Gość joker Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Witam Postanowiłem napisać krótki poradnik jak sam zrobić system dwc gotowe systemy są bardzo drogie jak i ja tak i wy pewnie nie macie zamiaru płacić za kawałek plastiku takich cen jakie nam dają producenci ! Spróbuje wam prosto napisać by każdy mógł sobie taki system zrobić za nie wielkie pieniądze i trochę chęci do pracy a od dawien dawna wiemy ze to co zrobimy sami cieszy najlepiej Do dzieła !!! potrzebujemy 1,zbiornik 25 litrów (w moim przypadku na 2 rośliny ) (najlepiej kolorowy w moim przypadku czarny , moze byc tez przezroczysty ale po co nam dodakowa praca jaka jest oklejanie zbiornika z racji ze wiemy ze korzonki nie lubia swiatła jak i zapobiegania glonom (Pojemnik ma nie przepuszczac swiatła ) ) 2,Pomka akwarystyczna potocznie brzęczyk do napowietrzenia naszej pożywki wraz z kamieniami i wężykami pomka o wydajności 350 l /h na taki zbiornik wystarcza odpowiednio 3.koszyczki 0.5 l w moim przypadku sa to doniczki 0,5 l 4,kostki Gdy już wszystko kupiliśmy, zanależlismy ,ukradliśmy (nie polecam ) przechodzimy do działania 1. Odrysowujemy sobie na zbiorniku wielkosc doniczki 2.odpalamy narzedzie pracy w moim wypadku jest to wkretarka 3, zabieramy się za doniczki robimy kilka dziur (chyba ze masz koszyczki ) 4,Wkładamy koszyczki , doniczki w dziurę wycięta przez nas 5.nalewamy wody o odpowiednim ph dodajemy nawozu 6.wrzucamy kamień napowietrzający podłączony do pompki 7,wkładamy kostki z roślina 8, przysypujemy keramzytem Ponizszy obrazek hihi pokazuje o co w tym wszystkim chodzi Od cała filozofia co do systemu dwc za co wołają tak duże pieniądze jakimi są w moim wypadku 200 euro szybki kosztorys ile wydałem na swój system zbiornik 2 euro doniczki x2 szt. 1.50 euro kermazyt 5 euro pomka wraz z kamieniem i wężykami 17 euro troszkę chęci bezcenne Plusy i minusy w uprawie hydro plusy czysto bez utylizacji ziemi rośliny rosną w błyskawicznym tępię brak podlewania co tydzień wymiana pożywki rośliny rosną praktycznie same minusy więcej problemu przy nie doświadczonych growerach Mam nadzieje że łatwo i przejrzyście napisałem te wypociny jak zrobić samodzielnie hydro w systemie dwc kolejny poradnik będzie w systemie NFT wszystkie pytania proszę kierować w temacie a na pewno odpowiem tyle ile będę wiedział nie molestujcie na pw !! jeżeli będziecie robić swój system proszę dodać fotki w temacie dla potomnych z mojej strony to tyle do usłyszenia pozdro joker Cytuj
badgrass Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Fajna sprawa, a mógłbyś jeszcze zaprezentować tę pompkę ? Okej. I jeszcze mam pytanie na temat temperatury wody jaką tam masz przez dzień kiedy świeci ? Jakbyś coś jeszcze przybliżył na temat nawożenia to by było luks Cytuj
Ambasadorka Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Co tutaj dużo mówić, prosty i łatwy i tani w wykonaniu sprzęt A efekty widać po roślinach. Cytuj
Gość joker Opublikowano 15 Września 2014 Opublikowano 15 Września 2014 no ludziska widac ze nam sie rodzi kilku hydraulikow jak bedziecie robic swoj system nie zapomnijcie zrobic fotek i dodac je w temat Cytuj
xgrzegorztonie Opublikowano 13 Października 2014 Opublikowano 13 Października 2014 Bardzo fajne ale co gdy dziewczynki podrosną i trzeba je przesadzic do większych donic? Juz wszystko wiem nie było pytania Cytuj
mustafa Opublikowano 17 Października 2014 Opublikowano 17 Października 2014 ja mam pytanko Co za nim korzenie beda na tyle duze ze dojdą do poziomu wody z pożywką? Czy na początku poprostu wlewasz po czubek zbiornika i to zalatwia sprawe? Cytuj
Gość bongson Opublikowano 17 Października 2014 Opublikowano 17 Października 2014 Pożywka w systemie powinna być 1 cm nad dno kostki wełny. Później możesz łac mniej Cytuj
szukamzony Opublikowano 19 Listopada 2014 Opublikowano 19 Listopada 2014 Potrzebne ci do tego rodzaju uprawy mierniki ph i ec? Cytuj
Recommended Posts