Gość joker Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 czesciowo podzielam zdanie vita co do nawozu lecz mysle ze masz złe ph ziemi i pani sie zblokowała i nie pobiera minerałow przelej ja woda 2 l na litr objetosci doniczki przesusz i 50 procent kompletnego nawozu zapodaj pozdro joker
lipson Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Czyli na całą doniczkę 2 L wody bez nawozu i po przesuszeniu połowę dawki nawozu na pierwsze podlanie tak?
Macky Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Nie załóżmy że masz doniczki: 10L czyli 2 x na każdy litr = 20L wody 5L = 10L wody Parę dni bez podlewania, potem razem z podlaniem połowa dawki nawozu. 1
lipson Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Czy najlepiej było by kupic Bio Nova Magnez w płynie MgO-8% ? Lecz na stronie producenta jest napisane , że gdy jestem przy użyciu jednego z głównych nawozów Bio Nova dodatek z magnezem nie jest konieczny. Dzięki Vito ! Wytłumaczyłeś mi wszystko konkretnie jutro przepłukam rośliny bo wczoraj były podlewane .
Macky Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Niedobór u rośliny nie musi oznaczać że czegoś jest za mało, w większości przypadków przyczyną jest zbyt duża ilość nawozów lub złe pH. 1
lipson Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Przepłukanie wodą też może pomoc w zmianie PH ? Panowie wiem, że należy mi sie zjebka bo nie pisaliście że za wcześnie na PK a ja podlewałem nim cały czas.. to moze byc przyczyną..
Macky Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zjebka hehe Płukanie sprawi że pH gleby będzie takie jak pH wody którą płuczesz. U ciebie ewidentne przenawożenie przez podlewanie PK zbyt wcześnie. Rośliny nie potrzebowały składników w takich ilościach i się poblokowały czego efektem są plamki na liściach. 1
lipson Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2014 Plamki występują tylko u tej jednej . Wystarczy jak ją tylko przepłucze czy wszystkie?
WhiteMen Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 u mnie odstana kranówka ma ph 8 !!! powodzenia i pozdro
Gość joker Opublikowano 17 Czerwca 2014 Opublikowano 17 Czerwca 2014 przeplucz jedna i to wystarczy jak niema problemu z innymi oczywiscie woda o wyregulowanym ph najlepiej by miała 6.0
Recommended Posts