Skocz do zawartości
nasiona thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Siema ,myślałem ze to banalne ale jednak się przejechałem i mi piznął went,więc tak
Wentylator WENTYLATOR KANAŁOWY, 2 BIEGI fi125, 220/280m3/h

-2 zakresy pracy LS / HS 

Po rozkręceniu puszki z góry ujawnia się 3 kostki L1,L2 i N w instrukcji jest napisane zeby nie podlączać wg schematu
l1---l1
l2 --N
Więc ja to podłaczylem na zdrowy rozum l1 do l1 i l2 do l2,kabel uniwersalny taki do radia np,ktory ma tylko 2 kabelki ,l1 i l2 tak jakby no i zaczal dzialać ale po 10 sec wybuchł i po wencie,takze pytam jak to zrobić zeby było git? gdzie zawiniłem? moze jakis inny kabel jest potrzebny? w went łazienkowym działał elegancko.

Opublikowano

Wg mnie podłączenie powinno być:

L1 i N = pierwszy bieg czyli 28W

L2 i N = drugi bieg czyli 38W

Może być jeszcze tak że do biegu drugiego potrzeba będzie połączyć L1 i L2 razem. Zapewne podłączyłeś pod uzwojenie L2 i L1 pomijając całkowice N które też jest bardzo ważne. Z tego jak się orientuje była dość duże pole indukcyjne i spaliło uzwojenie. Da się oczywiście to naprawić, ale już nie samemu. Kabel ten od radia spokojnie wystarcza.

Opublikowano

dzieki za odp ,więc załozmy ze chce pierwszy bieg zatem podłaczam tylko zwój l1-l1 a l2 sobie wisi spokojnie? bo z instrukcji wynika ze nie mogę podłączyć l2 pod N,dobrze mowie?

Opublikowano

z tego co napisałeś to tak to powinno wyglądać, najlepiej zrób zdjęcie i wrzuć tutaj wtedy będzie wiadomo wszystko jak wygląda owa kosta do podłączenia. Możliwe że pierwszy lub drugi bieg jeszcze działa, lub uwaliłeś oba naraz.

Na przyszłość

L - faza

N - przewód neutralny (zero)

Ale w przypadku wentylatorów jest to obojętne, gorzej jak zrobiłeś podłączenie L1-L2 gdzie podałeś napięcie na uzwojenia.

Musisz sprawdzić bo może jeszcze będzie działał, na pierwszym lub drugim biegu, jak nie to jeżeli jest możliwość wyciągnięcia samego silnika pozostaje przezwojenie silnika w odpowiednim zakładzie.

Opublikowano

Went bede mial nowy i dlatego pytam jak podlaczyc zeby sytuacja sie nie powtórzyła a na schemacie jest tylko jak nie podlączać ;D a ja laik myslalem ze skoro mam 2 wjazdy i 2 kabelki więc je musze gdzieś ulokować

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+