Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Witam Wszystkich Serdecznie

 

:hemp_cook: Dziś w gotuj z Ambasadorką   :hemp_cook:

 

Masło Konopne z suszu 

 

Do mojego masła użyłam listków przy topowych, drobnych bobków(mocno oszronionych) z Hashberry.

  • susz ok 30 gram 
  • woda 4 szklanki
  • masło 83% ok 200-230 g

gallery_27223_421_26291.jpg

  • Wodę wlewam do garnka, gotuje ok 10 minut do zawrzenia dodaje masło.

gallery_27223_421_230041.jpg

  • Do rozpuszczonego masła dodaje susz. Lekko przemieszując tak by susz był zmoczony.

gallery_27223_421_84166.jpg
Płomień na kuchni zmniejszam do minimum tak aby woda nam tylko "pyrkała" gotuje na wolnym ogniu przez 3 godziny.

  • Po trzech godzinach odlewam do pojemnika, a susz przeciskam przez gaze, w roślinie jest najwięcej cennego masła.
  • Po przelaniu i odciśnięciu pozostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie na 24 h leci do lodówki.
  • W tym czasie masło się ścina i unosi u góry.
  • Wodę z pojemnika usuwam a masełko przekładam do pojemnika z wieczkiem.

Ciekawostki
* dodając soli do masła konserwujemy je, ale tylko w przypadkach masła robionego własnoręcznie lub w 100% bez konserwantów(bio,eko).
Świeże masło można otrzymać w procesie ubijania śmietanki (30%)-ja często takie robiłam. Masło kupne jest przeważnie zawierające albo sól albo E-310 i 312.
*masło można przechowywać do 7 dni, w lodówce, a w zamrażalniku do zużycia, nie polecam trzymać go jednak dłużej niż 6 miesięcy.
*raz zamrożonego i odmrożonego masła nie można zamrozić, masło rozmrażać w lodówce przez minim 5-8h.
masło spożyć w ciągu 24 h.
*każda moc masła jest rożna w zależności od gatunku, ilości jakości która należy sobie dobrać indywidualnie
 


gallery_27223_421_135572.jpg

 

Masło jest świetną bazą do ciast,ciasteczek, czekolad,budyniów, sosów oraz wiele wiele więcej.

Życzę udanych eksperymentów i pełnych brzuchów :)

 

 

:hemp_cook: Smacznego   :hemp_cook:

 

 

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !
Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211

  • Upvote 12
Opublikowano

Amba Twój program mógłby lecieć na wizji :D sam jestem kucharzem podoba mi sie to co robisz na tym forum ; )  tylko czekać aż weźmiesz sie za jakieś wykwintne dania : )

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wlaśnie jestem po zrobieniu masełka z suszu. Dodłem liscie łodygi przytopowce małe topki itp.Masełko zrobione z Ak47 i blueberry. 

 

A oto efekt ;)
 

 

CAM00501

CAM00502

CAM00503

 

Opublikowano

Wody było dobrze to juz jest odciśniete masełko dzisiaj już porządnie stwardniało. Wczoraj robiłem test jak działa i powiem ze zaskoczylo mnie to. Po ok 1 godz zaczyna działac a po ok 2 godzinach juz  osiąga pełna moc i naprawde daje niezłego kopa hehe. 

  • Upvote 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie,

muszę przyznać że to masło jest lżejsze dla żołądka niż masło robione ze świeżo zerwanych liści i 'topków'. Z masła robię przeważnie tylko zwykłe/niezwykłe kruche ciastka i moja opinia co do tego jest taka że lepiej robić masło z suszonych.

 

Pozdrawiam

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+