Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
vaporizer premium
dutch-passion.com panpestka.pl growbox.pl
Sign in to follow this  
Miś

Jak prawidłowo dekarboksylować marihuanę

Recommended Posts

Jak prawidłowo dekarboksylować marihuanę

 

Świeże konopie zawierają duże ilości THCA, który nie jest psychoaktywyny (i jaka w tym zabawa?). Kiedy palisz zioło, molekuły THCA tracą swoją grupę karboksylową (COOH) w formie oparów wody i dwutlenku węgla i stają się THC. Krótko mówiąc, THCA przemienia się w THC i twoja marihuana staje się psychoaktywna. Ten proces nazywa się dekarboksylacją.

Kiedy palisz lub vaporyzujesz marihuanę, konopie są dekarboksylowane przez ciepło. Jeżeli chcesz zjeść konopie i chcesz pełny psychoaktywny efekt, najpierw musisz ją zdekarboksylować.
Temperatura
Im mniejsza temperatura, tym dłużej zajmie ci przeprowadzenie dekarboksylacji. Pamiętaj, że niższa temperatura pozwoli ci zachować więcej terpenów.
Co to są terpeny?
Terpeny to oleje, które „kolorują” konopie charakterystycznym zapachem i smakiem jak borówka, mięta, cytryna i sosna. Istnieje wiele medycznych korzyści płynących z terpenów; niektóre z powodzeniem pomogą na stres, kiedy inne będą promować skupienie i świadomość.

 

Metody dekarboksylacji:

Liście / Topy
1.    Nagrzej piekarnik (zobacz tabelkę wyżej).
2.    Pokrusz duże topy swoimi rękami.
3.    Rozłóż równomiernie na blaszce.
4.    Umieść w piekarniku.
5.    Sprawdź po około 20-tu do 40-tu minut ( nie otwieraj całkowicie drzwi ).
6.    Upewnij się, że piecze się równomiernie.
7.    Po 40 minutach powinno być gotowe — złoty kolor.
Pyłek/Hasz
1.    Nagrzej piekarnik (zobacz tabelkę).
2.    Posyp hasz/pyłek na talerz, pokryj srebrną folią i zawiń na krawędziach.
3.    Umieść zapieczętowane naczynie do piekarnika na (zobacz tabelkę).
Metoda gotowania:
1.    Umieść konopne kwiaty/liście/pyłek/hasz w woreczku do gotowania. Zamknij go.
2.    Umieść w gotującej wodzie na 90 minut. Upewnij się, żeby woda się nie wygotowała.
3.    Wyciągnij woreczek z wody. Niech się powoli schłodzi przed otworzeniem.
Olej z konopi
1.    Przygotuj odporny na ciepło pojemnik z olejem konopnym do gotowania w kąpieli olejowej. Nagrzej olej do 121C.
2.    Mieszaj olej konopny żeby rozbić pęcherzyki powietrza.
3.    Zabierz olej konopny z ciepła, jeżeli formacje bąbelków zaczynają zwalniać — lub zostaw, aż wszystkie bąbelki znikną dla zwiększonego efektu uspakajającego.

 

Tabela

tab.jpg <-- Kliknij, aby powiększyć

 

 

Źródło: http://www.cannabis.info/pl/abc/4000-jak-prawidlowo-dekarboksylowac-marihuane

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja słyszałem, że wygrzewanie bobów w piekarniku jest złe :P i nie do końca rozumiem czy mowa tu o świeżo ściętych bobach, które wkładamy do piekarnika w celu wysuszenia/odparowania, czy już wysuszone poddajemy "obróbce termicznej"? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ascott: Na filmiku pokazane sa świeże topy...

 

@Miś: w moim piekarniku 20 min i z topka zostaje popiół... (uszkodzenie termostatu)

Nie zgodzę sie by nie otwierać piekarnika nawet trzeba to sprawdzać czy nie przypalają się topki.... robiłem i tak i tak ale nie sprawdzanie zawsze kończy się wędzonką

 

 

Ja robię to tak: rozgrzewam piekarnik do ok 60-80st i wyłączam pieczenie. Po chwili wsadzam topka zawiniętego w kartkę a4 i sprawdzając czy się nie przypala czekam do wyschnięcia i po ok 10-30 minutach topek pachniał i klepał :) taka wskazówka im dłużej się piecze w niższej temperaturze tym lepiej i mocniej pachnie (nie spalenizną) i klepie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Ktoś mi powie o jakie woreczki do gotowania chodzi? Nie mam możliwości zrobienia tego w piekarniku, jedynie kuchenka gazowa ale nie chcę moczyć topów w wodzie więc zastanawiam się jak to zrobić, mam w domu rękaw foliowy do pieczenia, gdybym szczelnie zamknął w nim topy żeby do środka nie dostała się woda i gotował taki pływający woreczek przez 90 min temperatura w środku będzie odpowiednia by się powiodło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że będzie ok, możliwe że o takie worki chodzi, bo jak szukam na necie to są jakieś dziurawe, albo do gotowania na parze :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuję z rękawem do pieczenia, a zastanawiam się czy po dekarboksylacji zjedzenie surowej topy przyniesie jakiś efekt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno przynieść :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dam znać niebawem, tylko zastanawiam się jak to przyjąć ilościowo bo już raz się przejadłem :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, daneklysy napisał:

dam znać niebawem, tylko zastanawiam się jak to przyjąć ilościowo bo już raz się przejadłem :D 

zawsze można sobie zrobić w kapsułkach 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Ambasadorka napisał:

zawsze można sobie zrobić w kapsułkach 

 

Czyli wychodzi na to, że można na surowo i zjadamy mniej więcej tyle ile na ogół spalamy na raz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, daneklysy napisał:

Czyli wychodzi na to, że można na surowo i zjadamy mniej więcej tyle ile na ogół spalamy na raz :)

Działanie może być trochę inne, gdyby pojawiło się odbijanie to dużo wody. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+