Macky Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Grzyby z rodzaju Trichoderma spp., są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami podnoszącymi wartość rolniczą podłoża. Preferują obecność wysokich ilości korzeni roślin, które łatwo skolonizować. Najbardziej skuteczne w zasiedlaniu ryzosfery szczepy mogą być dodawane do gleby, wymieszane z nasionami lub podanie do gleby poprzez podlewanie, oprysk lub linie kroplujące. Kiedy zarodniki wejdą w kontakt z korzeniami, kiełkują w grzybnię, a ta je bardzo szybko kolonizuje. Co ważne – nie stwierdzono jakiś szczególnych preferencji tych grzybów w stosunku do rodzaju rośliny, czy też właściwości podłoża – dzięki temu mogą być stosowane w wielu uprawach. Niestety nie wszystkie szczepy Trichoderma spp. mają takie same właściwości lub też są one na różnym poziomie efektywności, dlatego też tylko niektóre znalazły zastosowanie w praktyce. Oprócz korzystnej dla roślin kolonizacji korzeni, Trichoderma spp. atakuje, pasożytuje i zdobywa pożywienie z innych grzybów. Ponieważ Trichodermaspp. może rosnąć i rozmnażać się najlepiej na zdrowych i dobrze rozbudowanych korzeniach, dlatego rozwinęła liczne mechanizmy zarówno atakowania grzybów jak i wzmocnienia wzrostu korzenia i rośliny. Skrócona lista tych mechanizmów to: mykopasożytnictwo, antybioza, konkurencja o substancje odżywcze i/lub o miejsce, zwiększenie tolerancji roślin na stres poprzez wspomaganie wzrostu korzeni i rozwoju roślin, rozpuszczanie nieorganicznych składników odżywczych, indukowanie odporności oraz unieszkodliwianie enzymów wytwarzanych przez patogeny. Różne szczepy Trichoderma spp. są w stanie kontrolować wiele różnych patogenów grzybowych. Jednak niektóre są w stanie efektywniej kontrolować patogeny, a jednocześnie mogą być w dużej mierze nieskuteczne wobec niektórych grzybów. Niektóre szczepy mogą u roślin "włączyć" ich naturalne mechanizmy obronne, co pozwala przypuszczać, że te szczepy również kontrolują inne patogeny, nie tylko grzyby. Trichoderma spp. posiadają wrodzoną odporność na większość związków chemicznych stosowanych w rolnictwie, w tym na środki grzybobójcze, choć ich odporność różni się w poszczególnych szczepach. Niektóre linie Trichoderma spp. są odporne na poszczególne pestycydy. Modyfikacje te występowały naturalnie i nie są to organizmy zaliczane do GMO. Te wszechstronne grzyby są wykorzystywane komercyjnie na różne sposoby, w tym w przemyśle paszowym (celulazy i hemicelulazy produkowane przez te grzyby dodane do pasz z jęczmienia podnoszą przyswajalność dla drobiu polisacharydów). Jej enzymy są używane w procesie uszlachetniania jeansu. Na bazie jej zarodników produkowane są biopreparaty używane do zabezpieczania roślin przed zasiedleniem ich przez patogeny. Grzyby te wykazują właściwości wspomagające wzrost roślin - zwiększają tempo wzrostu i rozwoju roślin, a co szczególne, mają zdolność do indukowania odporności roślin na patogeny. Ta właściwość została poznana dopiero niedawno. Dla przykładu jeden ze szczepów zwiększa liczbę, a nawet głębokość korzenienia się roślin, co zwiększa ich tolerancję na suszę. Stwierdzono to po wprowadzeniu Trichoderma spp. W uprawach kukurydzy i traw ozdobnych. Wg badań kukurydza, której korzenie są skolonizowane przez Trichoderma harzianum szczep T-22 wymaga około 40% mniej nawozów azotowych, niż kukurydza, której korzenie były bez tego grzyba. Jest to tylko przykład, ale można domniemywać podobnego działania u innych roślin i to nie tylko w odniesieniu do azotu. W dobie coraz droższych nawozów mineralnych i presji na ochronę środowiska, takie działanie jest bardzo interesujące dla praktyki. Poprawia dostępność dla roślin minerałów trudno rozpuszczalnych(fosforanów i niektórych mikroelementów). Trichoderma harzianum Rifai T-22 jest zdolna rozpuszczać MnO2, metaliczny cynk i skały fosforowe (głównie fosforanu wapnia), nie wytwarza przy tym, co bardzo ważne, kwasów organicznych, które mogłyby zakwaszać podłoże. T. harzianum T-22 również produkuje metabolity zdolne do redukcji Fe+3 i Cu+2. Są to minerały bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie, a przez to ich pobieranie jest bardzo ograniczone przez rośliny. Wiadomo z drugiej strony, że są one niezbędne dla prawidłowego rozwoju rośliny, więc ich niedostatek redukuje poziom plonów. To działanie może wyjaśniać, przynajmniej częściowo, zdolność szczepu T-22 T. harzianum do zwiększania wzrostu roślin. Zamiana w formy dostępne tlenków metali przez Trichoderma spp. obejmuje zarówno chelatyzację, jak i ich redukcję. Oba te mechanizmy również odgrywać rolę w biokontroli patogenów roślinnych. Dostępne już na rynku biopreparaty mikrobiologiczne oparte na grzybach Trichoderma spp. pozwalają na wykorzystanie tych pożytecznych grzybów w naszych uprawach. Pomimo tego, że grzyby te dość powszechnie występują w podłożach, aby osiągnąć widoczny efekt ich działania należy wielokrotnie zwiększyć ich liczebność poprzez wprowadzenie w dużych ilościach właściwych efektywnych ich szczepów. Preparaty oferowane na rynku występują w trzech formulacjach: granulatu, rozpuszczalnego w wodzie proszku i wodnej zawiesiny zarodników. Pozwala to na zastosowanie Trichoderma spp. w każdej uprawie i podłożu, co przyczyni się zapewne do poprawy stanu zdrowotności tych upraw i ograniczy zużycie pestycydów, podnosząc tym samym wartość odżywczą owoców i warzyw. Źródło: dokument word podesłany przez przyjaciela Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
BonsaiJacgues Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jakie źródła pożytecznych mikroorganizmów polecacie? BioTabs Bactrex i Mycotrex? Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Macky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Są dobre ale najlepszym wyjściem jest stosowanie całego zestawu BioTabs, wtedy wszelkie inne nawozy itd. nie są potrzebne. Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
BonsaiJacgues Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Już mam cały zestaw BioBizz, więc trzymam się tego Co prawda produkty takie jak np. Fish-Mix mają stymulować wzrost mikroorganizmów, ale dodatek dużej ich ilości z zewnątrz, na pewno nie zaszkodzi! Czy Mycotrex koniecznie trzeba wymieszać z glebą, czy wystarczy np. nasypać na podłoże i wchłonie się przy podlewaniu lub rozpuścić w roztworze z nawozami? Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Macky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Trzeba, choć powinno wchłonąć, to już loteria Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Recommended Posts