Kappei Sakamoto Opublikowano 21 Maja 2010 Opublikowano 21 Maja 2010 Słyszałem legendy o wiosennych wysypach i o psylocybowych smokach strzegących zagubioną świętą polanę. Jak na razie ani z jednym ani z drugim się nie spotkałem. Ale gdybym odnalazł tą mityczną polanę to dam znać. A tak na poważnie w związku ze sporym wysypem różnych grzybów na łąkach, wszystkim napalonym radzę się nie nakręcać, że już łysice są, bo te zaczynają wychodzić gdy się wyraźnie ochładza (jak jesienią). Teraz szanse są 0owe.Acha i pamiętajcie, że jeżeli coś wygląda jak Psylocybe Semilanceta a nie jest w "jeżyku" to na 99% to nie jest łysiczka, więc radze ostrożnie z polnymi degustacjami.
rud3 Opublikowano 21 Maja 2010 Opublikowano 21 Maja 2010 Wiosenny wysyp to mit, tak jak mówi Kappei łysiczki wolą zimne mokre jesienne klimaty Choć ostatnio przechodziłem przez moją magiczną polanę a tu.... niespodzianka! Całe stadka kołpaczków......a dokładnie Panaeolus rickeniiTe grzybki są także psychoaktywne lecz dawka jaką trzeba przyjąć nie jest dokładnie obliczona i może być kilkakrotnie większa od dawki łysiczek, ogólnie amatorom nie polecam nawet zbierać tych grzybków, można wrócić na miejsce występowania owego kołpaczka jesienią, wtedy jest szansa że znajdziemy obok kołpaczków nasze kochane łysiczki które często występują na danych terenach razem z kołpaczkami.
kuba3r Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Grzybki zbiera sie w październiku.Jak spadnie jarzębina wtedy jest najwiecej grzybów bo najlepsza pora.Muszą być obfite deszcze i przynajmnie 2 dni słońca wtedy wypad na grzybki jest obfity i noc z ziomkami ostro śmieszna;]
Gydzio Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Trochę odświeżę, a więc z tego co słyszałem od doświadczonego grzybiarza wysypu należy spodziewać się w czasie pełni księżyca i kilka dni po niej. Do tego grzyby rosną najczęściej na łąkach, pastwiskach użytkowanych przez owce lub krowy. Najbliższa pełnia księżyca zaczyna się 12 września, myślę że między 14 a 15 września warto wyjść na spacer po łąkach i poszukać, możliwe że coś znajdziecie
traveler Opublikowano 13 Września 2011 Opublikowano 13 Września 2011 15 jade poszukac, a jesli nie to po weekendzi juz cos na pewno powinno sie pojawic
owcathc Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Siemanko i jak tam poszukiwania ??
Norbi Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Kurde u mnie niby się jeszcze nie pojawiły, a już dawno powinny się były pokazać. Może to przez brak deszczu :/
Bery001 Opublikowano 10 Listopada 2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 grzyby jako tako sa u mnie, chociaz fakt faktem mizerne, z powodu braku opadow.
Inkognito Opublikowano 30 Września 2012 Opublikowano 30 Września 2012 ja dzisiaj bylem na grzybach znalazlem cos okolo 20 sztuk... spotkalem znajomego starego ćpuna na polu mial caly słoik okolo 200 ssztuk ladnych dorodnych grzybow(wyprzedził mnie) to dopiero poczatek i pierwszy wysyp.. teraz we wtorek polece to zdam relacje i jak cos to wrzuce jakies foto .. pozdrawiam
Recommended Posts