yo'man Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam wszystkich w mojej szafie Przed wami moj pierwszy projekt: Original Amnesia Auto od Dinafemu. Oświetlenie: CFL veg - 3 x 125W flow - 3 x 225W Wentylacja: 3 wiatraki rozdmuchujace o mocy 7,5W, 15W i 35W. Turbina - 425m3/h Filtr weglowy - 600m3/h Podloże: Bio-Bizz All Mix Nawozy: Pelen pakiet Bio-Bizz oprocz alg-a-mic. Donice: Air-pot 12L Trening: Lollypopping A wiec, 11go maluchy ruszyly. W piatek dostaly po 330 ml podlewki z root juicem i bio heven. Temperatura 24-27c wilgotnosc 55-70%. Fotoperiod 20/4, do 19c w nocy. Narazie dni sie dłużą........
Łowca Kurdli Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 Hej Jakie masz wymiary tej szafy? Będę obserwował bo już za parę tyg. też chcę ruszyć z automatami. Z fartem Pozdro X
yo'man Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Opublikowano 14 Lutego 2016 Hej Jakie masz wymiary tej szafy? Będę obserwował bo już za parę tyg. też chcę ruszyć z automatami. Z fartem Pozdro X 210 x 110 x 180 pozdro
Toksyna Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 Az się prosi o HPS`a. Pod tymi lampami co maa z to szału nie będzie. Poza tym wszystko ok. Pozdro
Plantator Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 Fajny setap tylko światła za mało jak Toksyna prawi . Powodzonka będe zaglądał ciekawi mnie jak to będzie wyglądało z cfl-ami.
yo'man Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Opublikowano 14 Lutego 2016 Nie mam doswiadczenia growerskiego natomiast zaglebiajac sie w sprawe oswietlenia natknalem sie wlasnie na CFL. Światla cfl pokrywaja wiecej spectrum PAR ( to co widzi roslina ) niż sodowka. Optycznie hps daje wiecej swiatla ( lumenow - to co my widzimy ). Niech mnie ktos poprawi jak zle to zrozumialem, a tutaj dwa wykresiki w odniesieniu CFL/HPS do PAR i wszystko jasne
Scooby-Doo Opublikowano 15 Lutego 2016 Opublikowano 15 Lutego 2016 Nie wierz we wszystko co widzisz Układ jest taki: duże powierzchnie HPS ew. dobry LED , małe powierzchnie tylko LED. CFL 'ki może mają lepszy PAR w stosunku do roślin niż HPS 'y ale wydajność CFL 'ki to już druga sprawa
Plantator Opublikowano 15 Lutego 2016 Opublikowano 15 Lutego 2016 Yo,man jak Scooby prawi nie wiesz wszystko w co czytasz?. Spectrum to nie wszystko jednak masz racje cfl ma spectrum szersz które mieści się w PAR czyli w dlugości fal które roślina absorbuje w procesie fotosyntezy. Tylko długość fal (spectrum) to nie wszystko jeszcze jest ważne ile tego światła twoje źródło wyśle w s/m2. A w tej konkurencji(ilości a nie jakości światła) cfl leży bo nie jest to dość mocne światło choć jak napisałem wcześniej spectrum cfl jest lepsze od hpsa. Około 80-90% światła z hps-a jest nieprzysfajalne w procesie fotosyntezy ale jego intensywność jest tak duża że niemal bombarduje powierzchnie m2 w każdej sekundzie fakt światłem gorszej jakości(gorsze spectrum) ale o wiele bardziej intensywnie co w rezultacie przekłada się na nieporuwnywalne wyniki hps-a do cfl-a na kożyść hps-a. Niezłą opcją są już dzisiaj ledy mają spectrum idealnie dobrane do PAR a i moc tego światła jest gdzieś pośrodku między hps-emma cfl-em.Mam nadzieje że rozjaśniłem troszke temat. Pozdro? 2
Recommended Posts