Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
medyczna marihuana
nasiona marihuany
dutch-passion.com GROWSHOP HEMP.PL ganjafarmer.com.pl

Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie

 

:hemp_cook: Dziś w gotuj z Ambasadorką   :hemp_cook:

 

Masło Konopne z suszu 

 

Do mojego masła użyłam listków przy topowych, drobnych bobków(mocno oszronionych) z Hashberry.

  • susz ok 30 gram 
  • woda 4 szklanki
  • masło 83% ok 200-230 g

gallery_27223_421_26291.jpg

  • Wodę wlewam do garnka, gotuje ok 10 minut do zawrzenia dodaje masło.

gallery_27223_421_230041.jpg

  • Do rozpuszczonego masła dodaje susz. Lekko przemieszując tak by susz był zmoczony.

gallery_27223_421_84166.jpg
Płomień na kuchni zmniejszam do minimum tak aby woda nam tylko "pyrkała" gotuje na wolnym ogniu przez 3 godziny.

  • Po trzech godzinach odlewam do pojemnika, a susz przeciskam przez gaze, w roślinie jest najwięcej cennego masła.
  • Po przelaniu i odciśnięciu pozostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie na 24 h leci do lodówki.
  • W tym czasie masło się ścina i unosi u góry.
  • Wodę z pojemnika usuwam a masełko przekładam do pojemnika z wieczkiem.

Ciekawostki
* dodając soli do masła konserwujemy je, ale tylko w przypadkach masła robionego własnoręcznie lub w 100% bez konserwantów(bio,eko).
Świeże masło można otrzymać w procesie ubijania śmietanki (30%)-ja często takie robiłam. Masło kupne jest przeważnie zawierające albo sól albo E-310 i 312.
*masło można przechowywać do 7 dni, w lodówce, a w zamrażalniku do zużycia, nie polecam trzymać go jednak dłużej niż 6 miesięcy.
*raz zamrożonego i odmrożonego masła nie można zamrozić, masło rozmrażać w lodówce przez minim 5-8h.
masło spożyć w ciągu 24 h.
*każda moc masła jest rożna w zależności od gatunku, ilości jakości która należy sobie dobrać indywidualnie
 


gallery_27223_421_135572.jpg

 

Masło jest świetną bazą do ciast,ciasteczek, czekolad,budyniów, sosów oraz wiele wiele więcej.

Życzę udanych eksperymentów i pełnych brzuchów :)

 

 

:hemp_cook: Smacznego   :hemp_cook:

 

 

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !
Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211

  • Upvote 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amba Twój program mógłby lecieć na wizji :D sam jestem kucharzem podoba mi sie to co robisz na tym forum ; )  tylko czekać aż weźmiesz sie za jakieś wykwintne dania : )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie ja po powrocie do domu za jakis tydzien tez bede piekl ciacha na podobnie robionym masle tylko troszke wiecej uzylem suszu.A tak to tylko zyczyc Tobie i Vitowi nowych kuchennych rewolucji i SMACZNEGO :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlaśnie jestem po zrobieniu masełka z suszu. Dodłem liscie łodygi przytopowce małe topki itp.Masełko zrobione z Ak47 i blueberry. 

 

A oto efekt ;)
 

 

CAM00501

CAM00502

CAM00503

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wody było dobrze to juz jest odciśniete masełko dzisiaj już porządnie stwardniało. Wczoraj robiłem test jak działa i powiem ze zaskoczylo mnie to. Po ok 1 godz zaczyna działac a po ok 2 godzinach juz  osiąga pełna moc i naprawde daje niezłego kopa hehe. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,

muszę przyznać że to masło jest lżejsze dla żołądka niż masło robione ze świeżo zerwanych liści i 'topków'. Z masła robię przeważnie tylko zwykłe/niezwykłe kruche ciastka i moja opinia co do tego jest taka że lepiej robić masło z suszonych.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę testował ten przepis niedługo :D mam małe pytanko czy susz musi być suchy ?czy może być świeżak? pozdro :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+