Miś Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 Jak prawidłowo dekarboksylować marihuanę Świeże konopie zawierają duże ilości THCA, który nie jest psychoaktywyny (i jaka w tym zabawa?). Kiedy palisz zioło, molekuły THCA tracą swoją grupę karboksylową (COOH) w formie oparów wody i dwutlenku węgla i stają się THC. Krótko mówiąc, THCA przemienia się w THC i twoja marihuana staje się psychoaktywna. Ten proces nazywa się dekarboksylacją. Kiedy palisz lub vaporyzujesz marihuanę, konopie są dekarboksylowane przez ciepło. Jeżeli chcesz zjeść konopie i chcesz pełny psychoaktywny efekt, najpierw musisz ją zdekarboksylować. Temperatura Im mniejsza temperatura, tym dłużej zajmie ci przeprowadzenie dekarboksylacji. Pamiętaj, że niższa temperatura pozwoli ci zachować więcej terpenów. Co to są terpeny? Terpeny to oleje, które „kolorują” konopie charakterystycznym zapachem i smakiem jak borówka, mięta, cytryna i sosna. Istnieje wiele medycznych korzyści płynących z terpenów; niektóre z powodzeniem pomogą na stres, kiedy inne będą promować skupienie i świadomość. Metody dekarboksylacji: Liście / Topy 1. Nagrzej piekarnik (zobacz tabelkę wyżej). 2. Pokrusz duże topy swoimi rękami. 3. Rozłóż równomiernie na blaszce. 4. Umieść w piekarniku. 5. Sprawdź po około 20-tu do 40-tu minut ( nie otwieraj całkowicie drzwi ). 6. Upewnij się, że piecze się równomiernie. 7. Po 40 minutach powinno być gotowe — złoty kolor. Pyłek/Hasz 1. Nagrzej piekarnik (zobacz tabelkę). 2. Posyp hasz/pyłek na talerz, pokryj srebrną folią i zawiń na krawędziach. 3. Umieść zapieczętowane naczynie do piekarnika na (zobacz tabelkę). Metoda gotowania: 1. Umieść konopne kwiaty/liście/pyłek/hasz w woreczku do gotowania. Zamknij go. 2. Umieść w gotującej wodzie na 90 minut. Upewnij się, żeby woda się nie wygotowała. 3. Wyciągnij woreczek z wody. Niech się powoli schłodzi przed otworzeniem. Olej z konopi 1. Przygotuj odporny na ciepło pojemnik z olejem konopnym do gotowania w kąpieli olejowej. Nagrzej olej do 121C. 2. Mieszaj olej konopny żeby rozbić pęcherzyki powietrza. 3. Zabierz olej konopny z ciepła, jeżeli formacje bąbelków zaczynają zwalniać — lub zostaw, aż wszystkie bąbelki znikną dla zwiększonego efektu uspakajającego. Tabela <-- Kliknij, aby powiększyć Źródło: http://www.cannabis.info/pl/abc/4000-jak-prawidlowo-dekarboksylowac-marihuane 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ascott Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 a ja słyszałem, że wygrzewanie bobów w piekarniku jest złe i nie do końca rozumiem czy mowa tu o świeżo ściętych bobach, które wkładamy do piekarnika w celu wysuszenia/odparowania, czy już wysuszone poddajemy "obróbce termicznej"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrowLike! Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 @Ascott: Na filmiku pokazane sa świeże topy... @Miś: w moim piekarniku 20 min i z topka zostaje popiół... (uszkodzenie termostatu) Nie zgodzę sie by nie otwierać piekarnika nawet trzeba to sprawdzać czy nie przypalają się topki.... robiłem i tak i tak ale nie sprawdzanie zawsze kończy się wędzonką Ja robię to tak: rozgrzewam piekarnik do ok 60-80st i wyłączam pieczenie. Po chwili wsadzam topka zawiniętego w kartkę a4 i sprawdzając czy się nie przypala czekam do wyschnięcia i po ok 10-30 minutach topek pachniał i klepał taka wskazówka im dłużej się piecze w niższej temperaturze tym lepiej i mocniej pachnie (nie spalenizną) i klepie:) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daneklysy Posted November 7, 2018 Share Posted November 7, 2018 Witam. Ktoś mi powie o jakie woreczki do gotowania chodzi? Nie mam możliwości zrobienia tego w piekarniku, jedynie kuchenka gazowa ale nie chcę moczyć topów w wodzie więc zastanawiam się jak to zrobić, mam w domu rękaw foliowy do pieczenia, gdybym szczelnie zamknął w nim topy żeby do środka nie dostała się woda i gotował taki pływający woreczek przez 90 min temperatura w środku będzie odpowiednia by się powiodło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted November 7, 2018 Author Share Posted November 7, 2018 Myślę że będzie ok, możliwe że o takie worki chodzi, bo jak szukam na necie to są jakieś dziurawe, albo do gotowania na parze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daneklysy Posted November 7, 2018 Share Posted November 7, 2018 Spróbuję z rękawem do pieczenia, a zastanawiam się czy po dekarboksylacji zjedzenie surowej topy przyniesie jakiś efekt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted November 7, 2018 Author Share Posted November 7, 2018 Powinno przynieść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daneklysy Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 dam znać niebawem, tylko zastanawiam się jak to przyjąć ilościowo bo już raz się przejadłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 7 godzin temu, daneklysy napisał: dam znać niebawem, tylko zastanawiam się jak to przyjąć ilościowo bo już raz się przejadłem zawsze można sobie zrobić w kapsułkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daneklysy Posted November 8, 2018 Share Posted November 8, 2018 5 godzin temu, Ambasadorka napisał: zawsze można sobie zrobić w kapsułkach Czyli wychodzi na to, że można na surowo i zjadamy mniej więcej tyle ile na ogół spalamy na raz :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.