dawcanerki Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Powiedzcie mi prosze, jak kupie taka grzybnie z GrowKit lub Zamnesia, i ladnie wszystkie grzybki wyrosna, to na ile osob bedzie to porcja? bo przymierzam sie do kupna, ale nie wiem ile kupic zestawow… Planowo 4 osoby? Smaku, pisales, ze po scieciu grzybkow mozna jeszcze pare razy je wychodowac? ps. Jemy swieze czy suszymy ? w calosci z ogonkami czy same kapelusze? dzieki za info
BlackSunEmpire Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2017 11 minutes ago, dawcanerki said: Powiedzcie mi prosze, jak kupie taka grzybnie z GrowKit lub Zamnesia, i ladnie wszystkie grzybki wyrosna, to na ile osob bedzie to porcja? bo przymierzam sie do kupna, ale nie wiem ile kupic zestawow… Planowo 4 osoby? Smaku, pisales, ze po scieciu grzybkow mozna jeszcze pare razy je wychodowac? ps. Jemy swieze czy suszymy ? w calosci z ogonkami czy same kapelusze? dzieki za info Z jednego rzutu wychodzi nawet 150g świeżych co daje jakies 12g suszonych. Najlepiej wysuszyć, bo wtedy można je przechowywać nawet 1,5roku i nieznacznie stracą przez ten czas na mocy. Rzutów wychodzi nawet 5, jeśli dobrze ogarniasz. Minimalnie 3, z drugiego zazwyczaj wychodzi więcej, z trzeciego mniej. Ale tak conajmniej 400g świeżych w ciągu miesiąca Ci z tego wyrośnie, a to daje jakieś 30g 30g suszonych. Świeże grzyby to 92% wody, więc po wysuszeniu tylko tyle zostaje. Na 4 osoby 30g suszonych to sporo za dużo, więc bez obaw zupełnie.
dawcanerki Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 3 minuty temu, BlackSunEmpire napisał: Z jednego rzutu wychodzi nawet 150g świeżych co daje jakies 12g suszonych. Najlepiej wysuszyć, bo wtedy można je przechowywać nawet 1,5roku i nieznacznie stracą przez ten czas na mocy. Rzutów wychodzi nawet 5, jeśli dobrze ogarniasz. Minimalnie 3, z drugiego zazwyczaj wychodzi więcej, z trzeciego mniej. Ale tak conajmniej 400g świeżych w ciągu miesiąca Ci z tego wyrośnie, a to daje jakieś 30g 30g suszonych. Świeże grzyby to 92% wody, więc po wysuszeniu tylko tyle zostaje. Na 4 osoby 30g suszonych to sporo za dużo, więc bez obaw zupełnie. ale mozna jesc swieze, jesli czlowiek niecierpliwy? A jak suszymy? jakies specjalne warunki?
BlackSunEmpire Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2017 9 hours ago, soulslide said: co do sprawy w sądzie, trzeba było zjeść co zostało a nie się narażać na przypał co do grzybni tp nie do końca tak jak mówicie, niektórzy robią z niej herbatkę i (niby) coś po niej czują, ale według mnie to czyste marnotrawstwo, mimo wszystko nie wiadomo ile psylocybiny powstaje w surowej grzybni growkity to też strata pieniędzy, wermakulit jest chyba po 5 zł, mąka ryżowa 7 zł, słoik ileś groszy, zarodniki są najważniejsze Kumpel niestety nie miał nawet pojęcia, że ma gdzieś pokitrane w portfelu śladowe ilości. Nie dla każdego growkit to strata kasy. Hodując od podszewki jest większe ryzyko, że coś pójdzie nie tak i nie każdy też ma na to czas, czy w ogóle chęci. Trzeba też mieć szybkowar, a to też pieniądz i wszystko na maksa sterylne. Następnym razem się z tym pobawię.
BlackSunEmpire Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2017 2 minutes ago, dawcanerki said: ale mozna jesc swieze, jesli czlowiek niecierpliwy? A jak suszymy? jakies specjalne warunki? Można świeże, ale to będą duże ilości 30-50g, które u niektórych wywołują nudności itp. Polecałbym suszone. Suszyć można jak zwykłe grzyby, dajesz na gazetę i na najwyższy mebel w pokoj. Najlepiej na 5-6dni. Świeże grzyby szybko się psują. Można też ze świeżych zrobić herbatę. Dużo ciekawego info znajdziesz na psilosophy.pl są tam przepisy na herbatę i kalkulatorek przyjmowania i tym podobne informacje
dawcanerki Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 dzieki BlackSun…. juz wchodze na psilosophy herbatki parzyc nie bede, raczej skupie sie na sucharkach
BlackSunEmpire Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2017 W dniu 16.06.2017 o 01:52, dawcanerki napisał(a): dzieki BlackSun…. juz wchodze na psilosophy herbatki parzyc nie bede, raczej skupie sie na sucharkach Luzik. ^^ Ja tak samo będę suszył, będzie sporo na później. ^^ Dzisiaj, albo na weekend najpóźniej powinny wyskoczyć mi w końcu pierwsze piny, bo w sobotę będzie równy tydzień to wrzucę parę fotek. Ogólnie sprawa jest mega banalna.
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 nie trzeba mieć szybkowaru, lekko odkręcasz przykrywkę i sterylizujesz w garnku przez 1,5-2 godziny do psilocybów nie trzeba zbyt dużo czasu, kultury same się troszczą o siebie, podczas późniejszego stadium musisz pozbywać się tylko nadmiaru CO2 i utrzymywać prawidłową wilgotność ktoś pytał o plony, z ciasteczka tak jak kolega napisał gdzieś wyżej, ale mając nawet jedną strzykawkę z zarodnikami, możesz powielać grzybnie bez limitu plonu
BlackSunEmpire Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Dzisiaj 7 dzień i już wczoraj naliczyłem 2 piny, dzisiaj jest ich już około 10 Takie oto pierwsze 4 największe wam pokażę. /admin - obrazki wygasły/
dawcanerki Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 :), Ja zamowie grzybnie jakos pod koniec miesiaca, zobacze jak to wyjdzie, bedzie to moje pierwsze podejscie do tematu :)…
Recommended Posts