Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

• Replies 1,4 tys.
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Opublikowano
Cytat

6. Sytuacja prawna

Krajowe Biuro do Spraw Przeciwdziałania Narkomanii zbadało w 2003 r., że 36% młodych Polaków w wieku 17-18 lat przynajmniej raz w życiu paliło marihuanę. Co ósmy nastolatek zażywa ją stale, tzn. miał kontakt z pochodnymi konopi w ciągu ostatnich 30 dni od dnia przeprowadzenia ankiety.

W Polsce zarówno import, produkcja, pośrednictwo w sprzedaży, jak i samo posiadanie marihuany jest nielegalne i stanowi przestępstwo, zgodnie z Ustawą z dnia 24 kwietnia 1997 r. z późniejszymi zmianami – o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 198). Za samo posiadanie marihuany grozi kara do pięciu lat pozbawienia wolności, natomiast udzielanie marihuany innej osobie zagrożone jest karą do 10 lat pozbawienia wolności, a udzielanie jej małoletniemu jest zbrodnią, zagrożoną karą od 3 do 15 lat pozbawienia wolności. Ustawa przestrzegana jest bardzo rygorystycznie.

W Holandii, niektórych kantonach Szwajcarii marihuana jest legalna. Znajduje się tam w sprzedaży w tzw. coffeshopach. Podobnie jak alkohol jest obłożona akcyzą i dostępna od 18 lat (podczas gdy alkohol od 16). W krajach tych legalna jest również uprawa konopi na potrzeby własne, rodziny czy też przyjaciół.

W Polsce i prawie na całym świecie można posiadać nasiona (nie zawierają one substancji psychoaktywnych), ale uprawa jest zabroniona. Wyjątek stanowi uprawa odmian włóknistych na potrzeby przemysłu włókienniczego, chemicznego i celulozowo-papierniczego oraz nasiennictwa (jednak potrzebne jest zezwolenie).

W Belgii prawo pozwala uprawiać jedną roślinę na użytek własny. W Hiszpanii, Czechach można hodować do 3 roślin.Sprzedaż marihuany jest tam zabroniona. Posiadanie "niewielkich ilości" tj. 3-10 g jest w tych trzech krajach, a także Rosji, legalne.

W Holandii zarówno posiadanie jak i sprzedaż w tzw. coffee shopach jest legalne, lecz obowiązuje jednorazowy limit zakupu do 5 gramów. Uprawianie roślin jest w Holandii nielegalne i zabronione (poza uprawą na użytek własny, maksymalnie do 5 roślin, zależnie od regionu.[potrzebne źródło]). Właściciele coffee shopów nie są zobowiązani do informowania skąd i od kogo nabywają marihuanę. W praktyce produkują ja nielegalnie, w ilościach przekraczających 5 roślin, jednak policja przymyka na to oko.

W niektórych stanach USA, i krajach UE np w Niemczech, Włoszech marihuana została zdepenalizowana, co oznacza całkowite zniesieniu karalności za posiadanie "niewielkich ilosci"(3-10 g).

W większości pozostałych krajów UE np. Francji, Portugalii posiadanie zostało częściowo zdepenalizowane, tj posiadanie marihuany w "niewielkich ilościach" (3-10 g) jest karane jedynie mandatem.

Kraje postkomunistyczne, a także Skandynawia są aktualnie prawie jedynymi państwami w UE, w których posiadanie marihuany jest przestępstwem karanym więzieniem.

Gość undermad
Opublikowano

Może to co powiem będzie głupie ale można stworzyć partie polityczną. Byłaby to ciężka praca ale do zrobienia... byłby to duży + dla upowszechnienia działania MJ i uświadomienie ludziom, że praktycznie nie jest niezdrowa. O ile się nie mylę do założenia własnej partii jest potrzebne 200tysięcy podpisów.

Opublikowano
Może to co powiem będzie głupie ale można stworzyć partie polityczną. Byłaby to ciężka praca ale do zrobienia... byłby to duży + dla upowszechnienia działania MJ i uświadomienie ludziom, że praktycznie nie jest niezdrowa. O ile się nie mylę do założenia własnej partii jest potrzebne 200tysięcy podpisów.

przez 1000, a członków w partii musi być chyba 15

Opublikowano

Jest partia która popiera legalizacje narkotyków i nazywa się UPR. Ogólnie poza legalizacją mają ciekawy program który według mnie może zainteresować głównie młodzież. Krótko mówiąc dążą do dużej swobody obywateli. Zamiast tracić czas na zakładanie partii można poprzeć już istniejącą i w miare profesjonalną partiee która może rzeczywiście coś zdziałać, bo według mnie taka partia która jedynie popierała by weed byłaby źle odebrana przez tą niepalącą część społeczeństwa i nie odniosła takiego skutku o jaki nam wszyskim chodzi. Na początek radze przeczytać jakieś podstawowe informacje o tej partii np. na http://pl.wikipedia.org/wiki/UPR

Ja osobiście w najbliższych wyborach mam zamiar głosować na nich i już zaczynam przekonywać ludzi do tej partii zaczynam od kumpli ale również udało mi się przekonać swoją mame która już się zadeklarowała, że odda na nich swój głos.

Opublikowano

To, ze zalozysz partie nic nie zmieni. Co z tego ze bedzie istniala? Nikt sie pewnie o niej nie dowie tak jak nikt nie wie o zwiazku slowianskim albo partii praca zdrowie ekologia.

Znasz przynajmniej 1/10 z wymienionych? No wlasnie :D Rob tak jak Buku i glosuj na UPR

Opublikowano

Ja na przykład nie mam zamiaru głosować na UPR tylko dlatego że chcą zalegalizować zioło i inne narkotyki. Po przeczytaniu kilku ich postulatów na wiki stwierdzam że wolę już kitrać się z paleniem niż mieli by oni rządzić naszym krajem

Gość lowryderr
Opublikowano

To jest tak ze wysyłacie tysiące papierow i opuźniacie proces i wkracza prawnik ta? ;]

Opublikowano

Dokładnie....może właśnie dlatego są za legalizacją aby nazbierać troszkę głosów. Założyć partię...hmm myślę, że chętnych do poparcia takiej partii by nie zabrakło. Rozgłosem mogliby się zająć wszyscy ludzie których temat ten dotyczy i porusza.

Ciekawi mnie czy jest to pomysł który mógłby wejść w życie.

A tu jest ustawa o partiach politycznych :)

/admin - link wygasł/

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+