szaqal007 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam To moja pierwsza próba z uprawą. Mam problem z roślinkami. Po ok 20 dniach od wykiełkowania (kiełkowanie 28/01/2020) liście zaczęły wysuszać się na końcówkach i brzegach jak na zdjęciach. Rośliny przestały też iść w górę, mają ok 15cm. Na początku myślałem, że przenawoziłem więc zmieniłem całkowicie pożywkę i ograniczyłem nawozy do śladowych ilości ale to nic nie dało. Potem pomyślałem, że brak im potasu więc zadałem, ale też nic. Staram się utrzymywać pH na poziomie 6.0-6.3 Bardzo proszę o pomoc/sugestie. Z góry dziękuję! Nazwa nasion i producenta: Specjal Queen #1 i Northern Light Automatic od Royal Queen SeedsRodzaj i moc lamp: Spider farmer SF-1000 LedFotoperiod (czas świecenia): 16/8Namiot uprawowy / growbox, wymiary: 1m/1mRodzaj podłoża i wielkość donic: hydroponika, wiadra ok 20l, woda osmotyczna wymieszana z kranówką w stosunku 80/20Nawozy: Canna i Canna potasWentylacja, przepustowość (m3/h): 400m3 +wentylator mieszającyGrower: Świeżak <UPDATE> Widzę że zdjecia są bez nazwy więc: pierwsze 3 to Northern Light Automatic a następne 3 to Specjal Queen #1 Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez szaqal007 Cytuj
ja72 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Za ciepła woda, i się blokują. musisz utrzymywać temperaturę w okolichach 18-19 st. C Rozwiązanie? kostki lodu, ewentualnie hilera ale w osobnych wiadrach to może być kłopotliwe. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez ja72 Cytuj
szaqal007 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Serio? Pamiętam, że w paru miejscach znalazłem informację, że temp wody powinna być taka jak pokojowa tj. 20-25 stopni C Cytuj
ja72 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zbyt wysoka temperatura to zmora wszystkich hodowców, ale miłośników DWC szczególnie. W przeciwieństwie do Ebb&flow/NFT/Aero nie ma okresów suchych więc system jest podatny na grzyby Pythium. Woda nagrzewa się i stygnie wolniej niż powietrze ale w końcu ich temperatura się zrówna. Problem w tym, że w ciągu dnia idealna temperatura ogrodu to 21-26C° a nocą o 4C° niższa. Problemy z Pythium zaczynają się tak naprawdę przy temperaturze wody dopiero powyżej 22C°, więc dla bezpieczeństwa najlepiej utrzymywać temperaturę wody na poziomie 21°C Cytuj
Pomidorek Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Yyy a jak bardzo przesadziłeś z nawozami? nie jest czasami tak że po prostu uszkodziłem korzeń i całą roślinę? U mnie temperatura pożywki też często podchodziła pod 24' i nie było takich problemów :D Problem jest tylko taki że jak jest powyżej 22'c to łatwiej mają się jakieś tam grzyby rozmnażać, ale to byś widział ze korzenie gniją 😄 Cytuj
szaqal007 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 przesadziłem tak, że od razu rośliny dostały 1100uS więc nie wydaje mi się żeby to mogło aż tak uszkodzić korzeń Cytuj
Esned Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Przecież one maja jasny kolor i nie jest tak ze maja za mało jedzonka ? 0,5 ec jak dobrze licze to chyba mało jak na taka duża roślinkę 🤷🏼♂️ Cytuj
szaqal007 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Esned napisał: Przecież one maja jasny kolor i nie jest tak ze maja za mało jedzonka ? 0,5 ec jak dobrze licze to chyba mało jak na taka duża roślinkę 🤷🏼♂️ Może... ale problemy zaczęły się kiedy miały jeszcze 1.1 ec. Może wtedy 1.1 ec to było za dużo a teraz 0.5 ec to za mało? Cytuj
Esned Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Mi się właśnie tak wydaje podnieść jej ec do 1.0 wyregulować temperaturę wody dając kostki lodu by było około 20 takie są moje przypuszczenia nie robilem nigdy dwc wiec mogę się mylić 🤷🏼♂️ Cytuj
xcslawko Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 ja bym wyjebal te rosliny ... i kielkowal nowe ... szkoda czasu ... Cytuj
Recommended Posts