W dobie coraz droższych nawozów mineralnych i presji na ochronę środowiska, takie działanie jest bardzo interesujące dla praktyki.

Poprawia dostępność dla roślin minerałów trudno rozpuszczalnych(fosforanów i niektórych mikroelementów). Trichoderma harzianum Rifai T-22 jest zdolna rozpuszczać MnO2, metaliczny cynk i skały fosforowe (głównie fosforanu wapnia), nie wytwarza przy tym, co bardzo ważne, kwasów organicznych, które mogłyby zakwaszać podłoże. T. harzianum T-22 również produkuje metabolity zdolne do redukcji Fe+3 i Cu+2. Są to minerały bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie, a przez to ich pobieranie jest bardzo ograniczone przez rośliny. Wiadomo z drugiej strony, że są one niezbędne dla prawidłowego rozwoju rośliny, więc ich niedostatek redukuje poziom plonów. To działanie może wyjaśniać, przynajmniej częściowo, zdolność szczepu T-22 T. harzianum do zwiększania wzrostu roślin. Zamiana w formy dostępne tlenków metali przez Trichoderma spp. obejmuje zarówno chelatyzację, jak i ich redukcję. Oba te mechanizmy również odgrywać rolę w biokontroli patogenów roślinnych.

Dostępne już na rynku biopreparaty mikrobiologiczne oparte na grzybach Trichoderma spp. pozwalają na wykorzystanie tych pożytecznych grzybów w naszych uprawach. Pomimo tego, że grzyby te dość powszechnie występują w podłożach, aby osiągnąć widoczny efekt ich działania należy wielokrotnie zwiększyć ich liczebność poprzez wprowadzenie w dużych ilościach właściwych efektywnych ich szczepów. Preparaty oferowane na rynku występują w trzech formulacjach: granulatu, rozpuszczalnego w wodzie proszku i wodnej zawiesiny zarodników. Pozwala to na zastosowanie Trichoderma spp. w każdej uprawie i podłożu, co przyczyni się zapewne do poprawy stanu zdrowotności tych upraw i ograniczy zużycie pestycydów, podnosząc tym samym wartość odżywczą owoców i warzyw.

Źródło: dokument word podesłany przez przyjaciela

Odnośnik do komentarza
Share on other sites

  • 11 miesięcy temu...

Już mam cały zestaw BioBizz, więc trzymam się tego :)

Co prawda produkty takie jak np. Fish-Mix mają stymulować wzrost mikroorganizmów, ale dodatek dużej ich ilości z zewnątrz, na pewno nie zaszkodzi!

 

Czy Mycotrex koniecznie trzeba wymieszać z glebą, czy wystarczy np. nasypać na podłoże i wchłonie się przy podlewaniu lub rozpuścić w roztworze z nawozami?

Odnośnik do komentarza
Share on other sites

Gość
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+