Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano (edytowane)

Witam

To moja pierwsza próba z uprawą. Mam problem z roślinkami. Po ok 20 dniach od wykiełkowania (kiełkowanie 28/01/2020) liście zaczęły wysuszać się na końcówkach i brzegach jak na zdjęciach. Rośliny przestały też iść w górę, mają ok 15cm.

Na początku myślałem, że przenawoziłem więc zmieniłem całkowicie pożywkę i ograniczyłem nawozy do śladowych ilości ale to nic nie dało.

Potem pomyślałem, że brak im potasu więc zadałem, ale też nic.

Staram się utrzymywać pH na poziomie 6.0-6.3

Bardzo proszę o pomoc/sugestie. Z góry dziękuję!

Nazwa nasion i producenta: Specjal Queen #1 i Northern Light Automatic od Royal Queen Seeds
Rodzaj i moc lamp: Spider farmer SF-1000 Led
Fotoperiod (czas świecenia): 16/8
Namiot uprawowy / growbox, wymiary: 1m/1m
Rodzaj podłoża i wielkość donic: hydroponika, wiadra ok 20l, woda osmotyczna wymieszana z kranówką w stosunku 80/20
Nawozy: Canna i Canna potas
Wentylacja, przepustowość (m3/h): 400m3 +wentylator mieszający
Grower: Świeżak

<UPDATE> Widzę że zdjecia są bez nazwy więc: pierwsze 3 to Northern Light Automatic a następne 3 to Specjal Queen #1

Northern Light Aumtomatic (konduktywność).jpg

Northern Light Aumtomatic (pH).jpg

Northern Light Aumtomatic.jpg

Royal Queen #1 (konduktywność).jpg

Royal Queen #1 (pH).jpg

Royal Queen #1.jpg

temp i wilgotność.jpg

Edytowane przez szaqal007
Opublikowano (edytowane)

Za ciepła woda, i się blokują. musisz utrzymywać temperaturę w okolichach 18-19 st. C

Rozwiązanie? kostki lodu, ewentualnie hilera ale w osobnych wiadrach to może być kłopotliwe.

Edytowane przez ja72
Opublikowano

Zbyt wysoka temperatura to zmora wszystkich hodowców, ale miłośników DWC szczególnie. W przeciwieństwie do Ebb&flow/NFT/Aero nie ma okresów suchych więc system jest podatny na grzyby Pythium. Woda nagrzewa się i stygnie wolniej niż powietrze ale w końcu ich temperatura się zrówna. Problem w tym, że w ciągu dnia idealna temperatura ogrodu to 21-26C° a nocą o 4C° niższa. Problemy z Pythium zaczynają się tak naprawdę przy temperaturze wody dopiero powyżej 22C°, więc dla bezpieczeństwa najlepiej utrzymywać temperaturę wody na poziomie 21°C

Opublikowano

Yyy a jak bardzo przesadziłeś z nawozami? nie jest czasami tak że po prostu uszkodziłem korzeń i całą roślinę? U mnie temperatura pożywki też często podchodziła pod 24' i nie było takich problemów :D Problem jest tylko taki że jak jest powyżej 22'c to łatwiej mają się jakieś tam grzyby rozmnażać, ale to byś widział ze korzenie gniją 😄 

Opublikowano

Przecież one maja jasny kolor i nie jest tak ze maja za mało jedzonka ? 0,5 ec jak dobrze licze to chyba mało jak na taka duża roślinkę 🤷🏼‍♂️ 

Opublikowano
1 godzinę temu, Esned napisał:

Przecież one maja jasny kolor i nie jest tak ze maja za mało jedzonka ? 0,5 ec jak dobrze licze to chyba mało jak na taka duża roślinkę 🤷🏼‍♂️ 

Może... ale problemy zaczęły się kiedy miały jeszcze 1.1 ec.
Może wtedy 1.1 ec to było za dużo a teraz 0.5 ec to za mało?

Opublikowano

Mi się właśnie tak wydaje podnieść jej ec do 1.0 wyregulować temperaturę wody dając kostki lodu by było około 20 takie są moje przypuszczenia nie robilem

nigdy dwc wiec mogę się mylić 🤷🏼‍♂️