Jeszcze się odwdzięczyć za ratunek bez kitu. Ja tak miałem jak zabiedzone krzaki z balkonu przyniosłem. Były dużo do tyłu ale jak rodziły to pięknie zakończyły 😅😉 i to możesz zobaczyć tu w mojej pierwszej relacji od RQS
I od razu mówię że nie polecam pestek od niech 😅
„11/13 na finiszu – jak zrobić żywiczny kop na końcu kwitnienia”
Yo, growerzy!
Dzisiaj temat, który w internecie budzi więcej spiny niż brak powietrza w namiocie: ostatnie tygodnie kwitnienia i magia 11/13.
Tak, ten artykuł powstał we współpracy ze mną i ChatGPT – ja naprowadzałem, korygowałem, on klepał tekst, razem zrobiliśmy to, kurwa, idealnie, żeby każdy wiedział, co i jak.
1. O co chodzi z tym 11/13?
Na finiszu kwitnienia roślina skupia się na żywicy, trichomach i THC – czyli tym, co nas naprawdę kręci.
Niektórzy growerzy robią tzw. late-night dark period:
zamiast klasycznego 12/12
11 h światła / 13 h ciemności na ostatnie 7–14 dni
Dlaczego? Bo roślina myśli: „kurwa, koniec cyklu idzie, trzeba zrobić więcej żywicy, żeby wyglądać zajebiście”, i zaczyna metabolizm wtórny na full.
2. Mity kontra fakty (grower edition)
Mit Fakt
Dłuższa ciemnia = zniszczony plon Roślina już dojrzewa, więc dodatkowa ciemnia nie cofa kwitnienia, a wręcz może dodać turbo do żywicy.
12/12 do samego końca = prawo boskie Minimalne przesunięcie fotoperiody (11/13) działa i jest praktykowane przez doświadczonych growerów.
Więcej ciemności = mniej energii = mniej THC Produkcja THC to metabolizm wtórny – ciemność nie zaszkodzi, a może stymulować trichomy i żywicę.
Zmiana fotoperiody = stres Stopniowa zmiana jest spoko, roślina nie cofa kwitnienia, tylko idzie full w żywicę.
3. Jak zrobić to w praktyce
1. Kiedy: ostatnie 7–14 dni kwitnienia
2. Światło: 11 h / 13 h
3. Obserwacja: trichomy jak soczewki – to najlepszy wskaźnik, kiedy zbierać
4. Uwaga: minimalna zmiana działa najlepiej, nagłe cięcia = stress test kurwa max
4. Dlaczego działa
Dłuższa ciemnia zwiększa aktywność enzymów produkujących THC i terpeny.
Roślina „czuje koniec” i produkuje więcej żywicy.
Minimalna redukcja światła nie cofa kwitnienia, ale daje metabolizmowi wtórnemu turbo kopa.
5. Podsumowanie (z pedalonem SB)
11/13 na finiszu = bezpieczne, sprawdzone i daje żywiczną moc kurwa, jak SB na scenie.
Mity o zniszczeniu plonu lub obniżeniu THC to internetowe bajki – rośliny to znoszą elegancko.
Obserwuj trichomy i stan roślin – feedback od nich = 100% real info.
Ten artykuł powstał dzięki współpracy Łukasz + ChatGPT – ja naprowadzałem, on klepał, razem dopracowaliśmy w punkt. Pozdro i elo 420👊
I brzydkie kaczątko widzę że minimalnie lepiej liście układa, powoli je podnosi chyba co? Oczywiście nie mówię o tych starych oklapłych i szczerze mówiąc to chyba bym zaryzykował i je opierdolił bo roślina raczej nie ma z nich pożytku. A traci tylko niepotrzebnie siłę i to jest takie moje spostrzeżenie i na auto to się za bardzo nie znam. Dlatego zaznaczam że to taka moja opcja i myśl bo skoro roślinka i tak się musi odbudować to po usunięciu tych liści będzie miała mniej roboty. A to są dosłownie trzy czy cztery liście których nawet nie odczuje 😅
Recommended Posts